Επιστροφή στο παρελθόν για να έχει μέλλον!

To SPD έχει μεταλλαχθεί και αντιστέκεται σθεναρά σε κάθε προσπάθεια αναστοχασμού και επανασύνδεσης με τα κοινωνικά στρώματα που κάποτε προνομιακά εξέφραζε η σοσιαλδημοκρατία

ap spdd 1

Το συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών επικύρωσε πανηγυρικά την εκλογή της νέας ηγεσίας, του Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και της Σάσκια Εσκεν. Το SPD αλλάζει συνεχώς αρχηγούς μπας και καταφέρει να ορθοποδήσει. Σήμερα βρίσκεται στη χειρότερη φάση του σε ό,τι αφορά την εκλογική επιρροή του (οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν στο 13%) από την εποχή της ίδρυσής του – εξαιρείται η ναζιστική περίοδος, όταν ήταν στην παρανομία.

Την καχεκτική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το παλαιότερο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Ευρώπης περιέγραψε στο συνέδριο ο οικονομικός διευθυντής Ντίτμαρ Νίταν. Τα νούμερα που παρέθεσε είναι εφιαλτικά. Ανέφερε ότι λόγω της απώλειας του 53% των ψηφοφόρων του από το 1998 και του 41% των μελών του, το κόμμα έχει χάσει και την οικονομική ευρωστία του και σύντομα δεν θα είναι σε θέση να υποστηρίξει τις κομματικές λειτουργίες με τη σημερινή τους μορφή.

Το νέο ηγετικό δίδυμο φιλοδοξεί να πετύχει εκεί που απέτυχαν όλοι οι προηγούμενοι επικεφαλής του κόμματος. Το πρόβλημα όμως δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά οι πολιτικές επιλογές και η εμμονή των μέχρι τώρα ηγεσιών του να παραμένει το SPD πάση θυσία στον μεγάλο συνασπισμό με τη Δεξιά.

Ο Μπόργιανς και η Εσκεν υποσχέθηκαν να επανεξετάσουν το θέμα της εμπλοκής του κόμματος στην κυβέρνηση εκτός εάν οι δεξιοί εταίροι τους κάνουν δεκτές τις φιλολαϊκές προτάσεις που θα καταθέσουν. Μία απ’ αυτές είναι η επαναφορά του φόρου 1% σε όσους η περιουσία τους υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ, προκειμένου να διοχετευτούν περισσότερα κονδύλια στην κοινωνική ασφάλεια και την παιδεία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από τη συγκεκριμένη φορολογία το κράτος θα έχει έσοδα 9 δισ. ευρώ.

Ο υπεύθυνος Οικονομικών του SPD, Λόθαρ Μπίντινγκ, είπε ότι «δεν είναι υπόθεση χρημάτων, αλλά ελευθερίας και αλληλεγγύης», προσθέτοντας πως οι μεγάλες περιουσίες δεν έχουν δημιουργηθεί στην πλειονότητά τους (80%), αλλά έχουν κληρονομηθεί και τόνισε πως είναι άδικο να υπάρχουν πλούσιοι που δεν έχουν κοπιάσει γι’ αυτό, όπως ακριβώς είναι άδικο να υπάρχουν φτωχοί χωρίς να ευθύνονται γι’ αυτή τους την κατάσταση. Οπως ήταν φυσικό, η γερμανική Δεξιά απέρριψε και αυτή και τις άλλες προτάσεις που αναδίδουν άρωμα αριστερής σοσιαλδημοκρατίας.

Είναι νωρίς ακόμη για να πούμε ότι το SPD θα επιστρέψει στις ρίζες του. Ο κυβερνητισμός έχει μολύνει μεγάλο κομμάτι του στελεχικού δυναμικού του, το οποίο έχει ξεμάθει να κάνει αντιπολίτευση από αριστερή σκοπιά. Εχει μεταλλαχθεί και αντιστέκεται σθεναρά σε κάθε προσπάθεια αναστοχασμού και επανασύνδεσης με τα κοινωνικά στρώματα που κάποτε προνομιακά εξέφραζε η σοσιαλδημοκρατία. Κάποιοι παράγοντές του πάντως έχουν συνειδητοποιήσει ότι αν δεν γίνουν τομές στην πολιτική του, το μέλλον του κόμματος θα είναι μεσίστιο.

Οπως λέει ο Αμερικανός στοχαστής Μάικλ Ουόλτσερ, «η Αριστερά δεν μπορεί να απαρνηθεί την πάλη για την ισότητα των φύλων και των φυλών -ή σήμερα για την ενσωμάτωση των μεταναστών-, αλλά οφείλει ταυτόχρονα να επιστρέψει στην πολιτική που εγκατέλειψε, στην ταξική πολιτική… Η αμφισβήτηση των υπαρχουσών ιεραρχιών και η επανένταξη των ευάλωτων ανθρώπων σε ένα εξισωτικό κοινωνικό κράτος είναι τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά κάθε σοβαρού προγράμματος για την περιβαλλοντική ασφάλεια και βιωσιμότητα. Οι σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να διεκδικήσουν το παρελθόν τους, να επιστρέψουν στις πρώτες αρχές τους, αν θέλουν να προστατεύσουν το μέλλον μας» (από τη στήλη «Ιδέες» του Θ. Γιαλκέτση, «Εφημερίδα των Συντακτών», 7-12-2019).

Η υπόκλιση στον νεοφιλελευθερισμό για να είναι μέρος της κυβερνητικής λύσης έβλαψε τη σοσιαλδημοκρατία παντού στον κόσμο. Η προσήλωσή της μόνο στη δικαιωματική ατζέντα δεν ισοφάρισε τις απώλειες.

Ανάγωγα

Αν αυτά τα προκλητικά που λένε σε καθημερινή βάση στα τηλεοπτικά παράθυρα οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών σωματείων της Αστυνομίας εκφράζουν το μεγαλύτερο μέρος των ενστόλων, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Θα μου πείτε ότι παραβιάζω ανοιχτές θύρες – για μπουκαπόρτες πρόκειται. Σωστό. Την ευθύνη όμως, για να μην ξεχνιόμαστε, την έχει η κυβέρνηση. Αυτή θα κληθεί να απολογηθεί, αν συμβεί κάτι ανεπανόρθωτο.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…