Έρευνα για τη Ράικου προαναγγέλλει ο Άρειος Πάγος

Σε έλεγχο των βαρύτατων καταγγελιών της ανακρίτριας Ηλιάνας Ζαμανίκα για την παραιτηθείσα εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου τις οποίες αποκάλυψε η εφημερίδα Documento, προχωράει ο Άρειος Πάγος. Παράλληλα, πρόκειται να διερευνήσει και τα καταγγελόμενα από την Ελένη Ράικου αναφορικά με την υπόθεση Novartis και τις παρεμβάσεις που η ίδια διατείνεται πως δέχεται.

58da48cb1dc52493388b45d6

Σε ανακοίνωσή του το ανώτατο δικαστήριο, αναφέρει ότι ήδη έχει καλέσει την ανακρίτρια Ζαμανίκα η οποία στην αναφορά της καταγγέλλει την Ελένη Ράικου ότι απέκρυψε σημαντικά στοιχεία από δικογραφίες για τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Θωμά Λιακουνάκο στην υπόθεση των οπλικών συστημάτων, όπως και τον επόπτη ανακριτών, ώστε να ελεγχθούν οι καταγγελλόμενες παραλείψεις.

Ο Άρειος Πάγος αδειάζει παράλληλα την Ελένη Ράικου αναφέροντας ότι λόγω της επικείμενης λήξης της θητείας της θα συνεδρίαζε ούτως ή άλλως τις επόμενες ημέρες το Δικαστικό Συμβούλιο ώστε να αποφασίσει για την αντικατάσταση ή την παραμονή της στη θέση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως το ανώτατο δικαστήριο ερμηνεύει την ξαφνική παραίτηση της Ράικου ως επικοινωνιακό τρικ, αφού σε κάθε περίπτωση θα μπορούσε να αποκαλύψει τις παρεμβάσεις για τις οποίες μιλάει στην επιστολή παραίτησής, ενώπιον του Δικάστικού Συμβουλίου, το οποίο θα καλείτο να αποφασίσει για την παραμονή της στην κεφαλή της Εισαγγελίας Διαφθοράς. 

Κατά τα λοιπά στην ανακοίνωσή του αναφέρει το ανώτατο δικαστήριο ότι ο ορισμός του εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, γίνεται με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο είναι το μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει για την ανανέωση ή όχι της θητείας του ήδη ορισθέντος και ασκούντος τα σχετικά καθήκοντα, λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια αντικειμενικά όπως η διάρκεια του ήδη υπάρχοντος χρόνου θητείας, η επίδοση και η απόδοση στην άσκηση των καθηκόντων κλπ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με αφορμή τον δημιουργηθέντα θόρυβο εξαιτίας της δήλωσης παραίτησης της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς και της αναφοράς της ανακρίτριας του Ν. 4022/2011, θα πρέπει να επισημανθούν τα εξής:

1) Σύμφωνα με την προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία, λόγω της επικείμενης λήξεως της θητείας της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, είχε ήδη αποσταλεί ερώτημα, από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή προς τον Άρειο Πάγο (εισερχόμενο στον Άρειο Πάγο 16-3-2017), για την αντικατάσταση ή μη αυτής και εντός των επομένων ημερών θα συνεδριάσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, για να αποφασίσει επί του εν λόγω θέματος.

2) Ο ορισμός Εισαγγελικού Λειτουργού, ως Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, γίνεται με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο είναι, κατά νόμο, το μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει για την ανανέωση ή όχι της θητείας του ήδη ορισθέντος και ασκούντος τα σχετικά καθήκοντα Εισαγγελέως, λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια αντικειμενικά όπως η διάρκεια του ήδη υπάρχοντος χρόνου θητείας, η επίδοση και η απόδοση στην άσκηση των καθηκόντων κλπ.

3) Κλήθηκαν ήδη από τα αρμόδια θεσμικά όργανα του Αρείου Πάγου τόσον η ανακρίτρια, καθώς και ο επόπτης ανακριτών, να υποβάλουν αντίγραφο της αναφοράς της ανακρίτριας, για να ελεγχθούν αρμοδίως οι αναφερόμενες σ’ αυτήν παραλείψεις. Ομοίως θα ελεγχθούν τα καταγγελλόμενα από την Εισαγγελέα Διαφθοράς.  

Σοκ στη Γαλλία: Νεκρός νέος μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών

gallia parisi astunomia sen nteni

Σοκ στη Γαλλία: Νεκρός νέος μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών

Έντεκα άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερις ανήλικοι, συνελήφθησαν και ξεκίνησε έρευνα για ανθρωποκτονία και απόπειρα…

Πυροβολισμός συνοριοφύλακα στον Έβρο: Σε σταθερή κατάσταση και εκτός κινδύνου ο τραυματίας

έβρος

Πυροβολισμός συνοριοφύλακα στον Έβρο: Σε σταθερή κατάσταση και εκτός κινδύνου ο τραυματίας

Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται πλέον ο 56χρονος συνοριοφύλακας, που δέχθηκε πυρά προερχόμενα από την τουρκική πλευρά…

Συγχαρητήρια Κασσελάκη σε Ανδρουλάκη: «H συνάντηση με τη Χαρίτα Μάντολες μας εμπνέει όλους»

stefanos kasselakis 11

Συγχαρητήρια Κασσελάκη σε Ανδρουλάκη: «H συνάντηση με τη Χαρίτα Μάντολες μας εμπνέει όλους»

Την πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη να συναντηθεί με τη Χαρίτα Μάντολες, γυναίκα – σύμβολο του…

Τραμπ για απόσυρση Μπάιντεν: Θα καταγραφεί ως ο χειρότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ

ap tramp

Τραμπ για απόσυρση Μπάιντεν: Θα καταγραφεί ως ο χειρότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ

Μετά από ένα μήνα πιέσεων και αμφισβητήσεων προς το πρόσωπό του, ο Τζο Μπάιντεν αποσύρεται…