Επιτροπή Ανταγωνισμού: Το ΑΡΓΟΣ σαμποτάρει το Documento

Την αποδοχή των καταγγελιών που κατά καιρούς έχει υποβάλει το DOCUMENTO, σχετικά με την διανομή της εφημερίδας και την προσπάθεια σαμποτάζ από το Πρακτορείο ΑΡΓΟΣ, συμφερόντων Μαρινάκη και άλλων ανταγωνιστών του DOCUMENTO, κάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Εισήγησή της στα πλαίσια της διαδικασίας λήψης Ασφαλιστικών Μέτρων κατά της ΑΡΓΟΣ.

NewsRoom 05/04/2019 | 21:38

Με μια ανακοίνωση καταπέλτη, η Επιτροπή Ανταγωνισμού στρέφεται κατά του Πρακτορείου Διανομής Τύπου ΑΡΓΟΣ. Στην ανακοίνωσή της αποκαλύπτει τα συμπεράσματα της έρευνας της ΓΔΑ αναφορικά με τις παράνομες πρακτικές της ΑΡΓΟΣ, συμπεράσματα που προκαλούν ανατριχίλα ως προς το μέγεθος των παραβάσεων της Νομοθεσίας του Ανταγωνισμού.

Προνομιακή μεταχείριση των μετόχων της ΑΡΓΟΣ (Μαρινάκης, Πρώτο Θέμα κλπ), μη διανομή της εφημερίδας DOCUMENTO, συμπεριφορά της μορφής «αποφασίζουμε και διατάσσουμε», μη εύλογη αύξηση χρεώσεων που θέτει σε κίνδυνο το σύνολο των εφημερίδων και άλλα πολλά διαπίστωσε η έρευνα της ΓΔΑ.

Στην πολυσέλιδη Εισήγησή της η Επιτροπή Ανταγωνισμού διαπιστώνει ότι η ΑΡΓΟΣ, με την στοχευμένη συμπεριφορά της κατά της εφημερίδας DOCUMENTO, καταχράται την Δεσπόζουσα Θέση της. «…διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν προβλήματα στη διανομή των εντύπων σε τουλάχιστον τέσσερις ημερομηνίες, ενώ επιβεβαιώθηκε η μη διανομή εφημερίδας σε τουλάχιστον 10 σημεία πώλησης. Τα παραπάνω περιστατικά πιθανολογείται, λόγω της σοβαρότητας του θέματος και λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των περιστάσεων της επιχειρηματικής συμπεριφοράς της ΑΡΓΟΣ έναντι των εκδοτικών επιχειρήσεων, ότι συνιστούν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της». 

Η Εισήγηση δικαιώνει απόλυτα το DOCUMENTO για τους ισχυρισμούς του ότι η ΑΡΓΟΣ ευνοεί καταχρηστικά επί σειρά ετών τους μετόχους της, δηλαδή τις ανταγωνιστικές εφημερίδες του Ομίλου Μαρινάκη, το Πρώτο Θέμα κλπ. «…η ΑΡΓΟΣ έχει ακολουθήσει διακριτική μεταχείριση σε σχέση με την πολιτική επιστροφών της επί των παρακρατήσεων ασφαλιστικών εισφορών προς τις εκδοτικές επιχειρήσεις, καθώς η εταιρεία επέστρεψε τις παρακρατηθείσες ασφαλιστικές εισφορές την 31.10.2017 και την 31.12.2017 σε πρώην και νυν μετόχους της (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ, και S.A.J.P), ενώ για τους υπόλοιπους εκδότες, η εταιρεία δεν έχει εκδώσει αντίστοιχα πιστωτικά σημειώματα. Επίσης, η ΑΡΓΟΣ, για κάποιους εκδότες, έχει διακόψει την παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών το Δεκέμβριο του 2018 με παράλληλη επιστροφή του παρακρατηθέντος ποσού, για κάποιους άλλους έχει επιστρέψει μέρος των παρακρατηθέντων εισφορών, ενώ το υπόλοιπο ποσό επιστροφής συνεχίζει να είναι σε εκκρεμότητα εντός του έτους 2019… η διακριτική μεταχείριση ως προς την παρακράτηση των ασφαλιστικών εισφορών εκ μέρους της ΑΡΓΟΣ …αυξάνει ενδεχομένως το πρόβλημα ρευστότητας για τους εκδότες που προκύπτει από την παρακράτηση εσόδων πωλήσεων της επαρχίας».

Πηγή: Docomentonews.gr

 

Δείτε την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού: