Newsroom

Newsroom

Έψαχναν το Σνόουντεν στο αεροπλάνο του βολιβιανού προέδρου

Το αεροπλάνο του Έβο Μοράλες αναγκάστηκε να προσγειωθεί στη Βιέννη επειδή Παρίσι και Λισαβόνα αρνήθηκαν να του παραχωρήσουν άδεια διέλευσης,…

Το αεροπλάνο του Έβο Μοράλες αναγκάστηκε να προσγειωθεί στη Βιέννη επειδή Παρίσι και Λισαβόνα αρνήθηκαν να του παραχωρήσουν άδεια διέλευσης, θεωρώντας ότι σε αυτό επέβαινε ο καταζητούμενος από τις ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν. Τελικά Γαλλία και Πορτογαλία άναψαν το πράσινο φως στον βολιβιανό πρόεδρο.

Το αεροσκάφος με προορισμό την πρωτεύουσα της Βολιβίας Λα Παζ απογειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης από τη Μόσχα, όπου ο Μοράλες είχε συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν στο Κρεμλίνο, στο πλαίσιο Συνόδου Κορυφής χωρών που εξάγουν αέριο. Ο Σνόουντεν βρίσκεται εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα σε χώρο μετεπιβίβασης αεροδρομίου της Μόσχας, ο οποίος ζήτησε πολιτικό άσυλο -μέχρι στιγμής ανεπιτυχώς- πρώτα από τον Ισημερινό και στη συνέχεια από άλλες 20 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Βολιβία.

Η δημόσια τηλεόραση της Αυστρίας ORF μετέδωσε ότι ο Σνόουντεν βρισκόταν με τον Μοράλες στο αεροσκάφος, στο αεροδρόμιο της Βιέννης Σβέτσατ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βολιβίας Ντέιβιντ Τσοκουεχουάνκα δήλωσε από την Λα Παζ ότι η Γαλλία και η Πορτογαλία αντέδρασαν με «αβάσιμες υποψίες» ότι ο Σνόουντεν είχε επιβιβαστεί στο αεροπλάνο του Μοράλες, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ διέψευσε ότι ο Σνόουντεν βρίσκεται στη χώρα.

Εχθές το βράδυ, δεκάδες άτομα συγκεντρώθηκαν μπροστά από την πρεσβεία της Γαλλίας στην Λα Παζ για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του Παρισιού να απαγορεύσει, προσωρινά, την διέλευση από τον εναέριο χώρο του στο αεροπλάνο που μετέφερε τον πρόεδρο της Βολιβίας.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας θα επιστρέψει σύντομα στη χώρα του ύστερα από τη στάση που υποχρεώθηκε να κάνει το αεροσκάφος που τον μετέφερε στη Βιέννη, δήλωσε σήμερα ο αυστριακός πρόεδρος Χάιντς Φίσερ.