Επίθεση Λαφαζάνη σε Χαρδούβελη για τον αναβαλλόμενο φόρο και την έξοδο από το μνημόνιο

“Να δηλώσει αν φεύγουμε ή αν μένουμε στο Μνημόνιο” κάλεσε η αντιπολίτευση τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη κατά τη συζήτηση…

“Να δηλώσει αν φεύγουμε ή αν μένουμε στο Μνημόνιο” κάλεσε η αντιπολίτευση τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, τόνισε πως η κυβέρνηση είχε διαβεβαιώσει (δια του εκπροσώπου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη), ότι η προηγούμενη ρύθμιση είχε τύχει της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν – και σήμερα διαψεύδεται.

Σχολιάζοντας την παρέμβαση του κ. Χαρδούβελη (με την οποία ο υπουργός Οικονομικών είχε υποβαθμίσει τη σημασία της αρνητικής εικόνας του Χρηματιστηρίου και της ανόδου των spreads), ο κ. Λαφαζάνης προκάλεσε τον υπουργό να απαντήσει στο ερώτημα εάν φεύγει η χώρα απ’ το Μνημόνιο.

“Εσείς διαβεβαιώσατε, πως από 1/1/2015 το Μνημόνιο είναι παρελθόν. Θα σταματήσει από 1/1/2015 η δανειοδότηση της χώρας απ’ το ΔΝΤ όπως είχατε πει; Θα φύγει η Τρόικα κύριε υπουργέ όπως ισχυριστήκατε;” ρώτησε ο Π. Λαφαζάνης, χωρίς να υπάρξει απάντηση εκ μέρους του κ. Χαρδούβελη.

“Θα μας αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να φύγουμε απ’ το Μνημόνιο; Αυτή είναι η ουσία!” απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης (ΝΔ).

Κατηγόρησε, μάλιστα, τον ΣΥΡΙΖΑ πως συνειδητά επιλέγει την καλλιέργεια κλίματος αστάθειας στη χώρα και υπογράμμισε πως το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς Der Linke, “έχει μηνύσει τον Μάριο Ντράγκι για μέτρα που έλαβε για τη διάσωση του ευρώ και της Ελλάδας (το σχήμα ΟΤΜ)”.

Ο κ. Καραγκούνης συνέχισε σε κλίμα καταστροφολογίας, ενώ επανέφερε και τις απειλές περί διάλυσης του ευρώ και επιστροφής στη δραχμή.

“ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει καταστροφή της ελληνικής οικονομίας και του δημοκρατικού κεκτημένου – και ως κυβέρνηση δεν θα αφήσουμε ποτέ αυτό να συμβεί” ανέφερε χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ,.

“Πίσω απ’ αυτά βρίσκεται η διάλυση του ευρώ, η διάλυση της Ευρώπης, μια νέα Κούβα χωρίς ελεύθερη οικονομία, αλλά με οικονομία ιδιοκτησιακή του αριστερού κομματισμού – και πάντα με τα μηχανήματα στο Χολαργό να κόβουν δραχμές, ή οποιοδήποτε άλλο, αριστερίστικης έμπνευσης νόμισμα” ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Σχετικά με την επίμαχη τροπολογία, ο υπουργός Οικονομικών, διευκρίνισε πως “η διάταξη προσομοιάζει την προηγηθείσα πορτογαλική ρύθμιση”, όπου το Δημόσιο ως αντάλλαγμα για την διαγραφή του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών, λαμβάνει αποζημίωση στο 110%, υπό τη μορφή δωρεάν μετοχών σε τρέχουσα τιμή. “Αυτό αντισταθμίζει επαρκώς τον κίνδυνο για οικονομική απώλεια του κράτους, το οποίο μπορεί να μεταβιβάσει άμεσα τους παραστατικούς τίτλους, είτε στους υπάρχοντες μέτοχους υπό προϋποθέσεις, είτε σε οποιονδήποτε τρίτο, έναντι χρηματικού ανταλλάγματος” υπογράμμισε ο κ. Χαρδούβελης.

Το νομοσχέδιο που συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια κύρωνε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία αντικαταστάθηκε ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, από την προϊσταμένη της Γραμματείας του, Κατερίνα Σαββαΐδου.

