Newsroom

Newsroom

Επιχείρηση "κουκούλωμα" για τα "χρυσά" σκουπίδια

Οι ένορκες καταθέσεις τριών υπαλλήλων του ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας προσφάτως στις δικαστικές αρχές περιγράφουν λεπτομερώς την εκ των έσω επιχείρηση κουκουλώματος δύο πολύκροτων υποθέσεων διαφθοράς στον Δήμο Πύργου.

5969be101dc524cb5d8b4567

Του Μάκη Νοδάρου

Η πρώτη αφορά τη λήψη σε δύο περιπτώσεις στη χρήση 2009 μερικώς εικονικών ως προς τη συναλλαγή φορολογικών στοιχείων συνολικής αξίας 743.160,15 ευρώ, χωρίς να είναι εφικτό να προσδιοριστεί η αξία της εικονικότητας, με εκδότη τον γνωστό υπόδικο για κακουργήματα εργολάβο Θεόδωρο Καράμπελα που διαχειριζόταν επί μεγάλο χρονικό διάστημα τα απορρίμματα με απευθείας αναθέσεις!

Η δεύτερη περίπτωση σχετίζεται με τη λήψη, ξανά στη χρήση του 2009 σε τρεις περιπτώσεις, εικονικών ως προς το σύνολο της συναλλαγής φορολογικών στοιχείων συνολικής αξίας 946.000 ευρώ με εκδότη τη RUM Europe – Tεχνική Κατασκευαστική Εμπορική ΑΕ με έδρα τον Ορχομενό Βοιωτίας. Η συγκεκριμένη εταιρεία φέρεται να είχε πωλήσει εικονικά στον Δήμο Πύργου τον δεματοποιητή απορριμμάτων. Στην έρευνα που ακολούθησε βρέθηκε ότι ο σειριακός αριθμός του πολύπλοκου μηχανήματος έχει αλλοιωθεί με ηλεκτροκόλληση ή οξύ…

Στο αίτημα της Εισαγγελίας Αθηνών για την αποστολή της δικογραφίας, το Εφετείο Πατρών απάντησε γραπτώς αδυνατεί να στείλει φωτοαντίγραφα από οκτώ χαρτοκιβώτια!

Εκ των έσω επιχείρηση κουκουλώματος

Οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ αποκαλύπτουν ότι οι αντίστοιχες εκθέσεις ελέγχου που έπρεπε να είχαν επιδοθεί πριν από ενάμιση χρόνο στον Δήμο Πύργου και στις δικαστικές αρχές για τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών και προστίμων, αν και συντάχθηκαν τον Δεκέμβριο 2015(!), δεν επιδόθηκαν ποτέ και με διάφορες προφάσεις οι κατά καιρούς προϊστάμενοί τους καθυστέρησαν τη σύνταξή τους με το αιτιολογικό του δήθεν εντοπισμού νέων στοιχείων, με συνέπεια να είναι σήμερα καταχωνιασμένες στα συρτάρια της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με κίνδυνο παραγραφής.

Καταθέτουν μάλιστα ότι το καλοκαίρι του 2016, παρότι τα στοιχεία για την έκθεση ελέγχου που αφορούσε την υπόθεση μεταφοράς των απορριμμάτων είχαν διαγραφεί από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της υπηρεσίας τους, συνέταξαν εκ νέου την έκθεση ελέγχου την οποία και παρέδωσαν στους προϊσταμένους τους.

Ομως και αυτή δεν παραδόθηκε ποτέ στον Δήμο Πύργου και στις δικαστικές αρχές, ενώ την ίδια τύχη είχε και η υπόθεση της αγοράς του δεματοποιητή απορριμμάτων, η έκθεση ελέγχου της οποίας δεν συντάχθηκε ποτέ αφού οι αρμόδιοι δεν έδωσαν σχετική εντολή…

Παρά τη σοβαρότητα των δύο υποθέσεων που έχουν χαρακτηριστεί επίσημα στον πίνακα αξιολόγησης του υπουργείου Οικονομικών ως «πολύ ενδιαφέρουσες – εξόχως σημαντικές», παραμένουν καταχωνιασμένες μαζί με εκατοντάδες άλλες στα συρτάρια της ΓΓΔΕ και μέχρι σήμερα, παραδόξως, κανείς εκ των αρμοδίων δεν κινεί τις διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσουν, παρότι σχετίζονται με χρήματα του ελληνικού δημοσίου.

