Επιτέλους, οι ποδοσφαιριστές μιλούν για το Κατάρ

Με αιχμή του δόρατος τους Σκανδιναβούς, οι ποδοσφαιριστές και όλοι εκείνοι που τους περιβάλλουν εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τη διοργάνωση που η Διεθνής Αμνηστία αποκάλεσε "Μουντιάλ της Ντροπής"

humanrights

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ είναι το πρώτο στην ιστορία που θα διεξαχθεί Νοέμβριο και Δεκέμβριο, με τη FIFA να υπόσχεται μια διοργάνωση που θα μείνει αξέχαστη και τις καταγγελίες να δείχνουν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα, από το εορταστικό κλίμα που υπόσχονται οι διοργανωτές. Το Μουντιάλ του Κατάρ έχει βρεθεί στο επίκεντρο για αρκετούς λάθος λόγους. Από τις κατηγορίες περί δωροδοκίας που βγήκαν στη δημοσιότητα λίγο μετά την ανάθεση και είχαν πολλά επεισόδια, αγγίζοντας την ελίτ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και οδηγώντας στη σύλληψη του Μισέλ Πλατινί, μέχρι τις κατάφορες καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις χιλιάδες θανάτων.

Τα στοιχεία και οι προβλέψεις

Τον Φεβρουάριο του 2021, σε νέα έρευνα που πραγματοποίησε ο Guardian, δόθηκαν στη δημοσιότητα αριθμοί που σοκάρουν. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, περισσότεροι από 6.500 μετανάστες εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Κατάρ, από την ημέρα του Δεκεμβρίου του 2010 που η Ντόχα άκουσε τα νέα περί ανάληψης του Μουντιάλ. Τα δεδομένα από την Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ και τη Σρι Λάνκα αποκαλύπτουν ότι υπήρξαν περισσότεροι από 5.927 θάνατοι από το 2011 μέχρι το 2020, ενώ από την πρεσβεία του Πακιστάν έχουν καταγραφεί 824 ακόμα θάνατοι. Ο συνολικός απολογισμός είναι ακόμα πιο μεγάλος κι αυτό γιατί χώρες όπως οι Φιλιππίνες και η Κένυα, από τις οποίες παρατηρείται μεγάλη μεταναστευτική ροή εργατών προς το Κατάρ, δεν συμπεριλαμβάνονται. Επίσης, στα δεδομένα δεν υπάρχουν καταγραφές από τους τελευταίους μήνες του 2020.

Τόσο οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές όσο δημοσιογράφοι και θύματα, είχαν φέρει αρκετές φορές, μέχρι τη δημοσιοποίηση των δεδομένων αυτών, παρόμοια στοιχεία στη δημοσιότητα. «Η Συνομοσπονδία εκτιμά ότι μέχρι και 7.000 μετανάστες εργάτες μπορούν να χάσουν τη ζωή τους στο Κατάρ μέχρι το ξεκίνημα του Μουντιάλ», έλεγε, μιλώντας αποκλειστικά στο Documento τον Μάιο του 2017, η Σάραν Μπάροου, πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων. Τότε, οι προβλέψεις της ίσως έμοιαζαν υπερβολικές. Τώρα, δείχνουν μετριοπαθείς. «Πρέπει να μιλήσουν οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές γι’ αυτό. Θέλουμε να ακούσουμε τον Μέσι και τον Ρονάλντο. Θέλω να ρωτήσω τον Μέσι, αν θα πανηγυρίζει τα γκολ του σε μια χώρα που ο κόσμος πεθαίνει…», έλεγε τότε ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού, Αμπντεσλάμ Ουαντού, ο οποίος είχε βιώσει ως ποδοσφαιριστής τη σύγχρονη σκλαβιά του συστήματος «καφάλα», το οποίο καθιστούσε τους εργοδότες αφεντικά της ζωής των εργαζομένων.

Οι Νορβηγοί ύψωσαν τη φωνή τους

Ωστόσο, μετά την τελευταία έρευνα του Guardian και με αφορμή την έναρξη των προκριματικών για την τελική φάση της διοργάνωσης, κάτι άρχισε να αλλάζει στην ποδοσφαιρική κοινότητα, με τη Νορβηγία να είναι εκείνη που ηγείται και την επιστολή του αρχηγού της Φινλανδίας, Τιμ Σπαρβ, η οποία δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα (06/07) να δίνει στους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει.

