Επιστρέφουν στην Αθήνα Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Χουλιαράκης – Σημαντική πρόοδο βλέπει ο Ντάισελμπλουμ

Στην Αθήνα επιστρέφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, μετά τις χθεσινές επαφές τους με εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες, οι οποίες ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ.

58485a7a1dc52497578b46b7

Με ανάρτησή του
στο Twitter, ο πρόεδρος του
Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ
γνωστοποίησε ότι “σημειώθηκε σημαντική
πρόοδος”, χωρίς να δώσει περισσότερες
λεπτομέρειες, πέρα από το ότι οι συζητήσεις
θα συνεχιστούν σήμερα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν εν όψει του Eurogroup της Παρασκευής μέσω τηλεδιάσκεψης το βράδυ, στη βάση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Βρυξέλλες: Μην περιμένετε θαύματα

Εν τω μεταξύ, την ανάγκη να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση επεσήμανε για ακόμα μία φορά χθες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου στις Βρυξέλλες εν όψει του Eurogroup της Παρασκευής.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε «άκαρπο» το να γίνονται υποθέσεις για την καθυστέρηση της αξιολόγησης «είτε λόγω εκλογών εδώ και εκεί, είτε επειδή υπάρχουν αρκετά μετρητά» για να καλύψουν τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας τον ερχόμενο Ιούλιο.

«H λογιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων δεν βοηθάει σε τίποτα. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς θα έπληττε τη φορολογική, καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη» σημείωσε ο ίδιος. Επανέλαβε δε ότι η συμφωνία σε ένα πακέτο μέτρων είναι «τεχνικά εύκολη», ωστόσο, υπάρχουν ακόμα ανοιχτά κάποια «πολιτικά ευαίσθητα» ζητήματα, όπως οι μεταρρυθμίσεις στο αφορολόγητο και στις συντάξεις. Τόνισε, όμως, ότι έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Για την παρουσία των Ελλήνων υπουργών στις Βρυξέλλες για συζητήσεις, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε πως σίγουρα αποτελεί ένα «σημαντικό βήμα» στην προσπάθεια επίλυσης των ανοιχτών θεμάτων. Ωστόσο, τόνισε πως δεν θα πρέπει να «αναμένονται θαύματα» παρά μόνο μια συμφωνία για επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Μοσκοβισί: Χρειάζεται λίγη ακόμα προσπάθεια

Την ανάγκη να δοθεί ένα τέλος στην αβεβαιότητα και να επιτευχθεί μια τεχνική συμφωνία επισήμανε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ειδικής συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Κατά τον ίδιο, «η επίτευξη μίας τεχνικής συμφωνίας δεν είναι μόνο εφικτή, αλλά και απαραίτητη ώστε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα». Για το λόγο αυτό κάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν βούληση και θέληση, καθώς «απαιτείται λίγη ακόμη προσπάθεια για να κλείσει η αξιολόγηση».

«Θα πρέπει να καταλήξουμε σύντομα» έσπευσε να προσθέσει, σημειώνοντας με νόημα, ότι «όσο προχωρούν οι επαφές, τόσο αυξάνεται η εμπιστοσύνη».

Αναφερόμενος στο προσεχές Eurogroup της Βαλέτας, την Παρασκευή, εξέφρασε την ελπίδα να «έχουμε μία καλή συζήτηση, ώστε να πραγματοποιηθεί μία εποικοδομητική συνεδρίαση».

«Υπάρχουν ακόμη δυσκολίες, αλλά βασιζόμαστε στη θετική στάση των θεσμών» επανέλαβε, σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε λίγο πριν το τέλος της αξιολόγησης.

Αναφορικά με τα εργασιακά, σημείωσε ότι από την πλευρά της Κομισιόν θέλει να δει συλλογικές διαπραγματεύσεις που θα βασίζονται στις βέλτιστες πρακτικές, τόνισε ότι το σημαντικό είναι το σύστημα να δουλεύει στην πράξη και όχι στα χαρτιά, και παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ακόμα ανοικτά θέματα.

Όπως είπε, στο δημοσιονομικό η συζήτηση έχει επεκταθεί και στο τι θα γίνει μετά το 2018, οπότε θα λήξει το πρόγραμμα. Θα πρέπει να δούμε για πόσο θα πρέπει να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Χρειάζεται ένας ρεαλιστικός στόχος, σημείωσε.

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρθηκε αναλυτικά σε μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο μέτωπο της αγοράς προϊόντων και τις ιδιωτικοποιήσεις ενώ όπως είπε, η οικονομία γύρισε σε ανάπτυξη και η ανεργία υποχώρησε, αν και παραμένει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα.

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…