Επιτάχυνση μέτρων κατά της τρομοκρατίας αποφάσισαν οι ΥΠΕΣ της Ε.Ε.

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε, αποφάσισαν να επιταχύνουν τις εργασίες στο Συμβούλιο και στην Ευρωβουλή, ώστε να εγκριθούν το συντομότερο σειρά μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο τον συντονισμό των κρατών μελών κατά των τζιχαντιστών και της τρομοκρατίας.

56f455c21dc5240b1a8b4a5d

Το Συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως προκειμένου τα κράτη μέλη αφενός να καταδικάσουν το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα της Τρίτης στο αεροδρόμιο και το μέτρο των Βρυξελλών, εκφράζοντας την απόλυτη συμπαράσταση και αλληλεγγύης τους στον βελγικό λαό, και αφετέρου να συντονίσουν τις ενέργειές τους στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων της συνεδρίασης επισημαίνεται ότι τα κράτη μέλη θα συνεχίσουν με αποφασιστικό τρόπο τις προσπάθειές τους ώστε να καταλήξουν το συντομότερο σε συμφωνία σχετικά με:

Την πρόταση της Κομισιόν για το συστηματικό έλεγχο όλων των επιβατών που εισέρχονται ή εξέρχονται από τη ζώνη του Σένγκεν. Μέχρι τώρα οι έλεγχοι ήταν δειγματοληπτικοί για τους Ευρωπαίους πολίτες ή τους κατοίκους της ζώνης Σένγκεν.

Την πρόταση της Κομισιόν για την ανιχνευσιμότητα, την καταγραφή, αλλά και τον περιορισμό των πυροβόλων όπλων.

Την πρόταση της Κομισιόν για την σύσταση ενός μητρώου στο οποίο θα καταγράφονται και θα βρίσκονται στη διάθεση των διωκτικών αρχών τα στοιχεία των επιβατών αεροπορικών πτήσεων εντός της ζώνης Σένγκεν.

Την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας των κρατών μελών μέσω της παροχής των πληροφοριών που διαθέτουν για θέματα τρομοκρατίας στην κοινή βάση δεδομένων της ζώνης Σένγκεν.

Τα κράτη μέλη αναμένουν από την Κομισιόν να τους παρουσιάσει στις 5 Απριλίου πρόταση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «έξυπνα σύνορα» για την εισαγωγή ενός αυτοματοποιημένου συστήματος ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα του Σένγκεν.

Ο Γάλλος Υπουργός Μπερνάρ Καζνέβ τόνισε πως μόνο ενωμένη και με απόλυτο συντονισμό η Ε.Ε. θα καταπολεμήσει την τρομοκρατία. Εάν δεν το κάνει, όπως είπε, θα έλθουν και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις, γιατί καμία χώρα δεν είναι στο απυρόβλητο.

Ο κ. Καζνέβ αναφέρθηκε στην πρόταση για τους συστηματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να εγκριθεί το συντομότερο δυνατό. Ο Γάλλος υπουργός αναφέρθηκε και στην Ελλάδα χαιρετίζοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα κέντρα καταγραφής σχετικά με τη λήψη αποτυπωμάτων των προσφύγων. Όπως είπε σε όλα κέντρα καταγραφής (hotspots) στην Ελλάδα και στην Ιταλία θα σταλούν το συντομότερο ειδικοί εμπειρογνώμονες στον εντοπισμό πλαστών διαβατηρίων, γιατί χιλιάδες πλαστά διαβατήρια της Συρίας, βρίσκονται στα χέρια τζιχαντιστών.

Τα κράτη μέλη θα εξετάσουν επίσης τον συντονισμό των ενεργειών ώστε να καταπολεμηθεί η προπαγάνδα των τζιχαντιστών μέσω διαδικτύου. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να συνεργαστούν οι κρατικές αρχές με τους παρόχους υπηρεσιών ιντερνετ.

Από τη πλευρά του ο Έλληνας επίτροπος για τις εσωτερικές υποθέσεις και τη μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος, ζήτησε από τους υπουργούς να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να υιοθετήσουν τις προτάσεις που έχει υποβάλει η Κομισιόν τόσο για τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα όσο και στα προσωπικά δεδομένα των επιβατών αεροπορικών πτήσεων εντός της ζώνης Σένγκεν.

Ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε από το Συμβούλιο να εγκρίνει επίσης μέχρι τον Ιούνιο ως έχει την πρόταση της Κομισιόν για τη σύσταση του ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής.

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους