Επιτροπή πόθεν έσχες: «Κόλαφος» η εισήγηση του αντεισαγγελέα ΑΠ για Πάτση – Βαρύς ο πέλεκυς για το κοινοβουλευτικό ‘κοράκι’

Είδε το… φως το αληθινό η Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και τα στοιχεία από τις δηλώσεις πόθεν έσχες του Ανδρέα Πάτση που μετατράπηκαν σε αιτία αρχειοθέτησης, τώρα μετατρέπονται σε λόγους κατηγορίας κατά του πρώην «γαλάζιου» βουλευτή.

Ανδρέας Πάτσης

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του documentonews.gr, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Παππαδάς, φαίνεται στο πόρισμα που εισηγήθηκε ενώπιον της Επιτροπής να έχει εντοπίσει σωρεία παραβάσεων, ζητώντας να παραπεμφθεί η υπόθεση στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, όπως επίσης να σταλούν τα πρακτικά στον Γενικό Επίτροπο της Συνέλευσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά και στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.

Απόκρυψη εσόδων και τ.μ.;

Κατά τις πληροφορίες του documentonews.gr, το φορολογικό έτος 2020 προκύπτει ότι τα εισοδήματα της συζύγου του Αν. Πάτση από επιχειρηματική δραστηριότητα ανέρχονται σε 37.694,84 ευρώ, ενώ στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης εντοπίζεται ποσό 15.149,39 ευρώ.

Επιπλέον, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο πόθεν έσχες του ανεξάρτητου -πλέον- βουλευτή για το 2019 δεν έχει δηλωθεί πισίνα 28 τ.μ. σε ακίνητο της πρώην συζύγου του, η εταιρία της οποίας είχε κι εκείνη με τη σειρά της συμβάσεις με τα ΕΛΤΑ. Μάλιστα, φαίνεται το ακίνητο εν συνόλω να μην έχει συμπεριληφθεί στη δήλωση του μπαταχτσή και πτωχευμένου, Αν. Πάτση.

Το επιχειρείν στην αλλοδαπή

Και οι εξόφθαλμες παραβάσεις -σύμφωνα με την εισήγηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου- συνεχίζονται, με τη διαφορά ότι πρόκειται για στοιχεία που είχε ελέγξει η Επιτροπή και τα είχε αρχειοθετήσει. Ειδικότερα, στον πίνακα συμμετοχών των δηλώσεων Πάτση παρατηρούνται τέσσερις εταιρίες της αλλοδαπής, εκ των οποίων οι τρεις ανήκουν στον υπόχρεο με έδρα την Κύπρο και η μια στη νυν σύζυγο του με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το θέμα είναι πως μία εξ αυτών και συγκεκριμένα η κυπριακή, Sightgreen Ltd, είχε δηλωθεί και στη πρώτη δήλωση του Αν. Πάτση, η οποία αρχειοθετήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο με ευθύνη και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Λάππα.

Συμπεράσματα

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου συμπέρανε τα εξής για τις δηλώσεις πόθεν έσχες Πάτση:

● Διαπιστώθηκε έλλειψη παραστατικού στο υπόλοιπο των Δανειακών υποχρεώσεων του ιδίου.

● Δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση συνολικής περιουσίας.

● Διαπιστώθηκε αύξηση των εισοδημάτων στην Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης 2021 (Χρήση 2020) από μερίσματα και τόκους τα οποία προέρχονται από την επιχειρηματική δραστηριότητα του υπόχρεου.

● Διαπιστώθηκε η συμμετοχή του υπόχρεου σε εταιρείες με έδρα το εξωτερικό κατά παράβαση του άρθρου 8 ν.3213/2003.

● Διαπιστώθηκε συμμετοχή της νυν συζύγου του υπόχρεου σε εταιρεία του εξωτερικού, η οποία έχει ιδρυθεί το έτος 2019, ήτοι πριν από την ημερομηνία τέλεσης γάμου με τον υπόχρεο.

Και προστίθεται στην εισήγηση του Βασίλη Παππαδά:

«Κατόπιν των ανωτέρω, ο έλεγχος προτείνει να αρθούν όλα τα απόρρητα προκειμένου να διερευνηθεί η εν γένει δραστηριότητα του υπόχρεου και κυρίως η ενδεχόμενη σύναψη συμβάσεων συνεργασίας ή προμήθειας αγαθών ή υπηρεσιών με το Ελληνικό Δημόσιο, των οποίων ο έλεγχος, επί του παρόντος, είναι ανέφικτος χωρίς την άρση των απορρήτων.»

