Newsroom

Newsroom

Εργαστήρι φωτογραφίας κι ενσυναίσθησης με τον Σπύρο Τσακίρη

Ενα εργαστήρι που βασική του επιδίωξη θα είναι η απόκτηση εκείνων των "εργαλείων", μέσα και γύρω από την φωτογραφία, έτσι ώστε, αυτός που θα συμμετέχει, θα αποκτήσει τις δεξιότητες που θα τον καταστήσουν πραγματικά δημιουργό κι όχι έναν ακόμα χρήστη φωτογραφικής μηχανής

10d048e8a8e2b54af6bb49c8d3bc3b3e XL

Σπουδή και πρακτική. ‘Ολες οι πληροφορίες για την τέχνη και την τεχνική της φωτογραφίας, από τις θεωρητικές φόρμες και τις τάσεις, μέχρι το photoshop και το lightroom. Ο ρόλος του φωτός και η σύνθεση του κάδρου, από Έλληνες και ξένους διάσημους φωτογράφους. Εκμάθηση των τεχνικών και εξάσκηση στη φύση, στις άπειρες δυνατότητες και πτυχές που δίνει το Περιβάλλον, που σε αυτό το εργαστήρι είναι ζητούμενο. Ασκήσεις ενδυνάμωσης- αυτοπεποίθησης με την μέθοδο Shinrin Yoku «κολύμβηση στο δάσος».

Ένα 9μηνο εργαστήρι από τον φωτογράφο και βιντεογράφο Σπύρο Τσακίρη και μια πλειάδα συνεργατών του, με στόχο την απόκτηση όλων των εφοδίων κι εργαλείων που θα μετατρέψουν τους συμμετέχοντες σε πραγματικούς δημιουργούς, σε όλα τα είδη φωτογραφίας (landscape, street, portrait, reportage, art photography κλπ) και θα ολοκληρωθεί με δυναμικά ατομικά και ομαδικά portfolio και συμμετοχή σε Έκθεση Φωτογραφίας. Θα δοθεί Πιστοποίηση Σπουδών.

Tο Εργαστήρι σε αριθμούς:

3 Περίοδοι:

Α Κίτρινη, συναντώντας την τεχνική και την τέχνη της φωτογραφίας από το Α εως το Ω

Β Γαλάζια, γνωρίζοντας τα είδη και τις τάσεις της φωτογραφίας

Γ Πράσινη, καλλιεργώντας την αισθητική αντίληψη και την σύνθεση κάδρου

9 Μήνες (Οκτώβριος 2022-Ιούνιος 2023)

19 Συναντήσεις

59 Ώρες

9 Φωτοβόλτες

Θεματικές Ενότητες:

Εξερεύνηση, προβολή και ανάλυση, των εργασιών σημαντικών Ελλήνων και ξένων φωτογράφων.

Συζητήσεις και παρουσιάσεις με καλεσμένους διακεκριμένους Έλληνες φωτογράφους.

Φωτογραφικές ενότητες, από τις βασικές αρχές φωτογραφίας, έως την αισθητική αντίληψη και τη σύνθεση κάδρου και στη δημιουργία, τέλος, ονειρικών φωτογραφικών τοπίων.

Θεματική προσέγγιση στο Περιβάλλον που έχει μπει πλέον στην καθημερινότητά μας και επηρεάζει άμεσα τη ζωή μας. Επίσης συμπεριλαμβάνει σχεδόν όλα τα είδη φωτογραφίας, πχ πορτραίτο, φωτογραφία τοπίου, φωτογραφία δρόμου, εθνολογική φωτογραφία, λήψεις μακράς διάρκειας, φωτορεπορτάζ, φωτογραφίες άγριας πανίδας κλπ.

Με την εμπειρία ταξιδιών και αποστολών εντός κι εκτός Ελλάδας, θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνογνωσία μας αυτή και στο Εργαστήρι με πολλές εξωτερικές φωτογραφίσεις και εξορμήσεις, δίνοντας έτσι την ευκαιρία, να εφαρμόζουμε στην πράξη, ότι διδασκόμαστε στη θεωρία.

Κάθε συνάντηση θα ξεκινάει με παιχνίδια ενδυνάμωσης αυτοπεποίθησης, καταπολέμησης φόβου και εντροπίας και οι συναντήσεις μας θα «κλείνουν» με ασκήσεις χαλάρωσης. Στον τομέα αυτό, συνεργάτιδα του Εργαστηρίου θα είναι η Ανθίππη Πετράκη
Οι διοργανωτές του Eργαστηρίου, έχουν αναλάβει επίσης την πραγματοποίηση και υποστήριξη 9 φωτογραφικών εξορμήσεων, εντός Αττικής, μία κάθε μήνα, για τις ανάγκες του Eργαστηρίου.

