Εργασιακές αυθαιρεσίες λόγω κορονοϊού

Στις πλάτες των εργαζομένων επιχειρούν να ρίξουν το κόστος από τον κορονοϊό ορισμένοι εργοδότες στον Τουριστικό κλάδο. 

800

Το πλήγμα που θα δεχθεί φέτος ο τουρισμός στην Ελλάδα θα είναι σοβαρό. Αν κρίνει κανείς ότι ήδη σε λίγες ημέρες ξεκινάει η τουριστική σεζόν στην Ελλάδα, η ανακοίνωση από τον ΠΟΥ για πανδημία του κορονοϊου οδήγησε πολλούς επισκέπτες να προβούν σε ακυρώσεις στους τουριστικούς προορισμούς που είχαν επιλέξει, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι ήδη εμφανές για τα τουριστικά γραφεία και τα ξενοδοχεία, ενώ αυτό είχε σεα αποτέλεσμα  να εμφανίζονται ήδη τα πρώτα σημάδια από εργοδοτικές αυθαιρεσίες, με σκοπό να βγάλουν τα ”σπασμένα” της κρίσης που έφερε ο κορονοϊός.

Συγκεκριμένα, τουριστική εταιρία ζήτησε από τους εργαζομένους να εργαστούν μεν από το σπίτι (σ.σ σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την παροχή στήριξης), αλλά τους υποχρεώνει να δουλεύουν par time και με τον μισό μισθό καταπατώντας την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Μάλιστα τους υποχρεώνει να υπογράψουν άμεσα την νέα σύμβαση, ειδάλλως σε διαφορετική περίπτωση θα απολύονται.

Το περιστατικό αυτό αυτό ήρθε να το επιβεβαιώσει  με ανακοίνωση της η Ομοσπονδία των Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό. Στην ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι αναφέρουν:  «αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα από την εξάπλωση του νέου Κορονοϊού και ζητάμε από την Κυβέρνηση την άμεση προστασία των εργαζομένων όσο αφορά της υγεία τους, αλλά δυστυχώς και από τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες».

Ειδικότερα αναφέρουν: «Κατανοούμε πως η εξάπλωση του Ιού έχει χτυπήσει τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία (όχι αυτές της Καλοκαιρινής περιόδου) και έχει ρίξει και την “κίνηση” στα επισιτιστικά καταστήματα.

Μετά όμως από καθημερινές καταγγελίες των Σωματείων μας, παρατηρούμε πως οι εργαζόμενοι δέχονται μια επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα,

Μετατροπή συμβάσεων σε part time
Εκ περιτροπής εργασία
Άδειες άνευ αποδοχών
Απολύσεις
Μη επαναπρόσληψη εποχικά εργαζομένων
 

Τουρισμός: η δύναμη που αποτελεί ταυτόχρονα αδυναμία

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνομίλησε με τον κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, για τις πιθανές αλλαγές στον Τουρισμό και πως διαμορφώνονται πλέον οι συνθήκες στην οικονομία στην Ελλάδα.  Απαντώντας σε ερώτημα συνολικά για τις πιθανές επιπτώσεις της επιδημίας στη διεθνή οικονομία, ο καθηγητής τόνισε ότι αυτές θα είναι σίγουρα σημαντικές έως «πάρα πολύ μεγάλες». Όπως είπε, ενώ υπάρχουν πανδημίες που αρχίζουν από την πλευρά της παραγωγής στην οικονομία (πχ. η νόσος των τρελών αγελάδων), η επιδημία του κορονοϊού -όπως και άλλες αντίστοιχες- ξεκινούν από την πλευρά της ζήτησης (προϊόντων και υπηρεσιών) σε κλάδους με χαρακτηριστικά μικρότερης αναγκαιότητας. Με απλά λόγια, ο καταναλωτής δεν θα κόψει τις μετακινήσεις για να πάει στο σούπερ μάρκετ ούτε τις αγορές του εκεί, ιδίως σε είδη πρώτης ανάγκης, αλλά πιθανότατα δεν θα μετακινηθεί για αναψυχή και πολύ λιγότερο για τουρισμό.

«Για την ελληνική οικονομία ειδικότερα, όπως αυτή έχει δομηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, το πρόβλημα είναι ότι βασίζεται σε σημαντικό βαθμό σε τομείς μικρότερης αναγκαιότητας, όπως ο τουρισμός και άρα είναι πιο ευάλωτη στον περιορισμό μετακινήσεων λόγω επιδημιών όπως αυτή που προκαλεί ο κορονοϊός. Το πρόβλημα είναι ήδη εμφανές για τα τουριστικά γραφεία και τα ξενοδοχεία μέσω των προκρατήσεων και η κατάσταση αυτή αναδεικνύει και το γεγονός ότι η όποια καταγεγραμμένη -έστω και ασθενική- ανοδική τάση στο ΑΕΠ της χώρας δεν πάτησε πάνω σε μια πραγματική παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά σε δραστηριότητες και τομείς όπως αυτός του τουρισμού, που όμως είναι ευάλωτος σε τέτοιου είδους γεγονότα» σημείωσε.

Πρόσθεσε δε, ότι την κατάσταση διεθνώς επιδεινώνει το γεγονός ότι ο κορονοϊός εμφανίστηκε σε μια περίοδο κατά την οποία το διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον είναι ήδη προβληματικό. «Αν η παγκόσμια οικονομία ήταν εύρωστη και δεν υπήρχε το πρόβλημα της ήδη μειωμένης ζήτησης και των ασταθών χρηματοπιστωτικών ισορροπιών, η αντιμετώπιση αυτής της κρίσης του κορονοϊού θα ήταν ευκολότερη. Όμως συνέβη σε μια περίοδο κατά την οποία μιλούσαμε ήδη για την ανάδυση μιας νέας παγκόσμιας κρίσης» κατέληξε.

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…