Επιστροφή-πρόκληση Κοντογιαννόπουλου στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας

Ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος που διεγράφει το 1998 από τη Νέα Δημοκρατία και εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη, αποχώρησε για τη Δράση του Στέφανου Μάνου και «έμεινε στην άκρη», στα 80 επανέρχεται στα γαλάζια ψηφοδέλτια με πολλαπλούς συμβολισμούς.

konto 252863 137152 type13262 1024x680 1

Ως «επιστροφή-έκπληξη» διαφημίζει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος την επανένταξη στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας του υπουργού Παιδείας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της θητείας του οποίου έπεσε νεκρός ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας από τα χέρια του δολοφόνου Ι.Καλαμπόκα. Ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος που διεγράφει το 1998 από τη Νέα Δημοκρατία και εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη, αποχώρησε για τη Δράση του Στέφανου Μάνου και «έμεινε στην άκρη», στα 80 επανέρχεται στα γαλάζια ψηφοδέλτια με πολλαπλούς συμβολισμούς.

 

«Επιθυμώ να κάνω αυτό που έκανα πάντα, να συμμετέχω στον εκσυγχρονισμό της χώρας» φέρεται να δήλωσε για την επιστροφή του στη Νέα Δημοκρατία, ο εμπνευστής του πιο αντιδραστικού νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας στην μεταπολίτευση, πριν από το πέρασμα της Νίκης Κεραμέως. Κατά τα όσα αναφέρονται, ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος πρόκειται να πολιτευτεί στον νομό Ηλείας «τιμητικά», με το Μέγαρο Μαξίμου να επιχειρεί με αυτή την «ανανέωση» να καλύψει το κενό του Κώστα Τζαβάρα, που έχει ανακοινώσει πως δεν θα κατέβει εκ νέου υποψήφιος.

 

Οι πληροφορίες που μεταφέρει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος αναφέρουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να επιστρατεύσει τον πολιτικό που μαζί με τον Στέφανο Μάνο και τον Γιώργο Σουφλιά είχε διαγράψει ο Κώστας Καραμανλής το 1998, όταν οι τρεις διαφώνησαν με την καταψήφιση νομοσχεδίου του ΠΑΣΟΚ. Ο Β. Κοντογιαννόπουλος βρήκε στέγη στο ΠΑΣΟΚ όπου εξελέγη ξανά βουλευτής αναλαμβάνοντας και υφυπουργός Παιδείας, ενώ το 2008 βρήκε τον Στ. Μάνο στη ΔΡΑΣΗ.

 

Όπως όμως αποκαλύφθηκε το 2018 και λίγο πριν την άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία, δεν ξέχασε τον Κ. Σημίτη, αφού ήταν αυτός που έφερε σε επαφή τον πρώην πρωθυπουργό με τον σημερινό, σε δείπνο που παρέθετε στο σπίτι του. Μάλιστα, κατά τα δημοσιεύματα εκείνων των ημερών, στο ίδιο δείπνο έδωσαν το παρών και ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, μαζί με την επίσης πρώην υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου. Το δε timing της συνάντησης ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον, αφού έγινε την ημέρα που διατάχθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το άνοιγμα των λογαριασμών του Κ. Σημίτη.

 

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι, ο Β. Κοντογιαννόπουλος και το αντιδραστικό του νομοσχέδιο ήταν που πυροδότησαν το κύμα καταλήψεων που σάρωσε τη χώρα την περίοδο 1990-91. Μεταξύ άλλων, το νομοθέτημά του προέβλεπε την επαναφορά καθημερινής προσευχής και τον ομαδικό υποχρεωτικό εκκλησιασμό και έπαρση σημαίας, τη μείωση των αργιών, την κατάργηση των αδικαιολόγητων απουσιών και των 15μελών συμβουλίων.

 

Ακόμα πιο οπισθοδρομικά, ήθελε να καθιερώσει σύστημα πόντων για έλεγχο της συμπεριφοράς των μαθητών και επιβολή ομοιόμορφης εμφάνισης, ενώ για τα  πανεπιστήμια ήθελε την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, εντατικοποίηση, περικοπή φοιτητικής συμμετοχής στη διοίκηση των ΑΕΙ και κατάργηση του ασύλου. Σημειώνεται πως τελικά, δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα από το χέρι του Γιάννη Καλαμπόκα και υπό το βάρος των τεράστιων αντιδράσεων στα σχολεία όλης της χώρας, ο Β. Κοντογιαννόπολος αναγκάστηκε σε παραίτηση.

 

Τελευταία, ο Β. Κοντογιαννόπουλος εμφανίστηκε με ένα αντικομμουνιστικό παραλήρημα τον Οκτώβριο του 2020, για να στηρίξει τη Ν. Κεραμέως και για να κατηγορήσει τις τότε μαθητικές κινητοποίησεις που έλαβαν τότε χώρα, συκοφαντώντας τες ως υποκινούμενες από το ΚΚΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Έβαλε μάλιστα στο στόχαστρό του  και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντας πως «πρόεδρος του συντονιστικού των καταλήψεων επί των ημερών μου είχε διοριστεί ο τότε Κνίτης, Αλέξης Τσίπρας».

 

Τα σχεδόν διθυραμβικά δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου πασχίζουν να πείσουν πως η επιστροφή Κοντογιαννόπουλου γίνεται για συμβολικούς λόγους και τιμητικά προς τον 80χρονο πλέον πολιτικό, που επιστρατεύεται για να καλύψει το κενό που αφήνει ο Κώστας Τζαβάρας στην Ηλεία, αφού έχει ανακοινώσει πως δεν προτίθεται να κατέβει ξανά υποψήφιος..

 

Με την παρακαταθήκη του πιο οπισθοδρομικού νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, τη στενή φιλία με τον Κ. Σημίτη και τον Γ. Στουρνάρα, τη σύγκρουση με τον Κ. Καραμανλή, τη δαιμονοποίηση των μαθητικών και φοιτητικών κινητοποιήσεων και τους «ανοιχτούς λογαριασμούς» με τον Α. Τσίπρα, πράγματι, η επιστροφή του απορρέει συμβολισμούς, και μάλιστα πολλούς.

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

ξοφασκια

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωσής, την παράταση χρήσης του ΟΑΚΑ από την Ελληνική Ομοσπονδία…

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Καρυστιανού 1

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento στους ισχυρισµούς της εισαγγελέα του Αρειου Πάγου, η…

Στέφανος Κασσελάκης: «Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης, της οικογένειας τελειώνει εδώ»

Κασσελάκης

Στέφανος Κασσελάκης: «Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης, της οικογένειας τελειώνει εδώ»

Στο μήνυμα του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι σε όλες τις αφηγήσεις του είναι…

Αρχαιολόγος της Ολυμπίας καταγγέλλει τους διοργανωτές Αφης της Ολυμπιακής Φλόγας

olympiaki floga

Αρχαιολόγος της Ολυμπίας καταγγέλλει τους διοργανωτές Αφης της Ολυμπιακής Φλόγας

Όπως καταγγέλλει δημόσια ο Αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος που εργάζεται επί 20…

Εγκλωβισμένοι Έλληνες στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι – Έκκληση για βοήθεια από τις ελληνικές Αρχές

dubai kakokairia arthrou

Εγκλωβισμένοι Έλληνες στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι – Έκκληση για βοήθεια από τις ελληνικές Αρχές

Περίπου 60 Έλληνες από διάφορες περιοχές της χώρας, έχουν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο μην μπορώντας να…