Έρχονται οι Γάλλοι να εξαργυρώσουν την… ευγνωμοσύνη των Ελλήνων

Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος; Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά από την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ επενδύσεις και επιβεβαίωση των καλών διμερών σχέσεων. Οι Γάλλοι επιχειρηματίες που θα τον συνοδεύσουν, αντιλαμβάνονται την επίσκεψη ως "απόβαση" εξαργύρωσης της βοήθειας που προσέφερε η Γαλλία στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της μεγάλης διαπραγμάτευσης κι ειδικά τα τελευταία 24ωρα αυτής.

tsipras hollande 3

Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος; Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά από την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ επενδύσεις και επιβεβαίωση των καλών διμερών σχέσεων. Οι Γάλλοι επιχειρηματίες που θα τον συνοδεύσουν, αντιλαμβάνονται την επίσκεψη ως “απόβαση” εξαργύρωσης της βοήθειας που προσέφερε η Γαλλία στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της μεγάλης διαπραγμάτευσης κι ειδικά τα τελευταία 24ωρα αυτής.

Ήταν η εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιούλιου, όταν ο γάλλος Πρόεδρος είχε πει στον Αλέξη Τσίπρα “βοήθησέ με να σε βοηθήσω”. Σε αυτό το πλαίσιο, το προτεινόμενο από την Ελλάδα “σοφτ” μνημόνιο, με το οποίο προσήλθε στο ιστορικό όπως αποδείχθηκε διήμερο 11-12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, ήταν γραμμένο από έλληνες και γάλλους τεχνοκράτες. Το αποτέλεσμα γνωστό.

Έκτοτε ο Φρανσουά Ολάντ έχει επιλέξει μια στάση στήριξης του ελληνικού αιτήματος για ελάφρυνση του χρέους, προβλέποντας προφανώς να αποκομίσει πολιτικούς πόντους στα μάτια του προοδευτικού μέρους του εκλογικού σώματος στη Γαλλία το οποίο διακατέχεται από έντονο φιλελληνισμό. Αλλά το κίνητρό του για σύσφιξη των διμερών σχέσεων δεν περιορίζεται μόνο στην πολιτική.

“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ θα φτάσει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για να υποστηρίξει την Ελλάδα στην προσπάθεια να επανεκκινήσει την οικονομία της”, είπε την προηγούμενη εβδομάδα ο νέος πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Κριστόφ Σαντεπύ. Επανεκκίνηση λοιπόν…

Ο γάλλος Πρόεδρος θα συνοδεύεται από αρκετούς υπουργούς, μεταξύ των οποίων ο Μισέλ Σαπέν (Οικονομικών) και η Σεγκολέν Ρουαγιάλ (Οικολογίας και Ενέργειας) αλλά και από περίπου 70 επιχειρηματίες που βλέπουν την τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ως ευκαιρία αλλά και πεδίο ανταγωνισμού με άλλες εταιρίες, προερχόμενες από άλλα κράτη. 

“Οι Γερμανοί έχουν ήδη αγοράσει 14 περιφερεικά αεροδρόμια. Γι’ αυτό το λόγο ο Φρανσουά Ολάντ πιέζεται αρκετά να έρθει στην Ελλάδα” γράφει σε σχετικό του δημοσίευμα το γαλλόφωνο RTL. “Δε θα καθίσουμε να κοιτάμε τους Κινέζους να αγοράζουν τα ελληνικά νησιά και τα λιμάνια, το ένα μετά το άλλο”, είπε ένας υψηλόβαθμος γάλλος διπλωμάτης στο ίδιο δημοσίευμα.

Οι Γάλλοι επιχειρηματίες εμφανίζονται να γνωρίζουν τη μεγάλη επιθυμία της ελληνικής πλευράς η επικείμενη επίσκεψη να καταλήξει σε συμφωνίες για επενδύσεις. Μιλώντας στο RTL, ο Πιέρ Κοππέ, πρόεδρος του κατασκευαστικού κολοσσού της Vinci, είπε: “Η Γαλλία έχει προσφέρει αξιοσημείωτη υποστήριξη στην εξεύρεση μιας λύσης στην οικονομική κρίση της Ελλάδας. Οι Έλληνες είναι ευγνώμονες στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όλα αυτά δημιουργούν ένα θετικό κλίμα και μομέντουμ στις διμερείς σχέσεις κι αυτό είναι πολύ καλό”.

Απόβαση κι επανεκκίνηση λοιπόν, οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Καλαμάτα: Κιτρίνισε τα πάντα η αφρικανική σκόνη – Απίστευτες εικόνες από την περιοχή (video)

2

Καλαμάτα: Κιτρίνισε τα πάντα η αφρικανική σκόνη – Απίστευτες εικόνες από την περιοχή (video)

Σε ταινία παραπέμπει το σκηνικό στην Καλαμάτα μετά την επέλαση της αφρικανικής σκόνης

Κατερίνα Βρανά: «Σελεμπρέισιον γενεθλίων και επιβίωσης» – 7 χρόνια επιβίωσης με δύο δυνατές αναρτήσεις (Εικόνες)

438108010 18426626314000170 825866362010932573 n

Κατερίνα Βρανά: «Σελεμπρέισιον γενεθλίων και επιβίωσης» – 7 χρόνια επιβίωσης με δύο δυνατές αναρτήσεις (Εικόνες)

Σαν σήμερα, στις 23 Απριλίου, η Κατερίνα Βρανά ήρθε αντιμέτωπη με τον θάνατο και κατάφερε…