(Σε αυτές τις φωτογραφικές εξορμήσεις, θα έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν και άτομα που δεν παρακολουθούν τα μαθήματα του Εργαστηρίου).

Μια πρωτοποριακή μέθοδος

Για πρώτη φορά στην χώρα μας, σε ένα Εργαστήρι Φωτογραφίας θα χρησιμοποιηθούν μέρη από τη ψυχοθεραπευτική ιαπωνική μέθοδο του Shinrin-Yoku. ή αλλιώς «κολύμβηση μέσα στο δάσος».

Η επαφή με τη φύση αποτελεί όχι μόνο ένα είδος ευχαρίστησης, μα κυρίως, θεραπεία του μυαλού και της ψυχής μας. Την ιδέα αυτή, καθώς και πολλές από τις μεθόδους αυτής της πρακτικής θα χρησιμοποιήσουμε στο Εργαστήρι μας, το οποίο έτσι και αλλιώς είναι συνυφασμένο με το Περιβάλλον.

«Γνωρίζοντας καλά τον κόσμο της φωτογραφίας, πιστεύουμε πως ο καθένας μας, ανακαλύπτοντας τους δικούς του ρυθμούς και διάθεση, θα μπορεί να επιτύχει τα μέγιστα, αφού ούτε η ηλικία, ούτε το φύλλο, μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην επίτευξη των στόχων μας. Aντίθετα, πιστεύουμε πως μέσα από την ιδιαιτερότητα του καθενός, θα δημιουργηθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα παρέα, με μεγάλο εύρος οπτικής». Σπύρος Τσακίρης, φωτογράφος-βιντεογράφος

«Στοιχεία σωματικής έκφρασης, αυτοσχεδιασμού, με εργαλεία την μουσική, το ίδιο το σώμα μας, τον λόγο, με ασκήσεις συγκέντρωσης, συνεργασίας, εμψύχωσης, μέσα από τις τεχνικές του θεατρικού παιχνιδιού, θα προσπαθήσουμε σαν ομάδα να γνωριστούμε, να βελτιώσουμε τη σχέση μας με το σώμα μας, να ενισχύσουμε την αυτό-εικόνα μας, να εμπιστευτούμε τον «εαυτό» και τους «άλλους», να αποβάλλουμε φοβίες. Τελικά να ψυχαγωγηθούμε και στη συνέχεια να ενταχθούμε «ανοιχτοί» στο εργαστήρι φωτογραφία, με διάθεση να αφομοιώσουμε και να αλληλοεπιδράσουμε. Στο τέλος κάθε συνάντησης θα ακολουθεί ένα δεκάλεπτο χαλάρωσης και αποφόρτισης!!!».
Aνθίππη Πετράκη, δασκάλα μουσικοκινητικής και θεατρικού παιχνιδιού.

ΙΝFO:

Τhe Αrt Οf Living: ΦωτόΓραφήΖώντας

Εργαστήρι Φωτογραφίας κι Ενσυναίσθησης με τον Σπύρο Τσακίρη

Διάρκεια Οκτώβριος 22 –Ιούνιος ΄23 (κάθε 2η Τετάρτη)

Ώρα: 18.30-21.30

Κόστος: 50 ευρώ το μήνα

Διεύθυνση: The Art of Living, Ελπίδος 7 & Σουλίου, Εμπορικό Κέντρο «Ηλιοτρόπιο» (πλησίον Μετρό Αγίας Παρασκευής)

Εγγραφές στα:

Τηλ: 6932108270, Nτορίτα Λουκίσσα

e-mail: [email protected]

 

 

Βιογραφικό: Σπύρος Τσακίρης

Γεννήθηκε το 1962 στη Ζαχάρω Ηλείας. Από το 1987 εργάστηκε στην «Ελευθεροτυπία», καλύπτοντας όλα τα μεγάλα ελληνικά και διεθνή γεγονότα. Το 1999 ανέλαβε υπεύθυνος του φωτογραφικού τμήματος της εφημερίδας (καθημερινή, Κυριακάτικη, www.enet.gr).

