Newsroom

Newsroom

Έρευνα: Οι Έλληνες έφηβοι γνωρίζουν τον έρωτα απο τα…16

Ενας στους πέντε Έλληνες εφήβους έχει ήδη ολοκληρωμένη σεξουαλική ζωή στην ηλικία των 16, γεγονός που κατά τους ειδικούς επιβάλλει…

erotas

Ενας στους πέντε Έλληνες εφήβους έχει ήδη ολοκληρωμένη σεξουαλική ζωή στην ηλικία των 16, γεγονός που κατά τους ειδικούς επιβάλλει πλέον άλλου τύπου προσέγγιση των σημερινών εφήβων απο τους γονείς τους. Μάλιστα, όπως επισημαίνει η παιδοψυχίατρος, επιστημονικά υπεύθυνη της Διαγνωστικής και Θεραπευτικής Μονάδας για το Παιδί και τον Εφηβο “Σπύρος Δοξιάδης”, κυρία Τζένη Σουμάκη, η εποχή που διανύουμε προσφέρεται ιδιαιτέρως για… στενές επαφές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών 12 έως 16 χρόνων. 

“Ο ήλιος, η θάλασσα, η ζωή χωρίς πίεση που χαρακτηρίζει το καλοκαίρι και που ζητά εκτόνωση δημιουργουν πλαίσιο χαλάρωσης των απαγορεύσεων για όλους μας, πόσω δε μάλλον για τους εφηβους και τους νέους” λέει η κυρία Σουμάκη. 

Τα ευρήματα της Μονάδας δημιουργούν όμως και ασφυκτικό πλαίσιο για τους γονείς ώστε να προσεγγίσουν τα παιδιά τους, να συζητήσουν μαζί τους για τη σεξουαλικότητα τους και για τις προϋποθέσεις της έναρξης της σεξουαλικής ζωής τους. 

Σύμφωνα με έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία” που έγινε σε δείγμα 529 εφήβων της Αττικής, το 20% πριν από τα 16 χρόνια είχε ξεκινήσει την σεξουαλική ζωή του. Μάλιστα το 44,3% εξ αυτών άρχισε στην ηλικία των 14 ετών,  το 33% στα 15 ενώ το ποσοστό είναι μικρότερο στα 16 χρόνια – μόλις το 2,3% των εφήβων! Στην ηλικία των 12 και 13 ετών ενεργή σεξουαλική ζωή έχει το 5,7% και 10,2% των παιδιών αντίστοιχα. 

Όπως εξηγεί η κυρία Σουμάκη, “το σώμα στην εφηβεία μέσω μιας σειράς βιολογικών και ψυχολογικών μηχανισμών υφίσταται διαφοροποιήσεις. Έτσι προκύπτουν τα χαρακτηριστικά του φύλου που διαμορφώνουν την εικόνα του. Το σώμα λοιπόν στην εφηβεία γίνεται θέατρο εκτόνωσης διεγέρσεων και συναισθημάτων μέσα από την κίνηση, τη δράση, το χορό. Απ’ την άλλη οι έντονες σωματικές αισθήσεις (κολύμπι, χορός, φλερτ) και η εικόνα του σώματος που «στολίζεται» με τα καλοκαιρινά φετίχ, συντελούν επίσης στη συνθήκη αφύπνισης της εφηβικής σεξουαλικότητας”. 

Η συζήτηση μεταξύ γονιών και παιδιών επιβάλλεται, σε σταθερή βάση και σε ήρεμο κλίμα, για τα σεξουαλικά θέματα με όσες λεπτομέρειες αποζητουν τα παιδιά ή προκύπτουν επάνω στην κουβέντα, είναι η πάγια συμβουλή των ειδικών. Επιπλέον, επισημαίνουν στους γονείς που…παντα φυσικά ανησυχούν τα εξής: 

-Να μην φοβούνται τη σεξουαλικότητα
-Να θυμούνται τη δική τους εφηβική ηλικία και ότι πέρασαν ανάλογες φάσεις
-Να έχουν στο μυαλό τους ότι πρόκειται για μια ακόμη φάση που οδηγεί στην ολοκλήρωση της ταυτότητας του παιδιού τους
-Τέλος, να εμπιστεύονται τα παιδιά και τις αρχές που τους έδωσαν 

Τρόμος στη Νέα Υόρκη: Αεροσκάφος έπεσε σε παραλία ενώ προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση- Καρφώθηκε με τη μύτη (video)

Καταγραφή 4

Τρόμος στη Νέα Υόρκη: Αεροσκάφος έπεσε σε παραλία ενώ προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση- Καρφώθηκε με τη μύτη (video)

Ευτυχώς οι δυο επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους