Newsroom

Newsroom

Επιστολή της WWF προς τον Μητσοτάκη με 63.000 υπογραφές

Η WWF καταθέτει ένα σύνολο προτάσεων για την αποτελεσματική δασοπροστασία με έμφαση στην πρόληψη των πυρκαγιών

AP247023952820

Επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με 63.000 υπογραφές για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών απέστειλε η ΜΚΟ WWF Ελλάς.

Στην επιστολή αναφέρεται ένα σύνολο προτάσεων για την αποτελεσματική δασοπροστασία με έμφαση στην πρόληψη των πυρκαγιών διατυπώνει η περιβαλλοντική οργάνωση που ζητεί την αναστολή των οικοδομικών αδειών για νέες κατασκευές στις καμένες περιοχές.

«Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν και συνεχίζουν να πλήττουν τη χώρα μας φέτος το καλοκαίρι, απευθύναμε προς τους πολίτες έκκληση για να υποστηρίξουν το πάγιο αίτημά μας για ουσιαστική πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να προστατέψουμε αποτελεσματικά τα δάση μας. 63.000 πολίτες ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κάλεσμα μέσα σε μία εβδομάδα (!) και σήμερα αποστείλαμε στον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αναλυτική επιστολή, παραδίδοντας τις υπογραφές και αναλύοντας διεξοδικά όλα όσα θα έπρεπε να γίνουν για να έχουμε ουσιαστική και αποτελεσματική δασοπυροπροστασία στη χώρα», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η μη κυβερνητική οργάνωση και σύμφωνα με την επιστολή της ζητά:

  • Διαφάνεια: Ολοκληρωμένη και διάφανη ανάλυση των αιτιών των πυρκαγιών και λήψη αντίστοιχων στοχευμένων μέτρων σε κάθε περιοχή. Η ικανότητα του Πυροσβεστικού Σώματος στην εξακρίβωση των αιτίων των πυρκαγιών βρίσκεται πλέον σε υψηλά επίπεδα και είναι αδιανόητο τα συμπεράσματά του να μην τροφοδοτούν τον σχεδιασμό και να μη δημοσιοποιούνται.
  • Κάθαρση του θεσμικού πλαισίου: Η δασική νομοθεσία είναι διάτρητη από συνεχείς μεταβολές που επιτρέπουν την ασχεδίαστη ανάπτυξη οικισμών (νόμιμων και αυθαιρέτων) και ενθαρρύνουν την κατασκευή εγκαταστάσεων μέσα στα δάση, δημιουργώντας εστίες κινδύνου για ανθρώπινες ζωές και υποδομές.
  • Την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, η αδικαιολόγητη καθυστέρηση των οποίων συνιστά απαράδεκτη ενθάρρυνση προς καταπατήσεις που περιπλέκουν το τοπίο διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών
  • Tην αναστολή όλων των οικοδομικών αδειών για νέες κατασκευές εντός των καμένων περιοχών, ακόμα και αν δεν το προβλέπει η νομοθεσία για τις αναδασωτέες εκτάσεις, μέχρι να εκτιμηθεί η συνολική οικολογική ζημιά, και να καθοριστούν οι ανάγκες αποκατάστασης. Από την απαγόρευση, θα πρέπει να εξαιρεθούν οι άδειες επισκευής και ανακατασκευής πυρόπληκτων κτιρίων.
  • Την πλήρη ενεργοποίηση του συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας με την εφαρμογή του νόμου 4662/2020, που αν και έχει ψηφιστεί εδώ και δύο χρόνια, παραμένει ανεφάρμοστος.
  • Την ενεργοποίηση του συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, με την εφαρμογή του ν. 4662/2020 (ΦΕΚ Α΄77/7-2-2020), που αν και έχει ψηφιστεί εδώ και δύο χρόνια παραμένει επί της ουσίας ανεφάρμοστος.
  • Την άμεση στελεχιακή και οικονομική ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών και απόδοση σε αυτές κεντρικού ρόλου για την έγκαιρη επίβλεψη και εκτέλεση των απαραίτητων δασοτεχνικών έργων δασικού καθαρισμού και φροντίδας των δασών, και για την καθοδήγηση των δυνάμεων δασοπυρόσβεσης κατά τη φάση καταστολής των πυρκαγιών.
  • Τ άμεση θεσμική ολοκλήρωση των μονάδων διαχείρισης που προβλέπει ο νόμος και έχει πολλαπλά ενισχύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ακόμα εκκρεμούν και παραμένουν νομικά ανίσχυροι θεατές καταστροφικών εξελίξεων στις περιοχές ευθύνης τους.
  • Την αποκατάσταση των καμένων περιοχών με αντιδιαβρωτικά έργα και με προτεραιότητα στην εξασφάλιση των συνθηκών για φυσική αναγέννηση.

 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…