Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την υπεράσπιση του Ξηρού στην κατ' οίκον νοσηλεία

Υπερασπίζονται την απόφασή τους να καταθέσουν υπέρ του αιτήματος για κατ’ οίκον νοσηλεία του Σάββα Ξηρού οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ…

xiros 7

Υπερασπίζονται την απόφασή τους να καταθέσουν υπέρ του αιτήματος για κατ’ οίκον νοσηλεία του Σάββα Ξηρού οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης και Βασιλική Κατριβάνου και όπως αναφέρουν σε δήλωσή τους είναι κάτι που τους το υπαγορεύουν οι αρχές του κράτους δικαίου και του ανθρωπισμού, καθώς και η συνείδησή τους: “Γιατί, για μας, είναι αυτονόητο ότι ένας κρατούμενος με ποσοστό αναπηρίας 93%, με πολλαπλά και σοβαρά προβλήματα υγείας (μεταξύ των οποίων ολική τύφλωση, αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.ά.) δεν πρέπει να εξοντωθεί στη φυλακή, οδηγούμενος στον θάνατο, αλλά να συνεχίσει τη νοσηλεία του περιορισμένος κατ’ οίκον”.

Οι δύο βουλευτές επισημαίνουν πως “για όσους πάντως εξακολουθούν να αναμασούν τα «περί συμπάθειας στην τρομοκρατία» τους λέμε: η μόνη συμπάθειά μας –και μάλιστα όχι απλώς συμπάθεια αλλά φανατική προσήλωση– είναι στο κράτος δικαίου, στον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ψυχικής και της σωματικής υγείας του ανθρώπου”.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που καλούν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να πάρει θέση.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ αναφέρει: “Κάθε πολίτης στην πατρίδα μας, ακόμη και φυλακισμένος, έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει όσα προβλέπουν οι νόμοι. Είναι, όμως, παντελώς απαράδεκτο να εμφανίζονται στο πλευρό τρομοκράτη δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουράκης και η κα Κατριβάνου. Πάνω από όλα είναι ανεπίτρεπτο και προκλητικό το γεγονός ότι ο κ. Κουράκης, μιλώντας για δήθεν βασανιστήρια, ψεύδεται ασύστολα σε μια προσπάθεια να συκοφαντήσει τη χώρα μας. Ο κ. Τσίπρας οφείλει επιτέλους να ξεκαθαρίσει τη θέση του απέναντι στους συμπαθούντες την τρομοκρατία και τους αδίστακτους συκοφάντες της χώρας”.

Το ΠΑΣΟΚ βλέπει μείζον πολιτικό ατόπημα του ΣΥΡΙΖΑ και σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Χ. Τρικούπη αναφέρεται: “Αποτελεί μείζον πολιτικό ατόπημα η κίνηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Στράτου Κουράκη και Βασιλικής Κατριβάνου να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης του καταδικασθέντος για την υπόθεση της ’17 Νοέμβρη’ Σάββα Ξηρού, δίνοντας στην ουσία συγχωροχάρτι στα στυγερά εγκλήματα των τρομοκρατών. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα, δεν μπορεί υπό το βάρος της διατήρησης των εσωκομματικών ισορροπιών να σιωπά. Πρέπει να πάρει άμεσα ξεκάθαρη θέση”.

Το ζήτημα μεταφέρθηκε και στο Κοινοβούλιο στην επιτροπή δημόσιας διοίκησης με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Τριαντάφυλλο να καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να διαχωρίσει τη θέση του από τους δύο βουλευτές “που καταθέτουν σε ανοικτές δίκες υπερασπιζόμενοι τους καταδικασθέντες για τρομοκρατία”, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Υψηλάντης υποστήριξε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ “θέλουνε τους τρομοκράτες συμμάχους τους και είναι υπερασπιστές τους. Είναι ντροπή…”.

