Κάπα Research: Ο συνωστισμός των ΜΜΜ, οι ελλείψεις στο ΕΣΥ και το άνοιγμα του τουρισμού οδήγησαν στην έξαρση της πανδημίας

Ένας στους τέσσερις δηλώνει πως δεν θα κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με νέα έρευνα, της εταιρείας Κάπα Research, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 17-19 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ

ek mjifd 3

Ένας στους τέσσερις δηλώνει πως δεν θα κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με νέα έρευνα, της εταιρείας Κάπα Research, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 17-19 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, και τη συμμετοχή 1.054 ατόμων από 13 περιφέρειες της χώρας.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να αξιολογήσουν τους χειρισμούς και τις αποφάσεις που πάρθηκαν από την κυβέρνηση και τη στάση που κράτησε η αντιπολίτευση. Απάντησαν σε ερωτήσεις για την πορεία της χώρας, για την επιβολή του δεύτερου lockdown και για τον επικείμενο εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. 

Το  66% των ερωτηθέντων χαρακτήρισε επιβεβλημένη κίνηση το δεύτερο lockdown. “Η ελληνική κοινωνία αποδέχεται το δεύτερο lockdown – 7 στους 10 το θεωρούν επιβεβλημένη κίνηση – με την ίδια ανησυχία (76% – με άνοδο 18 μονάδων από τον Σεπτέμβριο) που βίωσε και εκείνο του Μαρτίου-Απριλίου, αλλά με λιγότερες αντοχές, πιο έντονο εκνευρισμό και περισσότερο στρες”, δήλωσε ο υπεύθυνος πολιτικών ερευνών της Kάπα Research Αλέξης Ρουτζούνης. 

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως το δεύτερο κύμα ορίζει εκ νέου τον τρόπο που οι Έλληνες αντιλαμβάνονται την κρίση συνολικά: είναι, πλέον, μια κρίση πρωτίστως υγειονομική (52% από 13% τον Απρίλιο) και λιγότερο μια κρίση οικονομική (45% από 84%), ενώ, ταυτόχρονα, η υγειονομική της πλευρά (61% – με αύξηση 8 μονάδων) ξεπερνά κατά πολύ την οικονομική (46% – με πτώση 8 μονάδων) στην ιεράρχηση που κάνουν οι πολίτες στα θέματα που τους ανησυχούν.

“Οι ευθύνες για το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος βαρύνουν περισσότερο τους χειρισμούς και την προετοιμασία των αρχών (55%) και λιγότερο την ανυπακοή των πολιτών (37%), με επίκεντρο του καταμερισμού της ευθύνης να αποτελούν κατά σειρά: ο συνωστισμός των ΜΜΜ (93%), οι ελλείψεις του συστήματος υγείας (77%) και το άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι (72%)”, πρόσθεσε ο κ. Ρουτζούνης

Σχολίασε, επίσης, πως “υπό αυτό το πρίσμα, δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός ότι η πολυσυζητημένη ‘ατομική ευθύνη’  του Μαρτίου – Απριλίου είναι, σήμερα, περισσότερο προϊόν ατομικής, φοβικής συμπεριφοράς παρά κοινωνική, ώριμη πράξη πρόληψης”.  

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας της Κάπα Research, η κυβέρνηση διατηρεί ακόμα τη θετική αξιολόγηση στα επίπεδα του 48%, ενώ σημειώνει “στατιστικά μη σημαντική κάμψη” δύο ποσοστιαίων μονάδων από τον Σεπτέμβριο.

Θετικής αποδοχής (44%) χαίρει και η πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για τον ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής, ενώ καθίσταται σαφές ότι η ΕΕ, με θετικές αξιολογήσεις μόνο από το 36%, πρέπει να επισπεύσει τις όποιες ενέργειες αφορούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σε πολιτικό επίπεδο και στο ζήτημα της πρόθεσης ψήφου, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα της τάξεως των 14 μονάδων (ΝΔ: 37,4% – ΣΥΡΙΖΑ: 23,4%). 

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ

 

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…