Τον Μάρτιο, με πρωτοβουλία της Τρόμσο, η οποία έγραψε για τη «διαφθορά και τη σύγχρονη σκλαβιά στο Κατάρ», πραγματοποιήθηκε κάλεσμα από ένα γκρουπ ομάδων, προκειμένου η χώρα τους να μποϊκοτάρει τη διοργάνωση του Νοεμβρίου. Οι σύλλογοι είχαν την πλήρη στήριξη των οπαδών τους. Τελικά, η πίεση οδήγησε τον Ιούνιο την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σε ψηφοφορία, στην οποία 121 εκπρόσωποι από τους συνολικά 489 ψήφισαν υπέρ του μποϊκοτάζ. Οι παίκτες της Νορβηγίας, οι οποία θεωρητικά θα ήταν χαμένοι αν η χώρα τους προκρινόταν (ισοβαθμεί με την Ολλανδία στους 10 βαθμούς στον όμιλό της) και τελικά λαμβανόταν απόφαση αποχής, έστειλαν το δικό τους μήνυμα. Φόρεσαν μπλουζάκια που έγραφαν «Ανθρώπινα δικαιώματα, εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου» πριν το πρώτο τους ματς τον Μάρτιο και στο πρόσφατο 1-1 με την Ολλανδία σήκωσαν πανό που έγραφε: «Fair Play για τους μετανάστες εργάτες». Ο κόσμος ακολούθησε στις κερκίδες.

Στη γειτονική Δανία, ο προπονητής που την έφερε στα ημιτελικά του Εuro 2020, Κάσπερ Χιούλμαντ, έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα υποστηρίξει οποιονδήποτε παίκτη του αποφασίσει να μποϊκοτάρει το Μουντιάλ, αν η εθνική τους προκριθεί. Στο πρώτο παιχνίδι των προκριματικών τους, οι παίκτες φορούσαν μπλουζάκι με το μήνυμα: «Το ποδόσφαιρο υποστηρίζει την αλλαγή». Ο αρχηγός της Φινλανδίας και πρώην παίκτης της ΑΕΛ, Τιμ Σπαρβ, το πήρε πάνω του και με μια συγκλονιστική επιστολή στο “The Player’s Tribune”, η οποία έχει τον τίτλο «Πρέπει να μιλήσουμε για το Κατάρ», προτρέπει τον κόσμο του ποδοσφαίρου να μιλήσει για όσα γίνονται στο Εμιράτο, να πιέσει περισσότερο τη FIFA και το Κατάρ. Παραδέχεται ωστόσο ότι: «Γαμώτο, ξυπνήσαμε υπερβολικά αργά. Θα μπορούσαμε να έχουμε σώσει ζωές».

Στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Παίκτες από εθνικές ομάδες μεγαλύτερου βεληνεκούς, όπως η Ολλανδία και η Γερμανία, έχουν επίσης εκφραστεί σχετικά. Οι παίκτες της «νασιονάλμανσαφτ» εμφανίστηκαν με t-shirts που σχημάτιζαν τη λέξη «ανθρώπινα δικαιώματα» στο παιχνίδι με την Ισλανδία, ενώ ο Λέον Γκορέτσκα είχε δηλώσει: «Το Μουντιάλ έρχεται και θα υπάρξουν συζητήσεις γι’ αυτό. Θέλαμε να δείξουμε ότι δεν τις αγνοούμε. Γράψαμε τα γράμματα μόνοι μας. Η φωνή μας μπορεί να ακουστεί και θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα για τις αξίες μας». Οι Ολλανδοί, που φόρεσαν τα ίδια μπλουζάκια με τους Δανούς, ξεκαθάρισαν ότι στόχος τους είναι η πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όμως: «όχι χωρίς να σκεφτόμαστε διαφορετικά. Γι’ αυτό χρησιμοποιούμε το ποδόσφαιρο για αλλαγή». Οι αντιδράσεις δείχνουν ότι θα συνεχιστούν.

Φυσικά, δεν γίνεται πλέον να αλλάξει προορισμό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η διεθνής πίεση όμως και κυρίως από τους πρωταγωνιστές του, ενδέχεται, έστω και τώρα, να βοηθήσει τους εργάτες που παίζουν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα.

Όπως αναφέρει και ο Σπαρβ στην επιστολή του, πριν από δύο εβδομάδες η Διεθνής Αμνηστία αποκάλυψε ότι οι αρχές του Κατάρ απέτυχαν να διερευνήσουν σωστά τα αίτια των χιλιάδων θανάτων και η αδράνειά τους απέκλεισε τις οικογένειες από τις αποζημιώσεις. Πιθανότατα η εξέλιξη αυτή, τον έκανε να αποφασίσει να βγει μπροστά και να καλέσει τους συναδέλφους του να μιλήσουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους θανάτους. Ακόμα και τώρα, που έχουν χαθεί τόσες ζωές. «Ίσως κάποιοι να σας εξυβρίσουν για το ότι υψώνετε τη φωνή σας, ίσως το έκαναν ούτως άλλως. Μπορεί να έχετε να απαντήσετε σε κάποια emails και τηλέφωνα. Όμως όταν γραφτεί η ιστορία του Παγκόσμιου Κυπέλλου, θα είστε στη σωστή πλευρά». Σκεφτείτε την επιστολή αυτή να την υπέγραφε κάποιος από τους δύο που ανέφερε ο Ουαντού…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…