Εργαζόμενοι στο Ιπποκράτειο: «Το βάρος στις πλάτες μας είναι δυσανάλογο, δεν είμαστε ήρωες, ούτε μηχανές»

«Οι εργαζόμενοι στο σύστημα Υγείας δεν είμαστε ούτε «ήρωες» που πολεμάνε με αυτοθυσία σε κάποιο πόλεμο, ούτε «θεοί» που αποφασίζουν και διαλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, ούτε «μηχανές» που τους πατάς ένα κουμπί και δουλεύουν οπουδήποτε». 

5193999

Σε ανακοίνωσή της, η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών Ιπποκρατείου καταγγέλλει την ασφυκτική πίεση που υπάρχει στις κλινικές και στις ΜΕΘ του νοσοκομείου τις τελευταίες μέρες, αλλά και την προσπάθεια της διοίκησης να αξιοποιήσει μία «ανούσια, αποπροσανατολιστική και βολική αντιπαράθεση μεταξύ των εργαζομένων διαφορετικών κλάδων και τμημάτων σε σχέση με τη διαχείριση των covid περιστατικών».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση τους: «Οι εργαζόμενοι στο σύστημα Υγείας δεν είμαστε ούτε «ήρωες» που πολεμάνε με αυτοθυσία σε κάποιο πόλεμο, ούτε «θεοί» που αποφασίζουν και διαλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, ούτε «μηχανές» που τους πατάς ένα κουμπί και δουλεύουν οπουδήποτε. Είμαστε άνθρωποι με συγκεκριμένες αντοχές και δυνατότητες, με σκέψεις, ανησυχίες και αδυναμίες. Και είμαστε εργαζόμενοι, με υποχρεώσεις και δικαιώματα, ακριβώς όπως και όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι. Και το βάρος που έχουν ρίξει στις πλάτες μας είναι δυσανάλογο και του αριθμού μας και του ρόλου μας και των «εργαλείων» που έχουμε για να δουλέψουμε».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 1 ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ…

Τις τελευταίες ημέρες το Ιπποκράτειο, όπως και τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, δέχεται ασφυκτική πίεση σε κλινικές και ΜΕΘ, λόγω της αύξησης του αριθμού των νοσηλευόμενων με κορονοϊό.

Στους εργαζόμενους του νοσοκομείου είναι έκδηλη η αγωνία για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και αν θα ζήσουμε και πάλι τις εφιαλτικές καταστάσεις της προηγούμενης επιδημικής έξαρσης στην πόλη μας.

Με ευθύνη της Διοίκησης και των συμβιβασμένων παρατάξεων του Σωματείου ¨σιγοβράζει¨ μια ανούσια, αποπροσανατολιστική και σε τελική ανάλυση, ¨βολική¨ αντιπαράθεση μεταξύ των εργαζομένων διαφορετικών κλάδων και τμημάτων σε σχέση με τη διαχείριση των covid περιστατικών, αλλά και την πολυπόθητη επιστροφή στην ¨κανονικότητα¨ της προ – covid εποχής.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις, που οφείλονται στην ίδια τη φύση της covid λοίμωξης και στις διαφορετικές αρμοδιότητες κάθε ειδικότητας και κατηγορίας εργαζομένων. Ωστόσο, ακριβώς αυτές τις αντικειμενικές διαφορές αξιοποιεί η Διοίκηση και διάφοροι καλοθελητές για να ενεργοποιήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό, να διχάσουν τους εργαζόμενους και να συνεχίσουν ακάθεκτοι την πολιτική του ¨ράβε – ξήλωνε¨ και των μπαλωμάτων!

Οι αποφάσεις της Διοίκησης για συνεχείς μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών στις κλινικές covid (μπλε κτίριο) από άλλα τμήματα του νοσοκομείου είναι αποκαλυπτικές. Αλήθεια, πώς ακριβώς καλύπτονται οι ανάγκες της παθολογικής covid κλινικής και κατά πόσο ασφαλής και αναβαθμισμένη είναι η λειτουργία της, όταν οι γιατροί που μετακινούνται είναι ως επί το πλείστον ειδικευόμενοι, και μάλιστα άλλων ειδικοτήτων, όπως για παράδειγμα Δερματολογίας και Παιδιατρικής! Περισσεύουν άραγε οι νοσηλευτές που μετακινήθηκαν από άλλα τμήματα; Αλήθεια, πού είναι οι προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού που έγιναν; Πρόσφατα, εγκαινιάστηκε η νέα ΜΕΘ χωρίς όμως να υπάρχει το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό για να τη στελεχώσει με επάρκεια. Ένα χρόνο μετά, κανείς δε δικαιούται να μιλάει για μια πρωτοφανή κατάσταση που έχει κάμψει τις αντοχές του νοσοκομείου μας.

