Newsroom

Newsroom

Επιστρέφει ο "Μπορν"

Εννέα χρόνια μετά την ανάκτηση της μνήμης του και την εξαφάνισή του, ο πρώην ειδικός πράκτορας Τζέισον Μπορν ξαφνικά καλείται να επιστρέψει στο προσκήνιο, σε μια εποχή που ο κόσμος είναι πιο ασταθής από ποτέ, για να αποκαλύψει την κρυμμένη αλήθεια για το παρελθόν του και τη δολοφονία του πατέρα του.

57a3280e1dc5243e1c8b504d

Την ίδια στιγμή, ένα νέο πρόγραμμα έχει δημιουργηθεί με σκοπό να ελέγχει κάθε διαθέσιμο δίκτυο επικοινωνίας και κατ’ επέκταση την παγκόσμια τρομοκρατία καθώς και όλα τα μέσα της νέας τεχνολογίας προς όφελος της αμερικανικής κυβέρνησης.

INFO

• Το 2002 γνωρίσαμε για πρώτη φορά τον υπερκατάσκοπο με τα αρχικά J.B: τον Jason Bourne (Τζέισον Μπορν) που έψαχνε εναγωνίως να μάθει ποιος είναι… Το 2004 ο άρτια εκπαιδευμένος δολοφόνος Τζέισον Μπορν επέστρεψε για να πάρει την εκδίκησή του, με τον Ιρλανδό Πολ Γκρίνγκρας να σκηνοθετεί παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Νταγκ Λάιμαν. Και το 2007 ήρθε η ώρα που ο Τζέισον Μπορν θυμήθηκε τα πάντα κι αναγκάστηκε να χαθεί από την ενεργό δράση προκειμένου να μην τον σκοτώσουν… εκείνοι που τον δημιούργησαν! Τώρα η ενεργοποίηση ενός νέου προγράμματος αναγκάζει τον Τζέισον Μπορν να βγει στην επιφάνεια και να προσπαθήσει να βρει ποιος σκότωσε τελικά τον πατέρα του και τον έκανε να καταταγεί εθελοντικά στο πειραματικό αυτό πρόγραμμα των Μυστικών Υπηρεσιών.

• «Χωρίς Ταυτότητα», «Στη Σκιά των Κατασκόπων», «Το Τελεσίγραφο του Μπορν»: ο Τζέισον Μπορν κατάφερε και δημιούργησε τόσο φανατικό κοινό, που οι εισπράξεις των τριών ταινιών έφτασαν σχεδόν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια στο παγκόσμιο box office!

• O ειδικός πράκτορας Tζέισον Μπορν ήταν ήδη γνωστός στους αναγνώστες των best sellers του Ρόμπερτ Λάντλαμ, αλλά χάρη στην κινηματογραφική μεταφορά του, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και στο κινηματογραφόφιλο κοινό και πλέον οι χορογραφημένες σκηνές ξέφρενης δράσης και καταδιώξεων είναι συνώνυμες με το franchise.


• Το κοινό, επί δέκα χρόνια, απαιτούσε την επιστροφή του δημιουργικού διδύμου Ντέιμον-Γκρίνγκρας… οπότε, η επιθυμία του έγινε διαταγή! Μέσα σε αυτά τα χρόνια ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ… Τα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα που προκάλεσαν παγκόσμιες αλλαγές αποτέλεσαν την ιδανική αφορμή, για τους δημιουργούς, προκειμένου ο Μπορν (Ματ Ντέιμον) να εμφανιστεί και πάλι στο προσκήνιο. Στην μετα-Σνόουντεν εποχή, η διάκριση των καλών από τους κακούς είναι σχεδόν αδύνατη… Η ανάγκη για ασφάλεια και προστασία έρχεται σε σύγκρουση με την έννοια του ιδιωτικού, ενώ και η ανάγκη πλήρους διαφάνειας είναι ένα θέμα που έχει πολλές προσεγγίσεις όσον αφορά στο μέτρο που αυτή μπορεί να εφαρμοστεί.

