Newsroom

Newsroom

Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου: Πιθανός ένας ισχυρός μετασεισμός

Πάνω από 100 σεισμοί έως και 3,5 Ρίχτερ από χθες στην ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών

σεισμός

Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα εκδήλωσης ισχυρού μετασεισμού στην ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών Ευβοίας, καθώς η διάσταση της σεισμικής ακολουθίας είναι συμβατή με το μέγεθος του μεγαλύτερου σεισμού, και τα μεγέθη των μετασεισμών είναι σχετικά μικρά. Αυτό προκύπτει από τα ομόφωνα πορίσματα της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, η οποία συνεκλήθη εκ νέου σήμερα.

Σύμφωνα με τα έως τώρα ομόφωνα πορίσματα της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, η μέχρι τώρα σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών περιλαμβάνει, εκτός από τον σεισμό μεγέθους 4,9 της κλίμακας Ρίχτερ το μεσημέρι της Τετάρτης, περισσότερους από 100 σεισμούς με μέγιστο μέγεθος τα 3,5 Ρίχτερ. Ωστόσο, οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι δεν μπορούν να πουν αν τα 4,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, καθώς το ρήγμα των Ψαχνών εκτιμούν ότι δυνητικά μπορεί να δώσει μεγαλύτερους σεισμούς.

Επιπλέον, η διάσταση της σεισμικής ακολουθίας είναι συμβατή με το μέγεθος του μεγαλύτερου σεισμού και τα μεγέθη των μετασεισμών είναι σχετικά μικρά, επομένως δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα εκδήλωσης ισχυρού μετασεισμού.

Ήδη από την Τετάρτη όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, συμπεριλαμβανομένων και των ΕΜΑΚ, παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ απευθύνονται συστάσεις στους πολίτες:
(α) να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν χαρακτηριστεί προσωρινά «Μη Κατοικήσιμα» από τα αρμόδια κλιμάκια μηχανικών και
(β) να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό.

Τι έδειξαν οι αυτοψίες

Από το πρωί της Πέμπτη, 81 αυτοψίες έχουν γίνει σε διάφορα οικήματα στα Ψαχνά και τις γύρω περιοχές, όσο και στη Χαλκίδα.

Τα συνεργεία μηχανικών του υπουργείου Υποδομών μαζί με μηχανικούς των δήμων, της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αλλά και μηχανικούς που διέθεσε το ΤΕΕ, στον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων στα Ψαχνά και τα γύρω χωριά πραγματοποίησαν 73 αυτοψίες. Από αυτές 24 σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα και έχουν χαρακτηριστεί με κίτρινο χρώμα, ενώ τα υπόλοιπα 49 έχουν χαρακτηριστεί με πράσινο χρώμα και είναι κατοικήσιμα.

Από τα 24 σπίτια στον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων που έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα», τα 21 είναι κατοικίες και τα υπόλοιπα 3 είναι βοηθητικοί και αποθηκευτικοί χώροι.

Στη Χαλκίδα έχουν γίνει 8 αυτοψίες, από τις οποίες μόνο μία οικοδομή χαρακτηρίστηκε μη κατοικήσιμη με κίτρινο χρώμα. Οι υπόλοιπες 7 έχουν χαρακτηριστεί με πράσινο χρώμα.

Παράλληλα διαπιστώθηκαν μικροφθορές, ενώ κυρίως στα Ψαχνά και στα γύρω χωριά έχουν σπάσει τζαμαρίες καταστημάτων. Ζημιές μικρής κλίμακας έχουν γίνει και στο κοινοτικό κατάστημα στην Τριάδα.

 

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…