Ρατσιστική επίθεση φασιστοειδών εναντίον της κοινότητας της Ακτής Ελεφαντοστού

Τι απαντά ο πρόεδρος της κοινότητας στο Κουτί της Πανδώρας

4517804

Μια ύπουλη και θρασύδειλη επίθεση εξαπέλυσε σελίδα ρατσιστικού περιεχομένου εναντίον του συνόλου των μελών της Ιβοριανής Κοινότητας Ελλάδας, με αφορμή φωτογραφίες τους σε εκδρομή στον Μαραθώνα, όπου συμμετείχαν και Έλληνες.

Συγκεκριμένα, η σελίδα του Facebook με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Λάθρο», εντόπισε μια σειρά φωτογραφιών που είχε αναρτήσει η Ιβοριανή Κοινότητα Ελλάδας από καλοκαιρινή εκδήλωση σε παραλία του Μαραθώνα και στις οποίες φαίνονταν τα μέλη της κοινότητας να διασκεδάζουν στην παραλία φορώντας μάλιστα μπλούζες με τις σημαίες της Ακτής Ελεφαντοστού, της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι της εν λόγω σελίδας, κινούμενοι στο σκοτάδι της ανωνυμίας όπως άλλωστε τους αρμόζει, αναδημοσίευσαν στη σελίδα τους αρκετές από τις φωτογραφίες της εκδήλωσης υπό το εμπρηστικό σχόλιο «ΜΚΟ μαζί με τους πελάτες τους στην παραλία Μαραθώνα», προκαλώντας φυσικά τα μέλη τους να επιτεθούν φραστικά κατά των εικονιζόμενων και στοχοποιώνας τα μέλη της κοινότητας, τον πρόεδρό της, αλλά και όσους Έλληνες πήραν μέρος στην εκδήλωση. Μάλιστα, την ανάρτηση αναδημοσίευσαν εκατοντάδες λογαριασμοί, ανάμεσά τους και η σελίδα της εφημερίδας “Μακελειό”. Επρόκειτο για μια σαφή στοχοποίηση των συμμετεχόντων στην εκδρομή, η οποία θέτει ξεκάθαρα τους εικονιζόμενους στον κίνδυνο να δεχτούν προσωπικές επιθέσεις (φραστικές ή και βίαιες), από τα διάφορα φασιστοειδή που την είδαν.

Όπως εξηγεί στο Κουτί της Πανδώρας ο πρόεδρος της Ιβοριανής Κοινότητας Ελλάδας Μούσα Σανγκάρε, μέσω της ανάρτησης και του κεντρικού σχολίου οι υπεύθυνοι της σελίδας “Λάθρο” «μας κατηγορούν ότι χρησιμοποιήσαμε δημόσιο χρήμα από ΜΚΟ για να πάμε διακοπές. Δεν υπήρχε κανένας από ΜΚΟ στη μονοήμερη εκδρομή μας στην παραλία. Όλοι οι Έλληνες που ήταν εκεί, ήταν είτε μέλη της κοινότητάς μας, είτε κοντινοί φίλοι», ξεκαθαρίζει, ενώ τονίζει ότι τα έξοδα για την μονοήμερη εκδρομή σε μια από τις κοντινότερες παραλίες της Αθήνας καλύφθηκαν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.

«Επρόκειτο για μια ρατσιστική επίθεση εναντίον όλων των Ιβοριανών που εμφανίζονται στις εικόνες, όμως υποτίμησαν και τους Έλληνες που εμφανίστηκαν στις φωτογραφίες μας. Ήταν μια επίθεση εναντίον ολόκληρης της Ιβοριανής κοινότητας και εναντίον όλων των Ελλήνων που συμμετείχαν στην εκδρομή», τονίζει ο Μούσα Σανγκάρε.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Ιβοριανή Κοινότητα Ελλάδος ιδρύθηκε το 2018 και έκτοτε πραγματοποιεί σειρά πολιτιστικών, κοινωνικών και ακτιβιστικών δράσεων προκειμένου να προωθηθεί η συνύπαρξη και ο αλληλοσεβασμός με την ελληνική κοινότητα. Μάλιστα, η εκδρομή στη θάλασσα αποτελεί εκδήλωση που επαναλαμβάνεται κάθε καλοκαίρι με τη φετινή να είναι η τρίτη φορά που πραγματοποιείται.

Στις φωτογραφίες που αναδημοσίευσε η ρατσιστική σελίδα «Λάθρο», συμπεριλαμβανόταν μεταξύ άλλων και μια που απεικόνιζε τον κ. Σανγκάρε με δύο ελληνίδες.  Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της κοινότητας, η συγκεκριμένη εικόνα, συγκέντρωσε και τις περισσότερες αντιδράσεις.