Στο καθαυτό νομοσχέδιο, επισυνάφθηκε τροπολογία που αφορά το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής εργαζομένων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Οι άλλες δύο τροπολογίες κατατέθηκαν εκπρόθεσμα – η μία για να ρυθμίσει το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών, σε αντικατάσταση ρύθμισης που είχε ψηφιστεί πρόσφατα, κι η άλλη για να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την παραγωγή και διάθεση ξυδιού.

“Προ μηνών, ο Πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης, είχε δεσμευτεί πως ήταν η τελευταία φορά που θα υπερψηφιζόταν τροπολογία σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Καλό είναι να ξέρουμε τι ψηφίζουμε” σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης.

“Η Βουλή είναι μια ζωντανή διαδικασία – και είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα όταν παρουσιάζονται. Όχι όταν εμφανίζεται ένα ζήτημα τώρα, να το λύνουμε μετά από δύο μήνες” απάντησε ο Κώστας Καραγκούνης (ΝΔ).

“Ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας σας υποχρέωσε να πάρετε πίσω τη μνημονιακή υποχρέωση να ακυρώσετε τη μονομερή προσφυγή στη Διαιτησία, ο κ. Βρούτσης, αντί να κάνει διαβούλευση και να συζητήσει στη Βουλή το θέμα αυτό, φέρνει μία τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο για να ψηφιστεί όπως είναι” παρατήρησε η Δέσποινα Χαραλαμπίδου (ΣΥΡΙΖΑ).

“Επαναφέρετε λοιπόν τη μονομερή προσφυγή, αλλά υποχρεώνετε τον διαιτητή να μελετήσει την εξέλιξη των ασθενέστερων επιχειρήσεων του κλάδου, την πρόοδο στη μείωση του κενού ανταγωνιστικότητας και του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά τη διάρκεια του προγράμματος προσαρμογής της χώρας, δίνετε δικαίωμα έφεσης στην εργοδοσία και δίνετε τη δυνατότητα να κριθεί η υπόθεση από ένα όργανο στο οποίο την πλειοψηφία θα έχουν ανώτατοι δικαστές και όχι οι διαιτητές του ΟΜΕΔ.” κατηγόρησε την κυβέρνηση η βουλευτής.

“Εισάγετε τριπλό βαθμό δικαστικού ελέγχου της απόφασης” συμπλήρωσε αργότερα και ο Αλέξης Μητρόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ).

“Η κυβέρνηση δεν συμμορφώνεται με το ΣτΕ, αλλά μηχανεύεται νέα εμπόδια και βρίσκει νέους περιορισμούς” σχολίασε ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ).

“Στη δευτεροβάθμια πενταμελή επιτροπή διαιτησίας, οι δύο στους πέντε είναι διαιτητές και οι τρεις ανώτατοι δικαστικοί. Όταν μπορεί να κριθεί απ’ το Πρωτοδικείο η απόφαση ενός συλλογικού θεσμού, δεν μπορεί να κριθεί από ένα όργανο κύρους;” αντέταξε για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Κουτσούκος, τονίζοντας πως η τροπολογία δεν θίγει κλάδους που υπέγραψαν συλλογικές συμβάσεις.

Το συγκινητικό «αντίο» στην Άντζελα που σκοτώθηκε στη Λιβύη: «Ήταν διασταύρωση Αμαζόνας και πριγκίπισσας της Disney»

Το συγκινητικό «αντίο» στην Άντζελα που σκοτώθηκε στη Λιβύη: «Ήταν διασταύρωση Αμαζόνας και πριγκίπισσας της Disney»

«Μακάρι να μπορούσες να δεις πόσο σε αγαπούσαν σε όλο τον κόσμο».

ΚΚΕ για Άδωνι: «Υπουργός νούμερο» – Χαμός στη Βουλή με τις προκλητικές του δηλώσεις για το νομοσχέδιο

ΚΚΕ για Άδωνι: «Υπουργός νούμερο» – Χαμός στη Βουλή με τις προκλητικές του δηλώσεις για το νομοσχέδιο

«Είδαμε έναν υπουργό πανικόβλητο που προσπαθεί να καλύψει την γενική λαϊκή κατακραυγή με κραυγές και…