Στην ανάκριση δυο χρόνια

Από τα στοιχεία που προκύπτουν φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά και σε δικαστικό επίπεδο. Δύο χρόνια μετά την άσκηση ποινικής δίωξης in rem σε βαθμό κακουργήματος για ψευδείς βεβαιώσεις σε βάρος του ελληνικού δημοσίου κατά αυτοδιοικητικών και υπηρεσιακών παραγόντων που σχετίζονται με τις άνω υποθέσεις διαφθοράς, η ανάκριση περιέργως έχει κολλήσει στην εισαγγελία του Πύργου Ηλείας.

Το αιτιολογικό είναι ότι δεν έχουν διαβιβαστεί εκεί οι επίμαχες εκθέσεις ελέγχου. Δικαστικές πηγές όμως μιλώντας στο Documento χαρακτήρισαν τη συγκεκριμένη αιτία πρόφαση για να μην προχωρήσει η έρευνα, καθώς όλα τα στοιχεία που μπορεί να αντληθούν σε βάρος των επώνυμων αυτοδιοικητικών και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου Πύργου Ηλείας υπάρχουν στις εκθέσεις ελέγχου και στα πορίσματα που αφορούν τους ιδιώτες.

Εντύπωση προκαλεί επίσης η πρόσφατη και πρωτοφανής, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, γραπτή απάντηση του Εφετείου Πατρών (Τμήμα Κακουργημάτων) στο αίτημα της Εισαγγελίας Αθηνών για την αποστολή της δικογραφίας που αφορά τους ιδιώτες οι οποίοι εμπλέκονται στις «αμαρτωλές» υποθέσεις διαχείρισης απορριμμάτων. Το Εφετείο Πατρών απάντησε γραπτώς ότι δεν μπορεί να στείλει φωτοαντίγραφα της υπόθεσης επειδή η δικογραφία αποτελείται από οκτώ χαρτοκιβώτια.

Σημειώνεται ότι η δικαστική εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης στο Εφετείο Πατρών ελέγχεται μαζί με αρκετές άλλες στο πλαίσιο γενικότερης έρευνας που ξεκίνησε πριν από έναν μήνα ο εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Γρηγόρης Πεπόνης ύστερα από αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Documento.

Καθυστερήσεις και σύγχυση

Οσα αποκαλύπτονται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που πραγματοποιεί η Εισαγγελία Αθηνών, μετά τη μηνυτήρια αναφορά του πρώην δημάρχου Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλου κατά των δημοσιογράφων Κώστα Βαξεβάνη και Μάκη Νοδάρου για τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις τους, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ένα «παντοδύναμο αόρατο χέρι» είτε προστατεύει με άκομψο τρόπο τα σκοτεινά κυκλώματα του Πύργου Ηλείας είτε προσπαθεί να προκαλέσει καθυστερήσεις και σύγχυση στη γενικότερη έρευνα με σκοπό την ατιμωρησία των εμπλεκομένων.

Ο δικηγόρος των δυο δημοσιογράφων Γιάννης Απατσίδης μιλώντας στο Documento κάνει λόγο για εξόφθαλμη υπόθεση διαφθοράς από τις πολλές που έχουν «ενταφιαστεί» τελευταία στην περιφέρεια της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών, καθώς και για παραλείψεις των οργάνων της φορολογικής διοίκησης. Σημειώνει δε ότι η συγκεκριμένη δικογραφία «πέρασε από χιλιάδες κύματα μέχρι να καταλήξει στον εισαγγελέα Αθηνών, ο οποίος ήταν και ο μόνος που διέταξε να εντοπιστούν επιβεβαιωτικά έγγραφα του ρεπορτάζ».

Πηγή:documentonews.gr

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

221115164838 mariagapi 305110527 473772367946558 5755461261693762487 n

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

Στο βίντεο που ανέβασε, το νεαρό μοντέλο δείχνει την τομή στην πλάτη της και τονίζει…

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…