Newsroom

Newsroom

Εργαζόμενοι στο ΕΜΣΤ: «Ο Χατζηδάκης φέρνει εργασιακό μεσαίωνα»

Η ανακοίνωση του Σωματείου των Εργαζόμενων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. «Η 6η Μάη θα μας βρει στους δρόμους του αγώνα». 

εμστ

Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες της εργατικής τάξης. Εκατόν τριάντα χρόνια από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο και εκατόν ένα από την καθιέρωση του 8ωρου στην Ελλάδα, ο Υπουργός Εργασίας  κ. Χατζηδάκης, με εντολή της κυβέρνησης και της ευρωπαϊκής ένωσης θέλει να επαναφέρει τον εργασιακό μεσαίωνα. 

Στις πρωτοφανείς συνθήκες που ζούμε, λόγω της πανδημίας αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει το ΕΣΥ, να πάρει μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, να εντείνει τους ελέγχους στους εργασιακούς χώρους, να στηρίξει οικονομικά τους ανέργους και τους εργαζόμενους με αναστολή, προωθεί σχέδια εξόντωσής τους.

Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη αποτελεί το αναγκαίο συμπλήρωμα του εθνικού σχεδίου «ανάκαμψης» που παρουσίασε η κυβέρνηση, ενώ τα μέτρα που προβλέπονται οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μικρότερες εργατικές αμοιβές, γενίκευση των νέων μορφών εκμετάλλευσης και ευέλικτης εργασίας μέσω:

●  Της κατάργησης του 8ωρου και επαναφορά της 10ωρης εργασίας.

●       Της μείωσης των αποδοχών των εργαζόμενων λόγω της  αύξησης του αριθμού των νόμιμων (δηλ. απλήρωτων) υπερωριών σε 150 ώρες ανά έτος, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης.

●       Της κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων όσον αφορά την «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» και εφαρμογή της ατομικής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στον εργαζόμενο και τον εργοδότη.

●       Της γενίκευσης της τηλεργασίας και την μετατροπή της σε μόνιμη εργασιακή συνθήκη, χωρίς καμία προστασία των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία. Διαρρηγνύονται έτσι τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής / προσωπικής  ζωής.

●       Της παρέμβασης στον τρόπο λειτουργίας των Σωματείων, με την  καθιέρωση των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών που σημαίνει, την άμεση παρέμβαση και έλεγχο του κράτους και της εργοδοσίας στη λειτουργία και την δράση τους.

●       Της ακύρωσης στο δικαίωμα στην απεργία αυξάνοντας τα «ποσοστά του προσωπικού ασφαλείας» στο 40%. Επί της ουσίας προχωράει σε «φακέλωμα» και χειραγώγηση των συνδικάτων, σε διώξεις  συνδικαλιστικών στελεχών και σε σειρά συνεπειών που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν και να αδρανοποιήσουν τους εκπροσώπους των εργαζομένων και τους ίδιους».

●       Της απελευθέρωσης των απολύσεων ακόμα και αν κριθούν από τα δικαστήρια «παράνομες και καταχρηστικές» αφού καταργεί την υποχρέωση του εργοδότη να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο απλά  αυξάνει την αποζημίωση του.

●  Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να γυρίσουμε έναν αιώνα πίσω.

●       Να μην θυσιάσουμε τις ζωές μας στο όνομα του κέρδους του κεφαλαίου.

●       Να αγωνιστούμε για το μέλλον των παιδιών μας, για να έχουν δουλειά με κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα.

●       Να αγωνιστούμε για την ζωή, την υγεία, την ελευθερία.

 

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…