Και πριν το ξέσπασμα της επιδημίας οι εργαζόμενοι του Ιπποκρατείου- γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό- ήμασταν αντιμέτωποι με την εντατικοποίηση λόγω των διαχρονικών ελλείψεων σε δυναμικό, μέσα και υποδομές. Αυτή ήταν η ¨κανονικότητα¨ της προ covid εποχής. Ένα χρόνο μετά η σωματική και ψυχική εξάντληση είναι πλέον εμφανής!

Οι προσλήψεις που έγιναν στο νοσοκομείο μας δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις κενές οργανικές θέσεις και είναι κατά κανόνα προσλήψεις με ημερομηνία λήξης. Ορισμένα τμήματα του νοσοκομείου στενάζουν στην κυριολεξία και σε άλλα έχει ανασταλεί ως ένα βαθμό η λειτουργία, σα να έπαψε να υπάρχει άλλη νοσηρότητα, σα να μην έχουν οι ασθενείς που παρακολουθούνται σε ένα νοσοκομείο όπως το Ιπποκράτειο, πάγιες ανάγκες, σχετιζόμενες ή όχι με την covid.

Σα να μην έφταναν αυτά, το νοσοκομείο επιφορτίστηκε και με το ρόλο του εμβολιαστικού κέντρου, αποκαλύπτοντας τη συνεχιζόμενη γύμνια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Παράλληλα, στον τομέα των διαγνωστικών tests και στη νοσηλεία των μη επιβαρυμένων covid ασθενών ¨εντάχθηκαν¨ -με το αζημίωτο φυσικά -ένα ιδιωτικό μικροβιολογικό και ένα κέντρο αποκατάστασης γνωστής αλυσίδας του Ιδιωτικού Τομέα.

Τί έκανε δηλαδή η Διοίκηση κατ’ εντολή της 4ης ΥΠΕ και της κυβέρνησης για να ενισχύσει το χτυπημένο από τον κορονοϊό Ιπποκράτειο;

Ακολούθησε την πεπατημένη των ΣΔΙΤ, πριμοδοτώντας τον ιδιωτικό τομέα. Αυτή είναι η στρατηγική της υποβάθμισης του Δημόσιου συστήματος Υγείας, με υποχρηματοδότηση, με ευέλικτους και αναλώσιμους εργαζόμενους, και της εμπορευματοποίησης του πολυτιμότερου κοινωνικού αγαθού.

Αυτή είναι η ΑΙΤΙΑ των δεινών μας, τα οποία με αφορμή τον κορονοϊό ¨χτύπησαν κόκκινο¨, τόσο σ’ εμάς όσο και στους ασθενείς μας. Και όσοι μιλάνε για αρμονική συνύπαρξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας δεν βλέπουν ή κάνουν πως δεν βλέπουν ότι αυτή η συνύπαρξη είναι διαχρονικά εις βάρος του δημοσίου.

Τεράστιες ευθύνες βέβαια, έχουν και όλοι όσοι δεν έχουν ξεκάθαρο μέτωπο ενάντια στην
εμπορευματοποίηση της Υγείας. Οι εργαζόμενοι στο σύστημα Υγείας δεν είμαστε ούτε «ήρωες» που πολεμάνε με αυτοθυσία σε κάποιο πόλεμο, ούτε «θεοί» που αποφασίζουν και διαλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, ούτε «μηχανές» που τους πατάς ένα κουμπί και δουλεύουν οπουδήποτε.

Είμαστε άνθρωποι με συγκεκριμένες αντοχές και δυνατότητες, με σκέψεις, ανησυχίες και αδυναμίες. Και είμαστε εργαζόμενοι, με υποχρεώσεις και δικαιώματα, ακριβώς όπως και όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι. Και το βάρος που έχουν ρίξει στις πλάτες μας είναι δυσανάλογο και του αριθμού μας και του ρόλου μας και των «εργαλείων» που έχουμε για να δουλέψουμε. Για να μη δούμε ακόμα χειρότερες μέρες, έστω και τώρα, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

● Άμεση και άνευ όρων επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων και διαγνωστικών αλυσίδων.
● Πρόσληψη – εκπαίδευση του αναγκαίου αριθμού προσωπικού για τη λειτουργία της ΜΕΘ
Ιπποκρατείου.
● Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και όλων των υπόλοιπων ειδικοτήτων και
κλάδων (παραϊατρικό, καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, διοικητικοί, τεχνικοί).
● Να μην απολυθεί κανείς! Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
● Ένταξη όλων στα ΒΑΕ.
● Εξασφάλιση της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων γιατρών και όχι αντιμετώπισή τους ως
¨πολυεργαλεία covid¨.
● Επαρκή και σύγχρονο εξοπλισμό για τη λειτουργία όλων των κλινικών.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ».
 

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

AP23310835745895

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

Ο Αργεντίνος πρόεδρος χαρακτήρισε σε συνέντευξή του τον κολομβιανό ομόλογό του Γουστάβο Πέτρο «δολοφόνο» και…