Έρευνα της Alco: Τί λένε οι πολίτες για τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης

Κοινωνικά δίκαια θεωρεί η πλειοψηφία των πολιτών την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση των έκτακτων μέτρων στήριξης, σύμφωνα με έρευνα της Alco. Ταυτόχρονα, ένας στους δυο πολίτες κρίνει πως ο πρωθυπουργός αποφάσισε σωστά να μην ενημερώσει τους δανειστές πριν ανακοινώσει τα μέτρα στήριξης.

NewsRoom 20/12/2016 | 12:08

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Alco που διενήργησε για λογαριασμό του news247.gr, το 70% των πολιτών θεωρεί κοινωνικά δίκαιη την καταβολή ενίσχυσης στους χαμηλοσυνταξιούχους ενώ το 24% διαφωνεί.

Με βάση τις κομματικές προτιμήσεις των ερωτηθέντων, κοινωνικά δίκαιο θεωρεί το μέτρο το 84% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το 59% των ψηφοφόρων της ΝΔ, καθώς και το 72% των ψηφοφόρων της ΧΑ, το 63% των ψηφοφόρων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το 88% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 45% των ψηφοφόρων του Ποταμιού, το 61% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ και το 58% των ψηφοφόρων της Ένωσης Κεντρώων.

Αναστολή ΦΠΑ στα νησιά

Το 79% των πολιτών που ερωτήθηκαν θεωρεί κοινωνικά δίκαιη την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά σε αντίθεση με το 16% που δε θεωρεί κοινωνικά δίκαιο το μέτρο.

Και σε αυτή την περίπτωση καταγράφεται ακόμη πιο οριζόντια αποδοχή του μέτρου καθώς κοινωνικά δίκαιο το θεωρεί το 86% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ, το 74% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 78% των ψηφοφόρων της ΧΑ, το 84% των ψηφοφόρων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το 83% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 72% των ψηφοφόρων του Ποταμιού, το 77% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ και το 86% των ψηφοφόρων της Ένωσης Κεντρώων.

Σωστά αποφασίστηκαν τα μέτρα χωρίς να ερωτηθούν οι δανειστές;

Στο ερώτημα εάν "πιστεύετε ότι σωστά αποφασίστηκαν τα μέτρα χωρίς να ερωτηθούν οι δανειστές, αφού χρηματοδοτούνται από την υπεραπόδοση των εσόδων ή είναι μονομερείς ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα και τη σχέση με τους δανειστές;", το 54% δηλώνει ότι καλώς δεν ερωτήθηκαν οι δανειστές, ενώ το 32% θεωρεί τα μέτρα μονομερείς ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα και το 14% δεν ξέρει/δεν απαντά.

Οι απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με την κομματική τοποθέτηση των ερωτηθέντων. Το 68% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι καλώς αποφασίστηκαν τα μέτρα χωρίς να ερωτηθούν οι δανειστές, υπάρχει πάντως και ένα 19% που θεωρεί ότι τα μέτρα θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα. Από τους ψηφοφόρους της ΝΔ το 35% θεωρεί ότι καλώς αποφασίστηκαν τα μέτρα χωρίς να ερωτηθούν οι δανειστές, ενώ το 55% πιστεύει ότι θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα.

Το υψηλότερο ποσοστό όσων απαντούν ότι ορθώς αποφασίστηκαν τα μέτρα στήριξης χωρίς να ερωτηθούν οι δανειστές καταγράφεται μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΚΕ (75%) ενώ το υψηλότερο ποσοστό όσων θεωρούν ότι πρόκειται για μονομερείς ενέργειες που θα θέσουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα, μεταξύ των ψηφοφόρων του Ποταμιού (66%).

Ολόκληρη η έρευνα της Alco για λογαριασμό του News247 εδώ

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.