Προκαταρκτική έρευνα για τους αστυνομικούς που κλωτσούν τον Ζακ Κωστόπουλο

Προκαταρκτική έρευνα για τη στάση των αστυνομικών, που εμφανίζονται να κλωτσούν τον πεσμένο στο έδαφος και αιμόφυρτο Ζακ Κωστόπουλο, διέταξε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο από την «Εφημερίδας των Συντακτών».

NewsRoom 27/09/2018 | 13:36

Όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο η έρευνα θα αξιολογήσει «συνολικά την επιχειρησιακή ανταπόκριση των αστυνομικών». Συγκεκριμένα, θα εξετάσει εάν έπραξαν τα νόμιμα ή ξεπέρασαν τα όρια που προβλέπονται από τους κανονισμούς.

Στην ανακοίνωση τονίζεται: «Πάγια τακτική της Ελληνικής Αστυνομίας και βούληση της παρούσας φυσικής ηγεσίας αποτελούν το αστυνομικό προσωπικό να λειτουργεί πάντοτε εντός του ισχύοντος θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου διατηρώντας ως γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Την έρευνα προανήγγειλε και η υπουργός Προστασίας του πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη η οποία δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Το βίντεο που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας εμφανίζει σκηνές που προκαλούν αποτροπιασμό. Πράξεις και συμπεριφορές που δεν είναι ανεκτές ούτε από την κοινωνία, ούτε από την έννομη τάξη. Είναι αυτονόητο ότι αμέσως θα προχωρήσει η σχετική έρευνα».

Παπακώστα: «Όλα στο φως»

Τα αποτελέσματα της έρευνας γύρω από βίντεο αναμένει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη,επισήμανε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» η αρμόδια υφυπουργός, Κατερίνα Παπακώστα, η οποία πρόσθεσε πως «δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η έρευνα θα κινηθεί στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής κι ευνομούμενης Πολιτείας, ενός κράτους δικαίου».

«Κανένα περιστατικό δεν μένει χωρίς το δικό μας ενδιαφέρον, της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του Υπουργείου, και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αυτό θα συμβεί και σε αυτή την περίπτωση (...) Έχω δει κι εγώ το συγκεκριμένο βίντεο (...) Είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε την έρευνα, η οποία θα κινηθεί στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής και ευνομούμενης Πολιτείας, ενός κράτους δικαίου, που πρέπει κάθε μέρα να διερευνά και να ελέγχει πράξεις και παραλείψεις των οργάνων του -θεσμικών και θεσμοθετημένων- και τη συμπεριφορά τους απέναντι στον πολίτη, το κοινωνικό σύνολο. Εδώ δεν έχει κανείς καμία διάθεση, ούτε να εξωραΐσει, αλλά ούτε να υπερβάλλει απέναντι σε πραγματικά γεγονότα, που θα εκτιμηθούν από ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν και οι οποίοι στη συνέχεια θα κληθούν να πάρουν τις αποφάσεις τους, τις οποίες η πολιτική ηγεσία αναμένει», σημείωσε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου. 

Η κυρία Παπακώστα σημείωσε ακόμη ότι δεν βρίσκεται στη θέση που κατέχει για να σχολιάζει, καθώς η προσωπική της άποψη δεν «χωράει» σε τέτοιες περιπτώσεις. «Αυτό που μετρά είναι δύο πράγματα: πρώτον να αισθάνονται οι πολίτες ασφαλείς και δεύτερον και οι ίδιοι οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες μας να αισθάνονται ότι και αυτοί είναι ασφαλείς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στην καθημερινότητά τους, προκειμένου να υπερασπιστούν την ασφάλεια του πολίτη, με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών και ευγένεια, πράγματα που έχουν όλοι ως κεντρική κατεύθυνση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, διότι εκτελούν κοινωνικό έργο», επισήμανε.

Όπως είπε, η κοινωνική αστυνόμευση εστιάζει ακριβώς σε αυτό: στη συμπεριφορά απέναντι στους πολίτες, «στη γέφυρα που πρέπει να χτίσουμε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη -η πολιτική και φυσική του ηγεσία- με τις τοπικές κοινωνίες ώστε να αισθάνονται πλέον ότι ο αστυνομικός είναι μέρος της τοπικής κοινωνίας και μέλος της, (...) με ενίσχυση βεβαίως των δυνάμεων της ασφάλειας, με νέο επιχειρησιακό σχέδιο (...) Στο πλαίσιο αυτό, το συγκεκριμένο περιστατικό και το βίντεο έχει να κάνει τώρα με αυτή την αρχή, που έχουμε χτίσει από την ημέρα που αναλάβαμε η κ. Γεροβασίλη και εγώ. Όλα στο φως, η φυσική ηγεσία και τα όργανα της υπηρεσίας θα ασχοληθούν, προκειμένου να ερευνήσουν τι ακριβώς έχει συμβεί».

Το δεύτερο λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου

Στο νέο αυτό βίντεο στο οποίο καταγράφεται το δεύτερο λιντσάρισμα που υπέστη ο Ζακ Κωστόπουλος στην Ομόνοια ακούγονται οι αστυνομικοί που σέρνουν, χτυπούν με γκλομπ και κλωτσάνε τον σχεδόν αναίσθητο 33χρονο, ενώ ένας αστυνομικός κρατάει με γυμνά χέρια ένα μαχαίρι.

Το βίντεο έφτασε στα χέρια της εφημερίδας μόλις χθες από αυτόπτη μάρτυρα της στιγμής. Είναι τραβηγμένο με κινητό τηλέφωνο και έχει διάρκεια ένα λεπτό και 30 δευτερόλεπτα.

Στο βίντεο ο Ζακ έχει ήδη χάσει τις αισθήσεις του, το κεφάλι του είναι μπανταρισμένο και μέσα στα αίματα και το πρόσωπό του έχει μπλαβιάσει. Τουλάχιστον 8 αστυνομικοί έχουν πέσει από πάνω του ώστε να τον συλλάβουν - ένας κρατάει γκλομπ. Ηδη από το πέμπτο δευτερόλεπτο ένας αστυνομικός φαίνεται να κρατάει με γυμνά χέρια το μαχαίρι - το θεωρούμενο ως πειστήριο του εγκλήματος.

Ένας από τους αστυνομικούς φαίνεται στο βίντεο να κλοτσάει βίαια τον Ζακ Κωστόπουλο στα οπίσθια. Όλη αυτή την ώρα ο νεαρός δεν φέρνει καμία αντίσταση. Αντίθετα, φαίνεται να μην έχει τις αισθήσεις του

Ο αιμόφυρτος Ζακ κείτεται χωρίς τις αισθήσεις του στον πεζόδρομο, ανάμεσα σε τέσσερις αστυνομικούς που –άγνωστο γιατί– προσπαθούν να του περάσουν χειροπέδες

Στην εικόνα φαίνεται ξεκάθαρα ένας από τους αστυνομικούς να κρατά με γυμνό χέρι το «πειστήριο», το μαχαίρι δηλαδή που υποτίθεται ότι κράδαινε ο Ζακ Κωστόπουλος και απειλούσε τον κόσμο.