Newsroom

Newsroom

Επλήγησαν οι πρώτοι στόχοι κατά του ΙΚΙΛ στο Ιράκ από αμερικανικά βομβαρδιστικά

Μετά το χθεσινό έκτακτο διάγγελμα του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για αεροπορικές επιδρομές κατά μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος…

Μετά το χθεσινό έκτακτο διάγγελμα του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για αεροπορικές επιδρομές κατά μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε στο βόρειο Ιράκ, εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης επιβεβαιώσε πως πραγματοποιήθηκε επίθεση στο Ιρμπίλ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, αμερικανικά μαχητικά πραγματοποίησαν επιδρομή πλήττοντας το βαρύ πυροβολικό του ΙΚΙΛ που βρισκόταν κοντά στο Ιρμπίλ, πρωτεύουσα του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν.


Όπως είπε ο Κίρμπι, το πυροβολικό χρησιμοποιείτο κατά των κουρδικών δυνάμεων που υπερασπίζονται το Ιρμπίλ.Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε πως θα αποσταλεί και ανθρωπιστική βοήθεια σε ανθρώπους που βρίσκονται αποκλεισμένοι εξαιτίας της προέλασης των τζιχαντιστών, ώστε να αποφευχθεί μια «πιθανή πράξη γενοκτονίας».

Ο Ομπάμα διευκρίνισε πως θα πραγματοποιηθεί χρήση περιορισμένης ισχύος από αέρος με σκοπό να προστατευτεί το αμερικανικό προσωπικό, στην περίπτωση που το ΙΚΙΛ προχωρήσει προς την κουρδική πρωτεύουσα Ιρμπίλ, όπου βρίσκονται Αμερικανοί.

Όπως αναφέρει το BBC, ο εκπρόσωπος της Unicef στο Ιράκ, Μάρτζιο Μπαμπίλε, δήλωσε πως η κατάσταση των Κούρδων Γιαζιντιτών που έχουν εκτοπιστεί στις ορεινές περιοχές γύρω από το Ιρμπιλ, είναι πολύ κακή εξαιτίας της «επιθετικής και ωμής» συμπεριφοράς των μελών του ΙΚΙΛ.

Τόνισε δε, πως παρά τις στρατηγικές δυσκολίες, είναι απαραίτητο να δρομολογηθεί μία ανθρωπιστική δράση.

Προ ημερών, μάλιστα, μία βουλευτής του ιρακινού κοινοβουλίου, η μόνη εκπρόσωπος των Γιαζιντιτών, ξέσπασε σε κλάματα περιγράφοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν δεκάδες μελών της κοινότητας αυτής.

Σχετικά με τον εγκλωβισμό των Γιαζιντιτών ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως οι ΗΠΑ δε μπορούν να κλείσουν τα μάτια τους μπροστά σε αυτή την κατάσταση και πρόσθεσε πως μπορούν να ληφθούν προσεκτικές και υπεύθυνες ενέργειες για την αποτροπή γενοκτονίας.

Στο μεταξύ, δόθηκε εντολή για προσωρινή διακοπή των πτήσεων των αμερικανικών αερογραμμών στον εναέριο χώρο του Ιράκ, εξαιτίας της «πιθανούς επικίνδυνης κατάστασης που μπορεί να προκληθεί λόγω των συγκρούσεων» ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ και του ΙΚΙΛ.

 

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…