Επιτροπή Πόθεν Έσχες σε Παπασταύρου: Ή δίνεις παραπάνω στοιχεία ή σου ανοίγουμε τους λογαριασμούς

Ένα βήμα πριν το άνοιγμα των λογαριασμών του Σταύρου Παπασταύρου φαίνεται πως είναι η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, καθώς αιτήθηκε από τον πρώην στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά να της παρασχεθούν επιπλέον παραστατικά και στοιχεία.

573b25741dc5249c5c8b489b

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Επιτροπή με σημερινή επιστολή της ζητά από τον κ. Παπασταύρου να της δώσει επιπλέον παραστατικά και στοιχεία, αλλιώς θα προχωρήσει σε άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών.

Ο Σταύρος Παπασταύρου, που ως γνωστόν βρίσκεται στη λίστα Λαγκάρντ και στα Panama Papers, έχει προθεσμία οκτώ ημερών για να φέρει τα στοιχεία που του ζητούνται. 

Αξίζει να προστεθεί πως ο Παπασταύρου έχει υποστηρίξει δημόσια πως δεν ήταν ιδιοκτήτης των λογαριασμών που βρέθηκαν στη λίστα Λαγκάρντ, αλλά απλός διαχειριστής. Συγκεκριμένα, είχε αυτοαποκαλεστεί ως «εμπιστευματούχος» της εταιρείας στη λίστα Λαγκάρντ, υποστηρίζοντας πως ο ιδιοκτήτης της εταιρίας είναι ο Σάμπυ Μιωνί. 

Παράλληλα, τέθηκε στο αρχείο η υπόθεση με το πόθεν έσχες του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε προχωρήσει σε αγοραπωλησία μετοχών της Samsung σε ξένο χρηματιστήριο, καθώς εκτιμήθηκε ότι καλύπτεται από τον υφιστάμενο νόμο. Επίσης, η Επιτροπή έδωσε εντολή στους ορκωτούς λογιστές να ελέγξουν μαζί τα δύο έτη που εκκρεμούν.

Ο Παπασταύρου και γύρω – γύρω όλοι

Στο τεύχος 100 του Hot Doc στοιχειοθετείται ο τρόπος που συνδέεται η λίστα Λαγκάρντ με τα Panama Papers, όπου κοινός παρονομαστής κατά έναν περίεργο τρόπο είναι ο Σταύρος Παπασταύρου.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως από τον Παναμά, ο Σταύρος Παπασταύρου μετέχει όπως έχει αποκαλυφθεί στο Δ.Σ. των Ιδρυμάτων Diman, Green Shamrock και Aisios.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η συμμετοχή του στα Ιδρύματα οφείλεται στην εμπιστοσύνη που είχαν στο πρόσωπό του και στη δικηγορική του ιδιότητα, εκείνοι οι οποίοι πραγματικά βρίσκονται πίσω απ’ αυτά και από διάφορα offshore σχήματα, φορτώνοντάς τα και πάλι στον Σάμπυ Μιωνί. 

Οι ισχυρισμοί Παπασταύρου -είναι δεν είναι αληθείς- και τα ντοκουμέντα που δημοσιοποίησε το Hot Doc, καταδεικνύουν με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο τη λειτουργία ενός δικτύου σχέσεων και συμφερόντων, το οποίο εκτείνεται από τις εταιρίες του Παναμά μέχρι τη λίστα Λαγκάρντ κι από τον Σταύρο Παπασταύρου και όσους τον καλύπτουν μέχρι τη Siemens και τις μίζες για τα εξοπλιστικά.


O Παπασταύρου, ο Μεταξάς και τα Panama Papers

Ο Παπασταύρου εμφανίζεται στο σχήμα της offshore Aisios μαζί με τους Κωνσταντίνο Λαναρά, Εμανουέλ Γκαβοντάν και Σπύρο Μεταξά. Ο Σπύρος Μεταξάς δεν είναι άλλος από τον υπόδικο για υποθέσεις πολλών εξοπλιστικών προγραμμάτων. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών του Υπουργείου Άμυνας Αντώνη Κάντα ο Μεταξάς είναι αυτός που είχε αναλάβει να μεταφέρει στο εξωτερικό και να κρύψει μέσω offshore εταιριών τα χρήματα από τις μίζες που έπαιρνε ο Κάντας στα οπλικά συστήματα, που επιλέγονταν από τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Στο μεταξύ, πέρα από τη στήριξη που διαχρονικά παρείχε στον Παπασταύρου ο Σαμαράς, την επιλογή να συμπορευθεί με τις ευθύνες του Παπασταύρου φαίνεται πως έχει κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι ο Μητσοτάκης προτιμά να αφήσει το θέμα να ξεθυμάνει. Ερωτηματικά όμως προκαλούν δύο πράγματα: πρώτον, οι σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη με τη Siemens και δεύτερον (και κυριότερο), το γεγονός ότι η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ, Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη είχε στο Δ.Σ. της εταιρίας της, MG Capital Advisor, το 2009, τον Σταύρο Παπασταύρου.


Γάζα: Το Ισραήλ τινάζει στον αέρα τις συνομιλίες στο Κάιρο για κατάπαυση του πυρός

gaza 1

Γάζα: Το Ισραήλ τινάζει στον αέρα τις συνομιλίες στο Κάιρο για κατάπαυση του πυρός

Χωρίς το Ισραήλ πραγματοποιούνται οι συνομιλίες, στο Κάιρο, για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας μετά…

«Σύμπραξη Εκδίκησης»: Νέο βίντεο – ντοκουμέντο από τοποθέτηση βόμβας στην Κηφισιά

drastes

«Σύμπραξη Εκδίκησης»: Νέο βίντεο – ντοκουμέντο από τοποθέτηση βόμβας στην Κηφισιά

Σε βίντεο-ντοκουμέντο από πρόσφατο χτύπημά της οργάνωσης σε σπίτι επιχειρηματία, φαίνεται και το Modus operandi…

Χάλκινος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου ο τρομερός Εμμανουήλ Καραλής

ΚΑΡΑΛΗΣ

Χάλκινος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου ο τρομερός Εμμανουήλ Καραλής

Ο κορυφαίος Έλληνας επικοντιστής κατάφερε να βρεθεί στους τρεις κορυφαίους του κόσμου με ένα τρομερό…