«Εργοδοτικό έγκλημα» το εργατικό δυστύχημα στο μεταλλείο της Φωκίδας – «7 νεκροί από το 2003»

«Οι παραβιάσεις γίνονται και γίνονται κατά κόρον» - Όσα καταγγέλλει ο Γιώργος Ιωσηφίδης, ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Φωκίδας μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στον Real FM και τον δημοσιογράφο Νίκο Μπογιόπουλο. Η τελευταία ανακοίνωση της Imerys.

875 3da659f3 1b1e 403a bb86 a76f4da390dd

Ο θάνατος του 40χρονου μηχανικού, Κώστα Αργύρη από κατάρρευση στοάς στα μεταλλεία της «Imerys» στη Βάργιανη Φωκίδας έχει εξοργίσει τους συναδέλφους μεταλλεργάτες και συνταξιούχους, τους κατοίκους της Άμφισσας και τα εργατικά σωματεία. Το μεσημέρι της Πέμπτης 6 Οκτώβρη, μια μέρα μετά το τραγικό εργατικό δυστύχημα και το θάνατο του 40χρονου πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης με κεντρικό σύνθημα: «Όχι άλλος νεκρός στα μεταλλεία» – Η τελευταία ανακοίνωση της Imerys.

Για «Εφτά νεκρούς από το 2003 στις στοές του μεταλλείου» κάνει λόγο ο Γιώργος Ιωσηφίδης, ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Φωκίδας και πρώην πρόεδρος του εργοταξιακού Σωματείου Εργαζομένων στα μεταλλεία της περιοχής μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στον Real FM και τον δημοσιογράφο Νίκο Μπογιόπουλο για το εργοδοτικό έγκλημα που έγινε στο μεταλλείο της «Imerys».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Μπογιόπουλο χθες (5/10), τα όσα αφηγείται ο Γιώργος Ιωσηφίδης «ξεμπροστιάζουν» το αληθινό πρόσωπο μιας εργοδοσίας, η οποία φέρεται να πήρε μέτρα ασφάλειας υπό την λογική κόστος-όφελος, με αποτέλεσμα ένας εργαζόμενος να χάσει την ζωή του.

Ακολουθεί απόσπασμα:

Γιώργος Ιωσηφίδης: «Είναι η έβδομη φορά από το 2003 που χάνει μεταλλωρύχος τη ζωή του στις γαλαρίες. Εμείς θεωρούμε, και προσπαθούμε να το καταλάβει και ο κόσμος, ότι δυστυχώς για μια ακόμη φορά η εργοδοσία έβαλε στη ζυγαριά κόστος και όφελος σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και είδε ότι αυτό που προέχει, είναι το όφελος. Προτίμησε λοιπόν, προκειμένου να έχει το μέγιστο δυνατό όφελος, να μην πάρει εκείνα τ μέτρα ασφάλειας  και να χάσει ένας εργαζόμενος άνθρωπος για μια ακόμη φορά τη ζωή του στα μεταλλεία».

Νίκος Μπογιόπουλος: «Σε ποιο διάστημα μας είπατε ότι υπάρχουν 7 νεκροί;»

Γιώργος Ιωσηφίδης: «Από το 2003 που ξεκίνησαν με ένα διπλό εργοδοτικό έγκλημα σε μια γαλαρία που απέχει 150 περίπου μέτρα από τη σημερινή και σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουμε 8 θανατηφόρα και αρκετά πολλά σοβαρά ατυχήματα που συνέβησαν στους εργαζομένους, όχι μόνο στο μεταλλείο της «Imerys» αλλά κ σε άλλο μεταλλείο που έχει δραστηριότητα στον Νομό.

Νίκος Μπογιόπουλος: «Στο συγκεκριμένο μεταλλείο σήμερα έχουν ξανασυμβεί;»

Γιώργος Ιωσηφίδης: «Ναι, νομίζω ότι είναι το έβδομο σε αυτήν την επιχείρηση, είναι μεγάλος εργοδότης αλλά δεν παύει, στη συγκεκριμένη τη δραστηριότητα αυτή, να έχουν γίνει 7 δυστυχήματα».

Νίκος Μπογιόπουλος: «Από τη θητεία σας στο Εργατικό Κέντρο είχατε διαπιστώσει, γιατί σε ο, τι αφορά το σημερινό επειδή υποτίθεται ότι διεξάγονται έρευνες, στις προηγούμενες περιπτώσεις είχατε διαπιστώσει ως εργατικό κέντρο πλημμελή συστήματα ασφάλειας;»

Γιώργος Ιωσηφίδης: «Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία συνεχώς καταγγέλλουν την αδιαφορία που δείχνουν, κυρίως αυτή η μεταλλευτική επιχείρηση σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των εργαζομένων, παραβιάζεται πολλές φορές ασύστολα θα έλεγα ο κώδικας μεταλλευτικών εργασιών δηλαδή, ο κανονισμός που βάζει το πώς πρέπει να είναι μια ορθολογική λειτουργία σε ένα μεταλλείο και κυρίως σε στοές. Μιλάμε τώρα για ένα βάθος 200-300 μέτρα μέσα σε ένα ολόκληρο βουνό να δουλεύουνε οι εργαζόμενοι. Οι παραβιάσεις γίνονται και γίνονται κατά κόρον».

Και προσθέτει: «Ειδικά αυτό το συγκεκριμένο, και τα προηγούμενα αλλά ειδικά το σημερινό (χθες), μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε εργοδοτικό έγκλημα γιατί το δυστύχημα έγινε σε μια στοά, την κεντρική στοά. Τι είναι η κεντρική στοά, είναι από εκεί που είναι η είσοδος και ξεκινάνε οι διακλαδώσεις έτσι ώστε να περικυκλώσουν να το πω έτσι, εκλαϊκευμένα, το μεταλλείο, έτσι ώστε να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απώληση του μεταλλίου. Αυτή λοιπόν η κεντρική στοά σημαίνει ότι με βάση τον μεταλλευτικό κανονισμό αλλά και με βάση και την κοινή λογική, πρέπει να είναι ο δρόμος, η στοά εκείνη, που πρέπει να είναι απόλυτα ασφαλής γιατί από εκεί μπαινοβγαίνουν καθημερινά από όλες τις βάρδιες δεκάδες έως και εκατοντάδες θα έλεγα εργαζόμενοι και μηχανήματα».

«Αυτό που προέχει για μια εταιρεία που θέλει να σέβεται και το μεταλλευτικό κανονισμό αλλά να μην πω και τους εργαζόμενους της σαφώς αλλά και τον εαυτό της, ως επιχείρηση που θέλει να έχει κέρδη και όχι ζημιές, θα έπρεπε να φροντίσει να είναι απόλυτα ασφαλές. Αντί αυτού, αν αυτή η γαλαρία, η κεντρική στοά, προειδοποιούσε εδώ και καιρό ότι υπάρχει πρόβλημα, ότι έχει πρόβλημα ο ασβεστόλιθος, το πέτρωμα τέλος πάντων που μέσα από αυτό προχωράει κανείς για το βωξίτη, προειδοποιεί όταν γίνεται μετακίνηση όγκων χωμάτων, πετρωμάτων με το να «ψιχαλίζει» με το να φεύγουν δηλαδή πετραδάκια και δείχνει ότι γίνεται μετακίνηση των πετρωμάτων. Η συγκεκριμένη επιχείρηση έβαλε κάποια μηχανήματα, ειδικά για κάποιες δουλειές, ώστε να απομακρύνουν τους επισφαλείς όγκους που υπάρχουνε πάνω στην οροφή της στοάς. Συνέχιζε η κίνηση να υπάρχει γιατί συνέχιζε να «ψιχαλίζει» να πέφτουν πετραδάκια αυτό που λέμε, και η εταιρεία αντί να πάρει κάποια άλλα μέτρα, να βάλει κάποιους «δονησιογράφους», σεισμογράφους για να καταλάβει ο κόσμος, με αυτό έκαναν στατιστικά τις μετρήσεις της και στην ουσία δεν έβαζε εκείνα τα μέτρα που έπρεπε για να υπάρχει ασφάλεια για κάθε εργαζόμενο».

Σύμφωνα με το 902.gr, δίνοντας συνέχεια στις άμεσες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που πήρε από την πρώτη στιγμή του νέου εργοδοτικού εγκλήματος, το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας κήρυξε στάση εργασίας και κάλεσε σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης στην πλατεία Λαού της Άμφισσας. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία στο κέντρο της πόλης και συνθήματα όπως: «Όχι άλλο δυστύχημα στα μεταλλεία, το αίμα να πληρώσει η εργοδοσία», ενώ η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Ειρήνη Καραχάλιου απηύθυνε κάλεσμα κλιμάκωσης με συμμετοχή στην κινητοποίηση που έχει καλέσει το Εργατικό Κέντρο για την Παρασκευή 7 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., μπροστά από το υποκατάστημα του ΙΚΑ στην Άμφισσα, καθώς και στην πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Στις διαχρονικές ευθύνες των επιχειρηματικών ομίλων που στο κυνήγι του κέρδους, και με τις πλάτες των εκάστοτε κυβερνήσεων, βάζουν τις ανθρώπινες ζωές στο ζύγι κόστους οφέλους, στάθηκε στην παρέμβασή του στην κινητοποίηση ο Γιώργος Ιωσηφίδης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Φωκίδας και πρώην πρόεδρος του εργοταξιακού Σωματείου Εργαζομένων στα μεταλλεία της περιοχής. Τόνισε ότι η λογική «φταίει η κακιά ώρα», αθωώνει τους υπεύθυνους για τους 8 νεκρούς και τους πολλούς ακόμη σακατεμένους τα τελευταία 20 χρόνια στα μεταλλεία της Φωκίδας, ρίχνει την ευθύνη για την έλλειψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας στους ίδιους τους εργαζόμενους και επιτρέπει να συνεχίζεται η ασυδοσία της εργοδοσίας.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Στάθης Λεοντίου, μέλος της διοίκησης Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις αιρετές Περιφέρειες και της διοίκησης του συλλόγου εργαζομένων στην ΠΕ Φωκίδας ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο αγώνας για να μπορεί ο εργαζόμενος να γυρίσει ζωντανός στο σπίτι του, αφορά όλους και δεν χωρούν διαχωριστικές γραμμές.

Από την διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, χαιρέτισε η Ασπασία Δροσοπούλου, μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής, η οποία σημείωσε αρχικά ότι τα μεταλλεία αποτελούν βασικό χώρο δουλειάς για την Άμφισσα και τη γύρω περιοχή και πρόσθεσε:

«Θα διαβάσατε την ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου που λέμε ότι δεν ήταν απλά εργατικό ατύχημα, αλλά εργοδοτικό έγκλημα. Η διατύπωση αυτή δεν είναι τυχαία, ούτε έχει σκοπό να αδικήσει ή να συγκινήσει», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Συνεχίζοντας στάθηκε στην υποστελέχωση του Τμήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων του Σώματος Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδας, στο οποίο σύμφωνα με την τελευταία δημοσιευμένη έκθεση στο τέλος του 2019 υπηρετούσαν μόνο 3 μηχανικοί. Παράλληλα εκτός από το ζήτημα των μέτρων πρόληψης και προστασίας στάθηκε και στην εντατικοποίηση της εργασίας.