Έχει καλύψει θέματα όπως: Εμφύλιος στη Γιουγκοσλαβία, 1oς και 2ος Πόλεμος του Κόλπου, εμφύλιος στο Λίβανο, πτώση Σοβιετικής Ένωσης, γεγονότα στην Αλβανία, πτώση Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, Κοσσυφοπέδιο ’89, εμφύλιος στη Ρουάντα, πείνα στην Αφρική, Κούρδοι, τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, καθώς και τα γεγονότα στην Παλαιστίνη και στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής. Επίσης έχει φωτογραφήσει σε χώρες όπως: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Συρία, Σαουδική Αραβία, Αρμενία, Τανζανία, Κένυα, Νότιος Αφρική, Αίγυπτος, Μπουρούντι, Ζαΐρ, Κογκό, Ζάμπια, Αγκόλα, Κύπρος, Ολλανδία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Αυστρία, Ελβετία, αποτυπώνοντας τη διαφορετικότητα της ανθρώπινης δραστηριότητας και την παρουσία της στο περιβάλλον.

Spyros tsakiris topio

Έχει συνεργαστεί με το διεθνή τύπο, με το γαλλικό πρακτορείο IMAPRESS και το γερμανικό ACTION PRESS. Θέματά του έχουν δημοσιευθεί στα μεγαλύτερα ελληνικά και ξένα περιοδικά, όπως «ΓΑΙΟΡΑΜΑ», «Flame of Life», «ΔΙΦΩΝΟ», ελληνικό και ισπανικό «National Geographic», «STERN», «TIME», «PARIS MATCH», «NEWSWEEK» κλπ. Από το 2009 είναι μέλος του IEPA (International Environment Photographers Association) και της ΕΣΗΕΑ. Φωτογραφίες του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και διεθνή μουσεία. Φωτογραφία του, επίσης, βρίσκεται στην παγκόσμια συλλογή για τις καλύτερες φωτογραφίες του 20ου αιώνα. Έχει ολοκληρώσει μεγάλα projects με θέματα «Τα παιδιά μπροστά στο νέο αιώνα», «Οι άνθρωποι του Τύπου στην Ελλάδα», «Ψαράδες», «Άνθρωπος και Περιβάλλον». Ασχολείται παράλληλα με τη σκηνοθεσία multmedia και ντοκιμαντέρ.

Συγκεκριμένα τα μικρού μήκους «Vrooom» 32΄, «Μπαϊάσα – Βοβούσα» 17΄ και «Ο Θησαυρός της Λιμνοθάλασσας» 17΄, το οποίο και βραβεύθηκε το 2003 από το National Geographic και προβλήθηκε στο φεστιβάλ ECOCINEMA 2003. Επίσης το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «Flamingo» 90΄, μία μουσική ταινία με τους Πυξ Λαξ που κυκλοφόρησε με τη μορφή DVD. Ακόμη, για λογαριασμό της «Ελευθεροτυπίας» σκηνοθέτησε το 2014 το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «Οι Μέρες της Κρίσης». Σήμερα, συνεργάζεται με μεγάλα ελληνικά και διεθνή ειδησεογραφικά ΜΜΕ και διδάσκει σε σεμινάρια και δυναμικά workshops, δίνοντας έμφαση στα mul]media. Το 2016, μαζί με τον Γιώργο- Άγγελο Γεωργιάδη και την Ντορίτα Λουκίσσα, συνδημιούργησαν την ιστοσελίδα www.carnetdevoyage.gr . Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως φωτογράφος στο Γραφείο Τύπου, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ συνεχίζει να δημιουργεί ντοκιμαντέρ με ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Σάλος με την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Tο email που έλαβαν Έλληνες του εξωτερικού από την Ευρωβουλευτή

Ασημακοπούλου

Σάλος με την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Tο email που έλαβαν Έλληνες του εξωτερικού από την Ευρωβουλευτή

Πολλοί είναι οι απόδημοι που καταγγέλουν ότι τα στοιχεία τους δόθηκαν παράνομα πιθανώς από το…

Μύκονος: Προκλητική αγγελία από ιδιοκτήτη σπιτιού – Πόσα λεφτά ζητάει για 45 τ.μ. (video)

μ

Μύκονος: Προκλητική αγγελία από ιδιοκτήτη σπιτιού – Πόσα λεφτά ζητάει για 45 τ.μ. (video)

Μάλιστα επισημαίνεται ότι μέσα στο ποσό δεν περιλαμβάνεται το ρεύμα, ούτε υπάρχει πλυντήριο ρούχων -…

Διονύσης Ατζαράκης: Πήρε συνέντευξη από τον Μέγα Αλέξανδρο για να μάθει… αν είναι γκέι (video)

Ατζαράκης Μέγας Αλέξανδρος 1536x864 1

Διονύσης Ατζαράκης: Πήρε συνέντευξη από τον Μέγα Αλέξανδρο για να μάθει… αν είναι γκέι (video)

«Η σεξουαλικότητα τότε ήταν ρευστή» επισήμανε ο Μέγας Αλέξανδρος στον Διονύση Ατζαράκη