Newsroom

Newsroom

Έρχεται η πρώτη ενεργειακή κοινότητα στη Θεσσαλία

Η αντίστροφη μέτρηση για τη λειτουργία της πρώτης Ενεργειακής Αγροτικής Κοινότητας, στην Ελλάδα ξεκίνησε στην Θεσσαλία. Τα εγκαίνια αναμένεται να γίνουν στα μέσα Νοεμβρίου.

ενεργειακή κοινότητα

Σκοπός της κοινότητας μέσα στα επόμενα χρόνια να μειώσει κατά 80% το κόστος παραγωγής για τις αρδευόμενες καλλιέργειες της Θεσσαλίας, ενώ θα συμβάλει και στη μείωση της ενέργειας που χρησιμοποιείται στα κεντρικά αντλιοστάσια για την αντιπλημμυρική προστασία.

Την αποτελούν ο Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων Θεσσαλίας και εννέα ΤΟΕΒ (Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων) από τη Λάρισα, τα Φάρσαλα και την Καρδίτσα. Δημιούργησαν την πρώτη Αστική Εταιρεία, η οποία θα τρέξει την υλοποίηση της επένδυσης, που προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου, δυναμικότητας 1 MW, σε μια έκταση 40 περίπου στρεμμάτων που πρόκειται να παραχωρήσει ο Δήμος Τυρνάβου.

Οι εννέα αυτοί ΤΟΕΒ εκπροσωπούν περίπου 15.000 αγρότες της περιοχής.

Η 5 μελής διοικούσα επιτροπή αποτελείται από τους Δημήτρη Παπαμιχαήλ πρόεδρο (εκπρόσωπο ΓΟΕΒ Θεσσαλίας), Βασ. Γιαννάκο (ΤΟΕΒ Τιτανίου), Δημ. Τσιουρή (ΤΟΕΒ Πηνειού), Δημ. Γιωτόπουλο (ΤΟΕΒ Σοφάδων), Χρ. Ντορμπά (ΤΟΕΒ Ταουσάνης), ενώ την Εταιρεία στελεχώνουν οι ΤΟΕΒ Πηνειού, Ταουσάνης, Ενιπέα, Σελλάνων, Σοφάδων, Τιτανίου, Δαμασίου, Μάτι Τυρνάβου, Αγ. Σοφίας. Με την έγκριση του καταστατικού από το Πρωτοδικείο Λάρισας (είναι θέμα ημερών) θα ακολουθήσουν εκλογές για τη νέα διοίκηση, η οποία θα έχει 3ετή θητεία.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις Ενεργειακές Κοινότητες (Ε.Κοιν.), έχει ως στόχο να ενισχύσει την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών από επιχειρήσεις, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιώτες, ώστε εκτός από καταναλωτές να γίνουν και παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία είτε θα πωλούν στο δίκτυο είτε θα συμψηφίζουν με το ρεύμα που δαπανούν.

Η δεύτερη ενεργειακή κοινότητα ετοιμάζεται στους  Φούρνους της Σάμου, με σκοπό να καταστεί ένα αυτάρκες και αυτόνομο ενεργειακά νησί, με την εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών παραγωγής, αποθήκευσης και «έξυπνης» διαχείρισης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Οι κάτοικοι του νησιού αναμένεται να δουν μείωση των δημοτικών τελών, ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, εξοικονόμηση ενέργειας και βελτίωση του περιβάλλοντος.
 

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…