«Αυτή την άθλια πραγματικότητα, έρχονται να νομιμοποιήσουν και να ενισχύσουν οι κυβερνητικές νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως ο νόμος Χατζηδάκη και ο νόμος για τη “διάλυση” του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Ως Εργατικό Κέντρο και σωματεία, απαιτούμε οι αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα στην διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος και στην απόδοση όλων των ευθυνών. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο, να μπουν στον αγώνα για την ενίσχυση των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, ενάντια στο αντεργατικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από όλες τις κυβερνήσεις και κοστίζει καθημερινά ανθρώπινες ζωές», σημείωσε χαρακτηριστικά η Ασπασία Δροσοπούλου.

H τελευταία ανακοίνωση της Imerys

Η δε Ιmerys προχώρησε πριν από λίγο σε μια νέα ανακοίνωση για το εργατικό δυστύχημα. Ακολουθεί η ανακοίνωση της εταιρείας.

«Για την ακριβή αποτύπωση των γεγονότων της Τετάρτης 5 Οκτωβρίου στο υπόγειο μεταλλείο της Imerys στη θέση «Καμάρα 1-2» στη Φωκίδα.

Με βαθιά θλίψη μοιραζόμαστε πώς ο εργαζόμενος και συνάδελφός μας, Κωνσταντίνος Αργύρης, απεβίωσε μετά από τραγικό δυστύχημα.

Ο εργαζόμενός μας ήταν 39 ετών, ήταν ο επιβλέπων μηχανικός του συγκεκριμένου Μεταλλείου και εργαζόταν μαζί μας για 11 χρόνια. Ήταν ένας πολύ έμπειρος μηχανικός με 15ετή εμπειρία στον κλάδο. Ζούσε στη Λαμία με την οικογένειά του.

Το δυστύχημα σημειώθηκε μεταξύ 11:30-12:00 και κατά τη διάρκεια της καθημερινής επίβλεψης που εκτελούσε. Κατά την επιστροφή του από τα μέτωπα εργασίας το μεταλλείου, περνούσε από την κύρια στοά του μεταλλείου οδηγώντας όχημα 4×4, όταν ένας ασβεστολιθικός βράχος έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό του.
Οι εργαζόμενοι που αντελήφθησαν το συμβάν προσπάθησαν αρχικά να τον απεγκλωβίσουν, ενώ ενημέρωσαν την Διοίκηση και στη συνέχεια ενημερώθηκαν αμέσως οι αρμόδιες αρχές, η Αστυνομία, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι οποίες έφτασαν πολύ γρήγορα στο σημείο του δυστυχήματος.
Ο εργαζόμενος ήταν ο μοναδικός επιβάτης του οχήματος, το οποίο καταπλακώθηκε από την πτώση του ασβεστολιθικού βράχου.
Κανένας από τους υπόλοιπους εργαζόμενους δεν εγκλωβίστηκε και αποχωρήσαν κανονικά από την στοά.
Όλες οι απαραίτητες διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει:

Οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν οι αρμόδιες αρχές για τη διερεύνηση του συμβάντος ξεκίνησαν αμέσως.
Έχει ειδοποιηθεί η Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος για την δέουσα διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις, προκειμένου να καταλήξει στο πόρισμά της.
Εσωτερικά θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την ανάλυση των δεδομένων, ώστε να αποσταλεί ειδοποίηση ασφαλείας σχετικά με τα πιθανά αίτια και να διερευνηθεί το ενδεχόμενο περαιτέρω βελτιώσεων στις υπόγειες εργασίες. Αυτή είναι μια πάγια διαδικασία της Imerys που εφαρμόζεται κάθε φορά σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Στην Imerys λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και τις προβλέψεις της ελληνικής νομοθεσίας. Έχουμε επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη Φωκίδα, αποκλειστικά για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

Η ασφάλεια των εργαζομένων μας παραμένει μια συνεχής και καθημερινή δέσμευση για την Imerys.

Η εταιρεία βρίσκεται στο πλευρό της οικογένειας η οποία βρίσκεται στις σκέψεις όλων μας. Η οικογένεια έχει την αμέριστη συμπαράσταση της Διοίκησης καθώς χάσαμε ένα πραγματικά πολύτιμο μέλος της οικογένειάς μας».

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…