Έντονη ήταν η αντίδραση της Ζωής Κωνσταντοπούλου που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ασκεί τη μεγαλύτερη τρομοκρατία και πρόσθεσε ότι απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τον Σάββα Ξηρό λέει ότι παραβιάζεται η ευρωπαϊκή σύμβαση με τις συνθήκες κράτησης του.

Ενδεικτικά οι διάλογοι στην Επιτροπή

Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος: Είναι λάθος του ΣΥΡΙΖΑ να μην διαχωρίζει τη θέση του από βουλευτές που καταθέτουν σε ανοικτές δίκες υπερασπιζόμενοι τους καταδικασθέντες για τρομοκρατία. Πρέπει να υπάρξει πολιτική καταδίκη ότι δεν υπάρχει καμία ανοχή σε δολοφόνους. Δεν είναι δυνατόν με την ανοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να περνά στην κοινωνία η αντίληψη ότι η πολιτεία δεν τους συμπεριφέρεται με επιείκεια όταν αυτοί δολοφονούσαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κρατήσει αποστάσεις και να καταδείξει ότι καταδικάζει.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Ρίχνει λάδι στη φωτιά ο κύριος Τριαντάφυλλος».

Βασίλης Υψηλάντης: «Δεν ακούγεται τίποτα ούτε για Αξαρλιάν ούτε για Μπακογιάννη».

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Εμείς δεν πρόκειται να χάσουμε την ψυχραιμία μας. Αυτό που ειπώθηκε από τον κ. Τριαντάφυλλο, αν είχε ειπωθεί από άλλον, θα είχαν σηκωθεί και τα έδρανα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει πολύ καλά που τοποθετείται. Δεν συγχέει την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τις καταδίκες που βάλλουν κατά της ζωής. Η τακτική ρίχνω λάδι στη φωτιά και στοχοποιώ κοινωνικούς πολιτικούς χώρους έχει οδηγήσει στο να φτάνει η κυβέρνηση να αναφέρεται σε ανθρώπους που έχουν αθωωθεί πέντε φορές και να τους λένε τρομοκράτες…»

Κ. Τριαντάφυλλος: «Για τον κ. Ξηρό λέμε».

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Αυτή είναι προβοκατόρικη λογική. Βγήκε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τον κρατούμενο που αναφέρεστε και λέει ότι παραβιάζεται η ευρωπαϊκή σύμβαση με τις συνθήκες κράτησης του. Λέτε η χώρα να την παραβιάζει; Αυτή είναι λογική που θα μας βρει αντίθετους».

Β. Υψηλάντης: «Θέλουνε τους τρομοκράτες συμμάχους τους. Είναι υπερασπιστές τους. Είναι ντροπή».

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Τη μεγαλύτερη τρομοκρατία στον απλό ελληνικό λαό την ασκεί η δική σας κυβέρνηση. Αυτή η εμπρηστική δήλωση είναι απαράδεκτη, είναι ηθελημένα προβοκατόρικη. Εμείς ούτε στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα υποχωρήσουμε ούτε θα χάσουμε την πυξίδα μας. Σε αυτή την χώρα κουκούλες δεν φόρεσε ποτέ η Αριστερά. Αλλού αυτές οι αναφορές, σε αυτούς που συμπράττετε».

Β. Υψηλάντης: «Είναι εμφυλοπολεμικές τακτικές αυτές που θέλει να επαναφέρει η κ. Κωνσταντοπούλου. Τα θύματα της τρομοκρατίας δεν μπορούν να μιλήσουν».

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Σας όρισαν εσάς εκπρόσωπο τους; Αυτό το λαϊκισμό οι συνήγοροι των θυμάτων δεν τον είχαν ποτέ».

Β. Υψηλάντης: «Εσείς λαϊκίζετε».

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Εσείς φέρατε την χώρα σε αυτή την κατάσταση».

Β. Υψηλάντης: «Μέχρι εκεί φτάνει το ηθικό πολιτισμικό σας δίκαιο».