Επτά μήνες φυλάκιση στον Φιλιππάκη της Espresso γιατί είπε ψευδώς ότι ο Βαξεβάνης πήρε 1,5 εκατ. από την ΕΡΤ

Σε 7 μήνες φυλάκιση για συκοφαντική δυσφήμιση του Κώστα Βαξεβάνη καταδικάστηκαν από το Εφετείο της Αθήνας ο εκδότης της εφημερίδας Espresso Γιάννης Φιλιππάκης και η δημοσιογράφοι Ευάγγελος Ιωάννου και Κατερίνα Μαθιουδάκη γιατί στις 14 Μαΐου 2013 είχαν γράψει ψευδώς σε πρωτοσέλιδο ότι ο Βαξεβάνης είχε εισπράξει από την ΕΡΤ 1,5 εκατ. ευρώ για την εκπομπή του.

57dbd48b1dc524eb088b4971

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το δημοσίευμα ήταν ψευδές και ως εκ τούτου καταδίκασε τον εκδότη και τους δύο δημοσιογράφους, οι οποίοι πρωτοδίκως είχαν επίσης καταδικαστεί σε 10 μήνες φυλάκισης.

Η υπόθεση είχε ξεκινήσει μετά την αποκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ, όταν συστάθηκε Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το θέμα και στην οποία συμμετείχε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Τότε ο Κώστας Βαξεβάνης είχε ζητήσει από την Επιτροπή την εξαίρεση του εν λόγω βουλευτή, εξηγώντας πως ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν μπορούσε να είναι ανακριτής καθώς μέσα στη λίστα υπήρχε καρτέλα με το όνομα της συζύγου του, Ευγενίας Μανωλίδου.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκίνησε να μιλά για υπέρογκο κόστος της εκπομπής του Κώστα Βαξεβάνη στην ΕΡΤ και χρησιμοποιώντας τη βουλευτική του ιδιότητα, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή στην οποία υπαινισσόταν πως ο Βαξεβάνης είχε εισπράξει από την ΕΡΤ το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ. Απαντώντας στην ερώτηση ο τότε αρμόδιος για θέματα Τύπου υπουργός Σίμος Κεδίκογλου, διαβίβασε έγγραφα της ΕΡΤ από τα οποία φαινόταν πως ο Κώστας Βαξεβάνης δεν είχε σχέση με την παραγωγή της εκπομπής και φυσικά δεν είχε εισπράξει ποτέ τέτοιο ποσό από την ΕΡΤ.

Ένα μήνα περίπου μετά η εφημερίδα Espresso σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, αφού αναφέρθηκε σε θέματα της προσωπικής ζωής του Κώστα Βαξεβάνη, έγραψε: «1.500.000 € ευρώ πήρε από την ΕΡΤ (για 3 χρόνια συνεργασίας) για το ‘’Κουτί της Πανδώρας’’ ο γνωστός δημοσιογράφος». Με το δημοσίευμα αυτό η εφημερίδα ουσιαστικά μετέτρεψε τη διάψευση των ισχυρισμών του Άδωνη Γεωργιάδη (ο οποίος καλυπτόταν από τη βουλευτική ασυλία) περί αμοιβής 1,5 εκατ. ευρώ του Βαξεβάνη από την ΕΡΤ, σε βεβαιότητα.

Την επόμενη κιόλας ημέρα, ο δημοσιογράφος ζήτησε από την εφημερίδα να αποκαταστήσει την αλήθεια και να εξηγήσει στο αναγνωστικό κοινό ότι ουδέποτε έλαβε αυτό το ποσό, αντιθέτως για τρία χρόνια έλαβε αμοιβές που ανέρχονταν σε περίπου 100.000 ευρώ. Η Espresso δεν αποκατέστησε την αλήθεια κι έτσι ο Κώστας Βαξεβάνης προχώρησε σε μήνυση εναντίον του εκδότη, του διευθυντή σύνταξης και της αρχισυντάκτριας της εφημερίδας.

Στο δικαστήριο ο Κώστας Βαξεβάνης υποστήριξε ότι ο Φιλιππάκης από δόλο όχι μόνο δεν δημοσίευσε την αλήθεια καθώς γνώριζε ακριβώς ποια είναι αυτή αλλά ήταν ταγμένος σε μια προσπάθεια δολοφονίας της προσωπικότητάς του. 

Ο Φιλιππάκης ανέλαβε μετά την αποτυχία του Άδωνη να δημιουργήσει αυτή την πεποίθηση στην κοινή γνώμη παρότι ήξερε και επισήμως με έγγραφα ότι είναι ψέμα.

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

καπερναρος

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

«Η Αστυνομία δέχεται συνεχώς επιθέσεις στα γήπεδα, αλλά πάντα περνούσαν στο ντούκου», παραδέχτηκε ο πρόεδρος…