ΜΒ

Μαρίνα Βήχου

Επιτέλους ένα καλό νέο για τον κορονοϊό!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφεται προς μια πιο πραγματιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς η παρούσα εικόνα της Ινδίας τρομάζει πολλούς...

corona 5153949 1920

Την ίδια στιγμή που όλα τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει στο ζήτημα της πατέντας των εμβολίων, με τον ΠΟΥ και τον Μπάιντεν να τάσσονται υπέρ της απελευθέρωσης της ευρεσιτεχνίας, την ΕΕ να δέχεται να το εξετάσει και τις φαρμακευτικές εταιρείες και τον δισεκατομμυριούχο Bill Gates να αντιτίθενται, μια άλλη πολύ σημαντική είδηση πέρασε δυστυχώς χθες στην αφάνεια. 

Η είδηση αφορά την ανακοίνωση της ΕΕ, μέσω της εκπροσώπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδη, ότι “3 φάρμακα για τον covid από τον Οκτώβρη θα λάβουν άδεια μαζικής παραγωγής και χρήσης στην ΕΕ σύμφωνα με σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ άλλα δύο θα αρχίσουν να παράγονται ως τα τέλη του χρόνου”. Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου αυτή η κίνηση θα μειώσει την ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης και θα αντιμετωπίσει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της νόσησης, καθώς ένας στους 10 νοσούντες αναφέρουν συμπτώματα ακόμα και 12 βδομάδες μετά την νόσηση.

Παγκοσμίως εκατοντάδες γιατροί και επιστήμονες, αλλά και στα καθ’ ημάς τόσο ο καθηγητής της Φαρμακολογιας Κούβελας όσο και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και γιατρός Παύλος Πολακης έχουν επανειλημμένα αναφερθεί στην ύψιστη αναγκαιότητα διάθεσης των φαρμάκων. Όταν καταρρέουν τα συστήματα υγείας σε χώρες όπως η Ελλάδα και τώρα πολύ περισσότερο η Ινδία αυτό που χρειάζονται άμεσα οι νοσούντες είναι Φάρμακα, Φάρμακα, Φάρμακα!

Αρχικά θα διατεθούν 98 εκ. ευρώ για κλινικές μελέτες και στη συνέχεια 40 εκ. για την παραγωγή, που θα γίνει στα ίδια τα κράτη μέλη.
Η επιλογή των φαρμάκων αφορά σε πρώτο στάδιο τον συνδυασμό αντισωμάτων της Regeneron, το μονοκλωνικό αντίσωμα Celltrion και τα μονοκλωνικά αντισώματα της Eli Lilly, που έχουν ήδη αποδείξει ότι μειώνουν κατά 87% την νοσηλεία και τον κίνδυνο θανάτου.
Ήδη τα δύο πρώτα έχουν πάρει άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και χρησιμοποιούνται σε ασθενείς που δεν χρήζουν οξυγόνου ή βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή νόσηση.

Ο ΕΟΦ σύντομα θα εξετάσει και ένα τέταρτο φάρμακο, το Sotrovimab της GlaxoSmithKline.

Αυτή η αλλαγή πολιτικής στο επίπεδο της ΕΕ έχει σαφώς να κάνει και με την κακή διαχείριση από την πλευρά της Επιτροπής του ζητήματος των εμβολίων. Μια διαχείριση όμως που εν πολλοίς κρίθηκε και από τα παιχνίδια που έπαιξαν οι ίδιες οι φαρμακευτικές των εμβολίων με επιμέρους κράτη μέλη αλλά και μεταξύ τους, καθώς τόσο στο παρασκήνιο, όσο όμως πια και στο προσκήνιο στον καθένα μας γίνεται αντιληπτό τι “χτυπήματα κάτω από τη ζώνη” δίνονται προκειμένου να προωθηθούν στην “σκυταλοδρομία” κάποια εμβόλια έναντι άλλων.

Όμως δείχνει εξ ίσου ότι η ΕΕ στρέφεται προς μια πιο πραγματιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς η παρούσα εικόνα της Ινδίας τρομάζει πολλούς… Η Ινδία δείχνει να μετατρέπεται ταχύτατα σε “εργαστήρι συνδυασμού μεταλλάξεων”, καθώς η λεγόμενη ινδική μετάλλαξη περιέχει στοιχεία και από την νοτιοαφρικανική και την βραζιλιάνικη. Είναι δε άγνωστο μέχρι στιγμής τι ανταπόκριση μπορεί να έχουν σ’ αυτήν τα υπάρχοντα εμβόλια.

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται τι ακριβώς συμβαίνει στην Ινδία, όπου μάλιστα παράγονται τα εμβόλια της Astrazeneca- και ήδη ακούγονται φωνές όπως της γνωστής συγγραφέως και ακτιβίστριας Αρούντατι Ρόι, που σε άρθρο της στην βρετανική Guardian τονίζει ότι “στην Ινδία αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται έγκλημα κατά της ανθρωπότητας” επιρρίπτοντας τεράστιες ευθύνες στην ακραία εθνικιστική κυβέρνηση του Μόντι για την διαχείριση της πανδημίας. Η ίδια δηλώνει ότι τα επίσημα στοιχεία που δίνονται είναι ψεύτικα και ότι ο ημερήσιος αριθμός νεκρών σε όλη τη χώρα μπορεί και να είναι ως και 30 φορές μεγαλύτερος, δηλαδή αντί των 4.000 να είναι έως και 120.000 σε καθημερινή βάση.

Για να θυμηθούμε και τον καθηγητή Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης κ. Δερμιτζάκη σε συνέντευξη του στο SKY τον περασμένο Δεκέμβρη “όταν σε μια χώρα έχεις πολλά κρούσματα είναι λάθος να προχωράς σε μαζικούς εμβολιασμούς. Αυτό θα αναγκάσει τον ιό για να αμυνθεί να αναπτύξει το ανθεκτικότερο στέλεχος του”.

Η Ινδία λοιπόν αυτή τη στιγμή χρειάζεται φάρμακα και οξυγόνο. Τα εμβόλια δεν μπορούν δυστυχώς να της προσφέρουν τίποτε…

Ας το λάβουμε όλοι μας αυτό σοβαρά υπ’ όψη με δεδομένο ότι ούτε οι φαρμακευτικές των εμβολίων θα παραχωρήσουν εύκολα τις πατέντες τους, ούτε ο παγκόσμιος πληθυσμός είναι εφικτό να εμβολιαστεί εν μια νυκτί, ώστε να εξασφαλιστεί ταυτόχρονα παγκόσμιο επίπεδο ανοσίας, ούτε οι πολίτες μπορούν να φυλακίζονται αν διαφωνούν στο να εμβολιαστούν. Και γνωρίζουμε ότι τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ είναι μεγάλο το ποσοστό όσων αρνούνται να εμβολιαστούν και αυτό θα αυξηθεί όταν επιχειρηθεί να εμβολιαστούν και τα μικρά παιδιά…

Η μαζική λοιπόν παραγωγή φαρμάκων είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαία.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

λεκατσα

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Ως φοιτήτρια στη Φαρμακευτική τότε, η Μέλπω Λεκατσά, έστησε μαζί με άλλους φοιτητές ένα πρόχειρο…