• Μπορεί να δήλωνε ο Ντέιμον πως «Δεν είμαι ακριβώς ο πρώτος ηθοποιός που σου έρχεται στο μυαλό όταν προσπαθείς να φανταστείς έναν υπερκατάσκοπο πέντε ηπείρων», αλλά πλέον σχολιάζει «Αγαπάμε τον Μπορν, όπως κι όλος ο κόσμος, και ψάχναμε αφορμή για να γυρίσουμε την επόμενη ταινία. Συζητούσαμε για πιθανές ιδέες και πάντα κάπου κολλούσαμε. Στο μεταξύ κάναμε μαζί μια άλλη ταινία (Green Zone). Η αλλαγή του κόσμου ήταν η ιδανική αφορμή για την επόμενη ταινία. Οπότε, το επόμενο βήμα ήταν να βρούμε πού ήταν ο ήρωας αυτά τα 12 χρόνια που μεσολάβησαν αφότου έφυγε από την υπηρεσία.» Και τον βρίσκουμε στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, να επιδίδεται σε «στοιχηματικό» ξύλο, ελεύθερο από την ταυτότητα του Τζέισον Μπορν, αλλά όχι ήσυχο…

Στην ταινία ξαναβλέπουμε και την Τζούλια Στάιλς, που μπορεί στο Bourne Identity να νομίζαμε πως πέθανε, αλλά με ένα re-cut, 15 χρόνια μετά, τη βρίσκουμε και πάλι, τώρα μια δυναμική γυναίκα, να προσπαθεί να βγει κι εκείνη από τη σκιά και να αποκαλύψει όλα όσα κάνει η κυβέρνηση.

• Στο ρόλο του «κακού» αυτή τη φορά βρίσκουμε τον Τόμι Λι Τζόουνς που ως αρχηγός της CIA θέλει να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση σε ένα νέο σύστημα με το οποίο θα μπορεί να μπαίνει σε όλα τα αρχεία και τις συνομιλίες, ενώ η Αλίσια Βικάντερ αναλαμβάνει το ρόλο της μορφωμένης, σύγχρονης γυναίκας που κυνηγάει την καριέρα της κι η οποία θέλει να αφήσει το στίγμα της και να αποδείξει την αξία της, φέρνοντας πίσω στην Υπηρεσία τον Μπορν. Ο Βενσάν Κασέλ με τη σειρά του αναλαμβάνει το ρόλο του μυστικού εκτελεστικού οργάνου της CIA καθώς και μόνο η προοπτική να συνεργαστεί με τον Γκρίνγκρας ήταν αρκετή για να πει το ναι στην παραγωγή, ανεξαρτήτως ρόλου.

• Αν οι σκηνές καταδίωξης των τριών πρώτων ταινιών θεωρούνται χαρακτηριστικές του είδους, οι νέες ανατρέπουν τα δεδομένα! Έτσι, βασικά συστατικά και της ταινίας αυτής είναι, μεταξύ άλλων, οι ριψοκίνδυνες σκηνές καταδίωξης με μοτοσυκλέτα, αμάξι, αλλά και με τα πόδια, οι μάχες σώμα με σώμα, η έντονη δράση, η ίντριγκα και οι διπλές συνωμοσίες, ενώ η απειλή της παγκόσμιας τρομοκρατίας και του πανίσχυρου διαδικτύου καλύπτει όλη την πλοκή…

• Η ταινία μας ταξιδεύει σε Ευρώπη κι Αμερική, αφού τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε Τενερίφη (όπου με πολλή «ανακατασκευή» πινακίδων δρόμων, αφισών και όλων των περιφερειακών στοιχείων που όφειλαν να μοιάζουν ελληνικά και σύγχρονα «παλαιωμένα», γυρίστηκαν οι σκηνές των διαδηλώσεων και των αναταραχών της «Αθήνας» αλλά χρησίμευσε και για τις σκηνές στη «Βηρυτό», τη «Ρώμη», το «Ρέικιαβικ»), Λονδίνο, Βερολίνο, Ουάσιγκτον και Λας Βέγκας…


Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

• Ο Ιρλανδός Πολ Γκρίνγκρας είναι γνωστός για την ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά του, που είναι εμφανής στις ταινίες ντοκουμέντο που τον έχουν καθιερώσει στο χώρο.

• Έγινε αρχικά γνωστός με την ταινία Bloody Sunday, που σάρωσε όλα τα βραβεία [Berlinale, Sundance Festival] και απετέλεσε το διαβατήριό του για το Χόλυγουντ.

• Η μεγάλη «έκπληξη» και η καταξίωσή του επήλθε με την ταινία United 93, για την οποία και προτάθηκε για Όσκαρ, ενώ το 2014 προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα για την ταινία Captain Phillips.