Εκ των ανωτέρω αναφερομένων, συντρέχουν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης από τον ελεγχόμενο Βουλευτή Ν. Γρεβενών, Ανδρέα Πάτση, των πράξεων:

1] της ανακριβούς κι ελλιπούς δηλώσεως περιουσιακής κατάστασης, ήτοι παραβίασης του αρθ. 6 παρ.2 Ν.3213/2003, όπως ισχύει, που φέρεται ότι τέλεσε κατ΄ εξακολούθηση στο χρονικό διάστημα από 17-7-2019 έως 25-2-2022 στην Αθήνα, όταν: α] στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης ανάληψης καθηκόντων 2019, με ημερομηνία οριστικοποίησης 20/7/2021 και ημερομηνία αναφοράς 17/7/2019, στα δηλωθέντα ακίνητα: i) δεν καταχώρησε στις “δεξαμενές κολύμβησης” πισίνα εκτάσεως 28 τ.μ. επί ακινήτου στην οδό Κωνσταντινουπόλεως αρ.28 στη Νέα Πεντέλη, επ’ ονόματι της συζύγου του Γκριτσιούτε Λίνα, όπως αυτή περιγραφόταν στο υπ΄αριθ.7176/12-7-2011 συμβόλαιο δωρεάς της Συμβολαιογράφου Αθηνών Πολυξένης Κουλαλόγλου. ii) ανέγραψε ως έκταση του ευρισκόμενου στη θέση “Πράπα-Καμίνι” Σχίνου Πισσίων Λουτρακίου αγροτεμαχίου ιδιοκτησίας του, τα 2.635 τετραγωνικά μέτρα, αντί των αναφερομένων στο υπ΄αριθ…. συμβόλαιο γονικής παροχής ψιλής κυριότητας του συμβολαιογράφου Αθηνών Π.Μ., 4.029 τετραγωνικών μέτρων. β] στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης έτους 2021 (χρήση 2020), με ημερομηνία οριστικοποίησης 25/2/2022 και ημερομηνία αναφοράς 31/12/2020, στα εισοδήματα της συζύγου του Βασιλικής Παπαλουκά από επιχειρηματική δραστηριότητα, ανέγραψε, αντί του ποσού των 37.694,84 ευρώ, το ποσό των 15.149,39 ευρώ και στο υπόλοιπο των δανειακών του υποχρεώσεων από το πιστωτικό ίδρυμα “BANQUE CANTONALE DE GENEVE” ανέγραψε, αντί του ποσού των 1.274.100,66 ευρώ, το ποσό των 1.251.593,50 ευρώ, επιπλέον δε παρέλειψε να προσκομίσει βεβαίωση που να επιβεβαιώνει το υπόλοιπο της δανειακής υποχρέωσης, ποσού 70.000 ευρώ, της δικηγορικής εταιρείας “ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΤΣΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ”.

2] της συμμετοχής σε εταιρεία με έδρα την αλλοδαπή, ήτοι παραβίασης του αρθ.8 παρ.1,3,4 Ν.3213/2003, όπως ισχύει, που φέρεται ότι τέλεσε κατ΄εξακολούθηση στο χρονικό διάστημα από 17-7-2019 έως 29-10-2022, συμμετέχοντας: α) αυτοπροσώπως στο κεφάλαιο των εταιρειών “Dagorlia Ltd”, “ Sidegreen Ltd” και “Horselord Ltd”, που έχουν έδρα στην Κύπρο και β) διά παρενθέτου προσώπου, ήτοι δια της συζύγου του Βασιλικής Παπαλουκά, στο κεφάλαιο της εταιρείας “Starmass Ltd”, που έχει έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Πηγή: documentonews.gr

Φρικιαστική γυναικοκτονία στο Περού: Ένας 19χρονος έκαψε ζωντανή την φίλη του όταν του ζήτησε να χωρίσουν

Φρικιαστική γυναικοκτονία στο Περού: Ένας 19χρονος έκαψε ζωντανή την φίλη του όταν του ζήτησε να χωρίσουν

Η Κατερίνε Γκόμες, 18 ετών, είχε εισαχθεί το περασμένο Σάββατο σε νοσοκομείο, με εγκαύματα στο…

Επική γκάφα στην Κάτω Αχαΐα – Μπέρδεψαν τις εθνικές επετείους και γιορτάζουν αύριο την… 28η Οκτωβρίου

Επική γκάφα στην Κάτω Αχαΐα – Μπέρδεψαν τις εθνικές επετείους και γιορτάζουν αύριο την… 28η Οκτωβρίου

Μάλλον τα μπέρδεψαν στην Κ. Αχαϊα! Και αντί να στολίσουν για την 25η Μαρίου ενόψει…

Η χήρα του δημοσιογράφου του Γιώργου Καραϊβάζ: «Κάποιοι ήθελαν να του κλείσουν το στόμα»

Η χήρα του δημοσιογράφου του Γιώργου Καραϊβάζ: «Κάποιοι ήθελαν να του κλείσουν το στόμα»

Τη στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ σχολίασαν στον ΑΝΤ1 η χήρα του δημοσιογράφου και…