Επιτέλους... ανακουφίστηκαν

Με ανακούφιση ξεφυσάνε στη Συγγρού από την αναγγελία της πολιτικής νεκρανάστασης του Γιώργου Καρατζαφέρη και την προσπάθειά του να συγκεντρώσει γύρω του όλα τα ακροδεξιά πολιτικά ρετάλια για τη δημιουργία ενός ακροδεξιού, υπερσυντηρητικού, ξενοφοβικού και ευρωσκεπτικιστικού κόμματος.

NewsRoom 28/03/2016 | 12:35

Στόχος της νέας προσπάθειας του άλλοτε κραταιού προέδρου του ΛΑΟΣ είναι να ενταχθούν διάφοροι άστεγοι γυρολόγοι της ακροδεξιάς (χουντικής, φιλοβασιλικής, εθνικιστικής, χριστιανοσυντηρητικής κατεύθυνσης), όπου μέσα από την πολιτική δράση να ξεπλυθούν και αρκετά μετέωρα πόθεν έσχες.

Οι έχοντες την πρωτοβουλία Καρατζαφέρης και Μπαλτάκος δεν έκρυψαν τη φιλοδοξία τους ο νέος πόλος να κατορθώσει να «υποκλέψει» ψήφους από τη Χρυσή Αυγή και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Μάλιστα ο παμπόνηρος Καρατζαφέρης, μιλώντας στον Βήμα FΜ τη Δευτέρα, έμμεσα ζήτησε από το σύστημα (οικονομικό και πολιτικό) να τον στηρίξει, αφού επιχειρεί να επαναπατρίσει ψηφοφόρους που κατευθύνθηκαν προς το ναζιστικό μόρφωμα σε ένα κοινοβουλευτικό, συστημικό κόμμα που θα κινείται στην ξενοφοβική και ευρωσκεπτικιστική κατεύθυνση του αντίστοιχου κόμματος Φάραντζ στη Βρετανία.

Ο Καρατζαφέρης δεν κρύβει ότι επιχειρεί να πιάσει τον σφυγμό της ελληνικής κοινωνίας μετά και τη διόγκωση του προσφυγικού προβλήματος, θεωρώντας ότι θα επιβεβαιωθεί και στη χώρα μας, στην επόμενη αναμέτρηση, η εκλογική άνοδος ξενοφοβικών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων.

Η πυραμίδα

Το κόμμα κατά πάσα πιθανότητα θα λέγεται ΕΘΝ.Ο.Σ., δηλαδή Εθνικός Ορθόδοξος Συναγερμός, και θα αξιοποιήσει την πολιτική, οργανωτική μαγιά του ΛΑΟΣ, καθώς και τις υποδομές του. Στο ηγετικό σχήμα, όπως αποτυπώθηκε από τις συνεντεύξεις των Καρατζαφέρη και Μπαλτάκου, ο πρώτος θα είναι πρόεδρος και ο δεύτερος γραμματέας. Η κίνηση να ανακοινωθεί η ηγετική πυραμίδα δημιουργεί προβλήματα πάντως στη συνεργασία με άλλους «προέδρους». Υπάρχει δηλαδή έντονος σκεπτικισμός για τον τρόπο συνεργασίας του προέδρου Νίκου Νικολόπουλου, αλλά και του προέδρου Πανίκα Ψωμιάδη, ο οποίος φέρεται να συζητά με το νέο σχήμα, αφού έχει περιθωριοποιηθεί από τη Ν.Δ. μετά και τις δικαστικές περιπέτειές του.

Πρόβλημα να ενταχθούν φαίνεται πως δεν έχουν οι Βασίλης Καπερνάρος, πρόεδρος του Εθνικού Ριζοσπαστικού Συναγερμού, αλλά και η Σταυρούλα Ξουλίδου, πρόεδρος του εαυτού της και οραματίστρια στον χώρο της χριστιανικής Δεξιάς. Ο έτερος πρόεδρος της Νέας Μέρας Χρήστος Ζώης, φίλος του σερ Βασίλειου Μαρκεζίνη, φαίνεται να συζητά μαζί του, παρότι φαίνεται να διατηρεί πολλές επιφυλάξεις για τον τρόπο ένταξής του. Σιγή ασυρμάτου υπάρχει και από την πλευρά του Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας με τον Τάκη Μπαλτάκο, ενώ άγνωστο είναι αν την προσπάθεια θα πλαισιώσει ο Φαήλος Κρανιδιώτης, αν δηλαδή θεωρήσει ότι ο χώρος που δημιουργείται είναι τόσο πατριωτικός ώστε να «στεγάσει» τις ανησυχίες του.

Ο Καρατζαφέρης στις συνεχείς επικοινωνίες, προκειμένου όλα τα άστεγα ακροδεξιά γκρουπούσκουλα να αποδεχτούν να τεθούν κάτω από τις φτερούγες του, δεν μασάει τα λόγια του. Προσφέρει λοιπόν:

♦ Την καθιέρωση τάσεων μέσα στο νέο κόμμα, στα πρότυπα, όπως λέει, του ΣΥΡΙΖΑ πριν από το τελευταίο συνέδριό του, ώστε αρχηγοί και αρχηγίσκοι να διατηρήσουν το αυτόνομο πολιτικό προφίλ τους.

♦ Τη δυνατότητα όλοι μαζί να πριονίσουν τη Χρυσή Αυγή και να αλιεύσουν ψήφους από απογοητευμένους ψηφοφόρους των ΑΝ.ΕΛΛ. αλλά και της Ν.Δ.

♦ Την προσωπική του επικοινωνιακή ικανότητα, πολιτική και κοινοβουλευτική εμπειρία.

♦ Τέλος, ένα οργανωμένο δίκτυο οργανώσεων και προσώπων σε όλη την Ελλάδα, που μέσα από τη διάλυση του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού θα περάσουν απευθείας στο νέο κόμμα.

Από τις ιδρυτικές οργανώσεις του νέου εγχειρήματος θα είναι και ο «Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας», που αποτελείται κατά κύριο λόγο από απόστρατους αξιωματικούς και συμμετείχε στις ευρωεκλογές του 2014. Ωστόσο φαίνεται ότι το σχήμα έχει «φάει πόρτα» από τον Φράγκο Φραγκούλη, ο οποίος, από ό,τι φαίνεται, προτιμά να παραμένει χρυσή πολιτική εφεδρεία και στην αυλή του μεγάλου κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Με ψυχραιμία

Στην κόντρα ρελάνς με τη Χρυσή Αυγή αλλά και την έντονη διαφοροποίησή της από τη Ν.Δ. το νέο κόμμα προσανατολίζεται να προβάλει το επιχείρημα της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέση που υποστηρίζει στο παρασκήνιο ο Τάκης Μπαλτάκος.

Το ζήτημα όμως είναι ότι το νέο πολιτικό εγχείρημα επιχειρεί να συνεργαστεί με το κόμμα του Σαρκοζί, τους Γερμανούς Χριστιανοκοινωνιστές και την ιταλική Δεξιά, που δεν διακατέχονται από έντονο ευρωσκεπτικισμό.

Όλα αυτά τα δεδομένα μάλλον δημιουργούν συνθήκες ανακούφισης στη Νέα Δημοκρατία, αφού το νέο εγχείρημα αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία και άνεση. Και αυτό γιατί οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμούν ότι η δημιουργία ενός συστημικού, κοινοβουλευτικού κόμματος στα δεξιά τους θα έχει τις εξής επιπτώσεις:

♦ Θα ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο για την ιδεολογική αναφορά της Ν.Δ. στον χώρο της Κεντροδεξιάς.

♦ Θα άρει την επιφύλαξη ότι η Ν.Δ. έχει ακροδεξιά στοιχεία ή θα αναγκάσει όσους νιώθουν στενόχωρα από την πολιτική κατεύθυνση του κόμματος να αποχωρήσουν.

♦ Θα «ψαλιδίσει» τους ΑΝ.ΕΛΛ. του Πάνου Καμμένου, που κατά καιρούς επιχειρεί να δημιουργήσει προβλήματα στη Ν.Δ. προβάλλοντας τις «καραμανλικές» παρακαταθήκες του επικεφαλής τους.

♦ Τέλος, δημιουργεί ανάχωμα στη Χρυσή Αυγή και επαναφέρει ψήφους απελπισίας, διαμαρτυρίας, απόρριψης του πολιτικού συστήματος εντός του κοινοβουλευτικού τόξου.

Αμήχανοι

Η προοπτική εξουσίας στη Ν.Δ. μοιάζει να κόβει τη ροή προς το ακροδεξιό νέο εγχείρημα μιας σειράς στελεχών που μοιάζουν αμήχανοι και περιθωριοποιημένοι μετά την εκλογή Μητσοτάκη. Το ζήτημα αφορά στελέχη που έχουν εθνικιστικά αντανακλαστικά, στήριξαν δυναμικά τον Αντώνη Σαμαρά και νιώθουν μετέωρα στην παρούσα φάση. Υπάρχουν στελέχη που δεν αντέχουν τον μοντερνισμό Μητσοτάκη, που έχει φιλελεύθερη ατζέντα στα θέματα κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχουν συνηθίσει σε μια πιο λαϊκιστική πολιτική ρητορική στα ζητήματα της οικονομίας και όχι τη στεγνή, κυνική νεοφιλελεύθερη οπτική της νέας ηγετικής ομάδας.

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη σχολίαζαν ότι οι κινήσεις Καρατζαφέρη - Μπαλτάκου δεν αφορούν τις πολιτικές στοχεύσεις της Ν.Δ. και συνεπώς δεν θεωρούν πως χάνουν από αυτές. Σημειώνουν ότι τα προβλήματα στη χώρα είναι τόσο οριακά, ώστε η πλειονότητα των πολιτών θα ψηφίσει με προοπτική της διακυβέρνησης της χώρας, ενώ η ψήφος διαμαρτυρίας είναι ούτως ή άλλως χαμένη για αυτούς. Εκτιμούν ότι όσοι είναι ευρωσκεπτικιστές δεν μπορούν να είναι στη Ν.Δ., το πιο ευρωπαϊκό κόμμα, που έβαλε τη χώρα στην ΕΟΚ, και σημειώνουν ότι είναι αφορμή να ξεκαθαρίσει και το εσωκομματικό τοπίο.

Πηγή: topontiki.gr

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.