• Έχει επίσης στο ενεργητικό του μερικές σειρές για τη βρετανική τηλεόραση, το επίσημο film του Live Aid, αρκετά ντοκιμαντέρ, εκ των οποίων και ένα για τους συμπατριώτες του U2, καθώς και την ταινία Resurrected.

Παλαιότερες ταινίες: Resurrected, The Theory of Flight, Bloody Sunday, The Bourne Supremacy, United 93, The Bourne Ultimatum, Green Zone, Captain Phillips.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

H εφημερίδα Chicago Sun-Times έχει γράψει: «Μη διανοηθείς να ξεκινήσεις ένα βιβλίο του Ρόμπερτ Λάντλαμ, εάν έχεις να πας στη δουλειά το επόμενο πρωί…»

Η αρχή έγινε το 1986… και οι περιπέτειες του Τζέισον Μπορν παρέμειναν στη λίστα με τα πιο εμπορικά βιβλία των New York Times για 25 εβδομάδες, εκ των οποίων τις 8 στην κορυφή. Είναι ένα από τα 21 μυθιστορήματα του Νεοϋορκέζου συγγραφέα, ο οποίος πέθανε το Μάρτιο του 2001 σε ηλικία 74 ετών. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 32 γλώσσες και υπολογίζεται ότι παγκοσμίως έχουν σημειώσει πωλήσεις άνω των 210 εκατομμυρίων αντιτύπων.

ΤΟ ΚΑΣΤΜΑΤ ΝΤΕΪΜΟΝ

• Γεννήθηκε το 1970 στη Μασαχουσέτη.

• Έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη το 1988, με ένα μικρό ρόλο στην ταινία Mystic Pizza στο πλευρό της Τζούλια Ρόμπερτς.

• Ακολούθησε η συμμετοχή του στην ταινία School Ties, δίπλα στους Μπρένταν Φρέιζερ, Κρις Ο’ Ντόνελ και Μπεν Άφλεκ και στην ταινία Geronimo: An American Legend.

• Με τον Μπεν Άφλεκ είναι επιστήθιοι φίλοι κι έχουν γράψει από κοινού το σενάριο για την ταινία Good Will Hunting που τους χάρισε και το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου το 1997.

• Έχει προταθεί 7 φορές για Χρυσή Σφαίρα (Good Will Hunting (σεναρίου και ηθοποιίας),The Talented Mr. Ripley, Invictus, The Informant!, Behind The Candelabra, The Martian) κερδίζοντάς την για την ταινία The Martian και 4 φορές για Όσκαρ (Good Will Hunting (σεναρίου και ηθοποιίας), Invictus, The Martian) κερδίζοντάς το για το σενάριο της ταινίας Good Will Hunting.

Παλαιότερες ταινίες: Mystic Pizza, School Ties, Geronimo: An American Legend, Good Will Hunting, Saving Private Ryan, Dogma, The Talented Mr Ripley, Ocean’s Eleven, The Majestic, The Bourne Identity, Confessions of a Dangerous Mind, Ocean’s Twelve, The Brothers Grimm, Syriana, The Departed, The Good Shepherd, Ocean’s Thirteen, The Bourne Ultimatum, The Informant!, Invictus, Green Zone, Hereafter, Contagion, Margaret, We Bought a Zoo, Promised Land, Elysium, The Zero Theorem, The Monuments Men, Interstellar, The Martian.

Τρόμος στη Νέα Υόρκη: Αεροσκάφος έπεσε σε παραλία ενώ προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση- Καρφώθηκε με τη μύτη (video)

Καταγραφή 4

Τρόμος στη Νέα Υόρκη: Αεροσκάφος έπεσε σε παραλία ενώ προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση- Καρφώθηκε με τη μύτη (video)

Ευτυχώς οι δυο επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους

Άστον Βίλα: Φίλαθλος έπαθε ανακοπή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό – Η γυναίκα διασώστης που του έσωσε τη ζωή

Καταγραφή 2

Άστον Βίλα: Φίλαθλος έπαθε ανακοπή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό – Η γυναίκα διασώστης που του έσωσε τη ζωή

Δραματικές στιγμές στο Villa Park πριν το παιχνίδι της Άστον Βίλα με τον Ολυμπιακό