H συντονισμένη επίθεση και οι χυδαιότητες που ακολούθησαν στα σχόλια της ανάρτησης των φωτογραφιών ξεπερνούσαν κάθε όριο και στρέφονταν τόσο εναντίον του ίδιου του κ. Σανγκάρε, των δύο γυναικών, αλλά και όλων των υπόλοιπων συμμετεχόντων, Ελλήνων και Ιβοριανών. Δεκάδες σχόλια χυδαίου σεξουαλικού περιεχομένου κατέκλυσαν την ανάρτηση, ενώ αρκετοί χρήστες αποκαλούσαν «προδότριες του έθνους» τις δύο γυναίκες. «Άρε Κασιδιάρης που σου χρειάζεται», ήταν το σχόλιο μιας χρήστριας, ενώ πολλοί χρήστες εμφανίζονται βέβαιοι ότι πρόκειται για ευρωπαίες ή αμερικανίδες υπαλλήλους ΜΚΟ. «Αυτόν πατριώτες τον πληρώνουμε με βιασμό εμάς και την Πατρίδα», διαμηνύει σε… σπαστά ελληνικά ένας χρήστης, ενώ αρκετοί άλλοι «αστειεύονται» με την εμπειρία των προσφύγων από τους πολέμους στις χώρες τους.

Επίθεση με σεξισμό και μισαλλοδοξία

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο μέσος σκοταδιστής φασίστας θέτει στο επίκεντρο του παραληρήματός του τις γυναίκες «προδότρες» του «Έθνους». Κάτω από την φωτογραφία σχολιαστές προτείνουν ότι οι απεικονιζόμενες συναναστρέφονται έναν Ιβοριανό γιατί είναι σεξουαλικά στερημένες, ενώ λίγο πιο κάτω επειδή είναι υπερσεξουαλικές. Μόνο από το συγκεκριμένο παράδοξο φαίνεται πόσο βαθιά ριζωμένες μισογυνιστικές αντιλήψεις χαρακτηρίζουν τα εννιά χιλιάδες μέλη της ομάδας «Λάθρο», που θεωρούν ότι η μοναδική υπόσταση της γυναίκας έχει να κάνει με τα γεννητικά της όργανα και η περίπτωση φιλίας μεταξύ ενός Αφρικανού και μιας Ελληνίδας είναι αδιανόητη.

Σε μια προσπάθεια να μην υποβάλλουμε ξανά τους εμπλεκόμενους στη χυδαία λεκτική κακοποίηση που υπέστησαν δεν αναδημοσιεύουμε αυτούσια τα σχόλια. Βρίσκονται ωστόσο στη διάθεση της ιστοσελίδας μας σε μορφή screenshots, για κάθε ενδεχόμενο.

«Όταν είδα την ανάρτηση δεν ένιωσα άσχημα για εμένα, αλλά λυπήθηκα για το πώς ένιωσαν οι υπόλοιποι.  Εγώ ως ξένος είχα αυτά τα προβλήματα συνέχεια, οπότε τα έχω συνηθίσει», τονίζει. 

Αναφερόμενος στα σχόλια που δέχτηκε και ίδιος, ο κ. Σανγκάρε ήταν καυστικός: «Για τα υπόλοιπα σχόλια σκέφτηκα εντάξει, είμαι καλύτερος από αυτούς τους ανθρώπους, προφανώς εκείνοι δεν μπορούν να κάνουν όσα έκανα εγώ». «Θα αντιδρούσα αν η επίθεση ήταν βίαια, αλλά όσο μένει σε φραστικό επίπεδο, δε με ενδιαφέρει. Σκέφτηκα επίσης ότι αν δεν κάνουμε τίποτα, αυτοί μπορεί να το ξανακάνουν. Για εμένα αυτό δεν είναι πρόβλημα, όμως πολλοί άλλοι μπορεί να νιώσουν πολύ άσχημα, ακόμη και να αυτοκτονήσουν αν δεν είναι έτοιμοι να διαβάσουν τέτοια σχόλια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ύστερα από δεκάδες αναφορές χρηστών, η ανάρτηση της σελίδας «Λάθρο» τελικά «κατέβηκε» από το Facebook, παρά το γεγονός ότι η πλατφόρμα επί μακρόν επέμενε ότι δεν παραβιάζει τους όρους της κοινότητας. Ωστόσο η ζημιά είχε ήδη γίνει. Η ανάρτηση και τα σχόλια είχαν αναπαραχθεί από εκατοντάδες χρήστες και άλλες σελίδες, και συνεπώς είχε εμφανιστεί σε χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου δημιουργώντας ψευδείς και ανυπόστατες συκοφαντικές θεωρίες για το σύνολο των εικονιζόμενων, ενώ ορισμένοι χρήστες κράτησαν και ξανανέβασαν ορισμένες από τις φωτογραφίες με σκοπό να τις διατηρήσουν σε κυκλοφορία μεταξύ των φασιστικών και ρατσιστικών τους κύκλων.

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό