Έρχεται εμπορευματοποίηση στο Τατόι – Γνωμοδότησε και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων

Η ίδια συνταγή από το Υπουργείο Πολιτισμού για το εμβληματικό πρότζεκτ της κυβέρνησης Μητσοτάκη: επενδυτές, χορηγοί και εμπορευματοποίηση. 

τατοι1

Τέσσερα ξενοδοχεία ή ξενώνες, τρία εστιατόρια, τέσσερα καφέ ή αναψυκτήρια, καταστήματα πώλησης αναμνηστικών ή αγροτικών προϊόντων και φυσικά μουσειακοί χώροι θα «καταλάβουν» τα κτίρια στο κτήμα Τατοΐου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή. 

Πριν από ένα έτος η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παρουσίασε τη μελέτη βιωσιμότητας που διεξήχθη για λογαριασμό του υπουργείου (με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Λασκαρίδη) για την αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου. Η Λίνα Μενδώνη είχε αναφέρει ότι η νέα μελέτη βασίστηκε όχι μόνο στον σεβασμό του περιβάλλοντος και της ιστορίας του κτήματος, αλλά και στις αρχές της «οικονομικής βιωσιμότητας».

Το υπουργείο Πολιτισµού έχει θέσει το Τατόι ως προτεραιότητα της επικοινωνιακής του καµπάνιας, παρόλο που η υπουργός Λίνα Μενδώνη έχει αφήσει σηµαντικά ερωτήµατα αναπάντητα σε σχέση µε τη ζηµιά που προκλήθηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2020. Η εµπορευµατική αξιοποίηση του κτήµατος (εµβληµατικό σχέδιο ανάπτυξης όπως αποκαλείται) βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης. Το «πρότζεκτ Τατόι» είχε θέση στις προγραµµατικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, µε τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο τον Ιούλιο του 2019 για µικρή ξενοδοχειακή µονάδα, αγροδιατροφικές µονάδες και περιπατητικές διαδροµές. Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η απάλειψη του δηµόσιου χαρακτήρα της περιοχής και η µεταβίβαση υποδοµών και λειτουργιών στο επιχειρηµατικό κεφάλαιο. Τα δημοσιεύματα σε συστημικά ΜΜΕ αυτές τις ημέρες, επιβεβαιώνουν τον παραπάνω σχεδιασμό. 

Γνωμοδότησε και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων 

​Για τις χρήσεις των κτηρίων, που έχουν χαρακτηριστεί μνημεία εντός του ιστορικού πυρήνα του π. βασιλικού κτήματος Τατοΐου, ενέκρινε ομόφωνα το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, βάσει του ισχύοντας θεσμικού πλαισίου, ως μέρος των διαδικασιών για τη συνολική προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του π. βασιλικού κτήματος Τατοΐου.

Μετά την ομόφωνη  θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, επί των προτεινόμενων χρήσεων σε χαρακτηρισμένα μνημεία, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Προχωρούμε στις διαδικασίες του σχεδίου ανάπτυξης του π. βασιλικού κτήματος στο Τατόι με συνέπεια στα χρονοδιαγράμματα που έχουμε θέσει. Με τη δημοπράτηση, προ ημερών, του έργου για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Ανακτόρου, συνολικού προϋπολογισμού 14,3 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης, μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την έναρξη των εργασιών με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025. Με δεδομένο ότι οι  διαδικασίες για την εκπόνηση των απαιτούμενων εξειδικευμένων μελετών για την ωρίμανση των έργων και εργασιών, που περιλαμβάνει η μελέτη βιωσιμότητας ολοκληρώθηκαν, σήμερα, με την θετική γνωμοδότηση επί των χρήσεων στα κτήρια, τα χαρακτηρισμένα μνημεία του ιστορικού πυρήνα του κτήματος, οι ρυθμοί επιταχύνονται. Με τη στενή συνεργασία και τον συντονισμό των συναρμοδίων Υπουργείων, και παρά τα προβλήματα που δημιούργησαν στο φυσικό περιβάλλον οι μεγάλες πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το Κτήμα, μέσα στους χρόνους που έχουν τεθεί, να αποκατασταθεί, όπως του αρμόζει, προκειμένου να αποτελέσει έναν πόλο εθνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος».

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…