Επιστολή της ΕΑΚ στην κυβέρνηση για την σωτηρία των «Ιντεάλ» και «Άστορ»

Την ώρα που το Ιντεάλ και το Άστορ απειλούνται με λουκέτο, προκειμένου τα κτίρια που τα στεγάζουν -και ανήκουν στο Δημόσιο και συγκεκριμένα στον ΕΦΚΑ- να μετατραπούν σε ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα ή γραφεία, ο εγχώριος κινηματογραφικός χώρος εκφράζει ξανά την ανησυχία του.

Ο ορατός κίνδυνος να χάσει η Αθήνα δύο από τα πιο εμβληματικά σινεμά του κέντρου της ανάγκασε την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου να στείλει ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό.

Την ώρα που το Ιντεάλ και το Άστορ απειλούνται με λουκέτο, προκειμένου τα κτίρια που τα στεγάζουν -και ανήκουν στο Δημόσιο και συγκεκριμένα στον ΕΦΚΑ- να μετατραπούν σε ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα ή γραφεία, ο εγχώριος κινηματογραφικός χώρος εκφράζει ξανά την ανησυχία του. Αυτή τη φορά η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, πήρε την σκυτάλη, στέλνοντας ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό. Αναφερόμενη η ΕΑΚ στην πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στη θέρμη της ομιλίας του «για όλα όσα πράττει η κυβέρνηση για την ανάπτυξη της οπτικοακουστικής παραγωγής της χώρας», πολύ εύλογα αναρωτήθηκε ποιο το νόημα των βαρύγδουπων δηλώσεων περί «άνθησης των μεγάλων παραγωγών που γυρίζονται στην χώρα μας» αν δεν υπάρχουν οι ιδανικοί χώροι για την προβολή τους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην επιστολή το ΔΣ της Ακαδημίας «πόσο πικρή θα μοιάζει η τεκμηριωμένη αυτή άνθηση αν δεν υπάρχουν αίθουσες προβολής για να φιλοξενήσουν τα έργα που θα παραχθούν;».

Αναλυτικά η επιστολή της ΕΑΚ:

«Προς:  κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρωθυπουργό

Κοινοποίηση:
κα. Λίνα Μενδώνη, Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, Υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού
κ. Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργό Εργασίας
κ. Παναγιώτη Δουφεξή, Διοικητή  e-ΕΦΚΑ
κ. Κώστα Μπακογιάννη, Δήμαρχο Αθηναίων

Αθήνα, 21.11.2022

δύο από τους εναπομείναντες κινηματογράφους του κέντρου της Αθήνας, το Ιντεάλ και το Άστορ, απειλούνται με κλείσιμο, προκειμένου τα κτίρια που τους στεγάζουν να μετατραπούν σε ξενοδοχεία, γραφεία και εμπορικά καταστήματα. Τα εν λόγω κτίρια ανήκουν στο Δημόσιο και συγκεκριμένα στον e-ΕΦΚΑ ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία της επενδυτικής τους αξιοποίησης.

Στην πρόσφατη επίσκεψή σας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στον ιστορικό κινηματογράφο Ολύμπιον, μιλήσατε με θέρμη για όλα όσα πράττει η κυβέρνησή σας για την ανάπτυξη της οπτικοακουστικής παραγωγής της χώρα. Για τις ξένες αλλά και τις ελληνικές παραγωγές που βρίσκονται σε εξέλιξη ή ολοκληρώθηκαν πρόσφατα και για την ολοένα και πιο δυναμική παρουσία των Ελλήνων δημιουργών στο εξωτερικό. Πόσο πικρή θα μοιάζει η τεκμηριωμένη αυτή άνθηση αν δεν υπάρχουν αίθουσες προβολής για να φιλοξενήσουν τα έργα που θα παραχθούν;

Οι κινηματογράφοι υπό απειλή δεν είναι μόνο δύο από τους τελευταίους κινηματογράφους της πρωτεύουσας. Είναι δύο από τους τελευταίους κινηματογράφους της χώρας. Οι σκοτεινές αίθουσες είναι αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού. Είναι το πατρικό σπίτι της έβδομης τέχνης. Οφείλουμε να επενδύσουμε το ανεκτίμητο κεφάλαιό τους στον πολιτισμό.

Επισυνάπτονται:
α) Πλειοδοτικός Διαγωνισμός για εκμίσθωση ακινήτου ιδιοκτησίας e-ΕΦΚΑ επί της οδού Πανεπιστημίου 41-Χ. Τρικούπη 1, Αθήνα (ΙΝΤΕΑΛ)
β) Πρόσκληση Σύναψης Σύμβασης εκτίμησης μισθωτικής αξίας-μελέτη αξιοποίησης τριών ακινήτων ιδιοκτησίας e-EΦΚΑ (ΑΣΤΟΡ)

Με τιμή,
Το Δ.Σ. της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου,
Λευτέρης Χαρίτος, Πρόεδρος
Ελένη Κοσσυφίδου, Αντιπρόεδρος
Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Αντιπρόεδρος
Ζαχαρίας Μαυροειδής, Γεν. Γραμματέας
Βίκυ Μίχα, Ταμίας
Γιούρι Αβέρωφ, Μέλος
Μιχάλης Κωνσταντάτος, Μέλος»

Πηγή: documentonews.gr

Κατατίθεται το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις στη σκιά του σκανδάλου των υποκλοπών

Κατατίθεται το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις στη σκιά του σκανδάλου των υποκλοπών

Την ώρα που η κυβερνητική κάνει απέλπιδα προσπάθεια, όπως αποτυπώθηκε και από την τελευταία παρουσία…

Ξένη Δημητρίου στο Ειδικό Δικαστήριο: Η Ράικου εξυπηρέτησε το πολιτικό αφήγημα περί «σκευωρίας Novartis»

Ξένη Δημητρίου στο Ειδικό Δικαστήριο: Η Ράικου εξυπηρέτησε το πολιτικό αφήγημα περί «σκευωρίας Novartis»

«Βόμβες» κατά Ράικου από την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

«Άδειασμα» Δημητριάδη σε Μητσοτάκη στην Επιτροπή Θεσμών: Παραιτήθηκα, δεν με παραίτησε

«Άδειασμα» Δημητριάδη σε Μητσοτάκη στην Επιτροπή Θεσμών: Παραιτήθηκα, δεν με παραίτησε

Δεν μοιάζει διατεθειμένος να προσφέρει στον Μητσοτάκη τη δυνατότητα μετατροπής της «θυσίας» του -όπως ο…