Newsroom

Newsroom

Επιστολή γονέων σε Κεραμέως για «ανοιχτά σχολεία με υγειονομικά μέτρα» – Μαζεύουν υπογραφές στο Avaaz

«Εδώ και ένα χρόνο γνωρίζατε ότι θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία του κορονοϊού κατά κύματα»

5153304

Επιστολή με την οποία ζητούν από την υπουργό Παιδείας «ανοιχτά σχολεία με τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα και σχεδιασμό επανένταξης των μαθητών», στέλνουν οι γονείς παιδιών από τα νότια προάστια.

Η επιστολή ασκεί έντονη κριτική στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για την έλλειψη πρωτοβουλιών ώστε να λειτουργήσουν τα τμήματα με λιγότερους μαθητές και με πρόσληψη διδακτικού προσωπικού.

«Όλα τα παραπάνω όμως προϋποθέτουν (τις ελάχιστες έστω) δαπάνες για την εκπαίδευση. Δυστυχώς είμαστε εδώ και ένα χρόνο μάρτυρες μιας εντελώς αντίθετης πολιτικής, με πρώτο και κύριο αποδέκτη το εθνικό σύστημα υγείας. Τα δημόσια νοσοκομεία που ήταν ήδη απογυμνωμένα από προσωπικό και εξοπλισμό και που παραδόξως ανταποκρίθηκαν πολύ καλά, βρίσκονται τώρα στο χείλος της κατάρρευσης», αναφέρει μεταξύ άλλων η «Πρωτοβουλία γονέων στα Νότια».

Μάλιστα, η επιστολή έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα Avaaz ώστε να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες υπογραφές γονέων που συντάσσονται με τις θέσεις που εκφράζονται από την Πρωτοβουλία. Μπορείτε να υπογράψετε πατώντας εδώ.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Ανοιχτή Επιστολή της “Πρωτοβουλίας γονέων στα νότια” προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Εδώ και ένα χρόνο γνωρίζατε ότι θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία του κορονοϊού κατά κύματα. Ένας ιός δεν αναχαιτίζεται. Μπορεί όμως μια κοινωνία να προετοιμαστεί όσο καλύτερα μπορεί για να τον αντιμετωπίσει.

Ως Υπουργείο ποιον σχεδιασμό είχατε προκειμένου οι σχολικές μονάδες να είναι προετοιμασμένες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο; Από το καλοκαίρι του 2020 υπήρχαν φωνές για δημιουργία τμημάτων με λιγότερους μαθητές (με αξιοποίηση υπαρχουσών αιθουσών σε συνεργασία με τους δήμους), με αντίστοιχη πρόσληψη διδακτικού προσωπικού και πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας, καθώς και διαμόρφωση των αιθουσών (όπως έκαναν άλλες ευρωπαϊκές χώρες με μονοθέσια θρανία κλπ). Θα μπορούσατε επίσης να εξοπλίσετε τις σχολικές μονάδες με συσκευές καθαρισμού του αέρα, μια δαπάνη πολύ χαμηλή σε σχέση με τα προαναφερόμενα. Τέλος, θα μπορούσατε – μπορείτε ακόμα – να αξιοποιήσετε το ήπιο κλίμα της χώρας μας: ευελιξία στις σχολικές μονάδες να πραγματοποιούν μάθημα (έστω για ορισμένες μέρες /ώρες) στον προαύλιο χώρο, κάτι που μπορεί κάλλιστα να εφαρμοστεί (από εκπαιδευτικής άποψης) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τους παιδικούς σταθμούς.

Όλα τα παραπάνω όμως προϋποθέτουν (τις ελάχιστες έστω) δαπάνες για την εκπαίδευση. Δυστυχώς είμαστε εδώ και ένα χρόνο μάρτυρες μιας εντελώς αντίθετης πολιτικής, με πρώτο και κύριο αποδέκτη το εθνικό σύστημα υγείας. Τα δημόσια νοσοκομεία που ήταν ήδη απογυμνωμένα από προσωπικό και εξοπλισμό και που παραδόξως ανταποκρίθηκαν πολύ καλά, βρίσκονται τώρα στο χείλος της κατάρρευσης.

Εμείς οι γονείς των παιδιών, ζητάμε να ακουστεί η φωνή μας. Η καραντίνα αποτελεί την έσχατη λύση, όχι την εύκολη δικαιολογία πίσω από την οποία καμουφλάρεται η έλλειψη της κρατικής ευθύνης. Ατομική ευθύνη; Ναι. Την έχουμε επιδείξει και με το παραπάνω, ένα χρόνο τώρα, ακολουθώντας τα μέτρα προφύλαξης και εκπαιδεύοντας τα παιδιά μας σε δεξιότητες κόντρα στη φύση τους και τις αναπτυξιακές τους ανάγκες: με περιορισμό κοινωνικών επαφών και κυκλοφορίας, χρήση μάσκας, υπέρμετρη χρήση οθόνης, έλλειψη διεξόδων / ψυχαγωγίας κλπ. Η δική σας ευθύνη ως υπουργείο παιδείας σε τι αποτυπώνεται; Σίγουρα όχι στην μετατροπή μιας ολόκληρης σχολικής χρονιάς σε παρωδία τηλεκπαίδευσης, την οποία εν τέλει ακριβοπληρώνουμε στη Cisco για να εκμεταλλεύεται τα προσωπικά μας δεδομένα. Ούτε σε νομοσχέδια που αυξάνουν τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη εν μέσω πανδημίας. Άλλες χώρες προτίμησαν την ενίσχυση των υγειονομικών μέτρων στις σχολικές μονάδες, με σχολεία κλειστά μόνο για μικρά απαραίτητα διαστήματα και λιγότερη τηλεκπαίδευση.

Η ψυχική μας υγεία (γονέων και παιδιών) που εδώ και ένα χρόνο βάλλεται ακατάπαυστα από την πρωτόγνωρα εντατικοποιημένη καθημερινότητα τηλεργασίας / ανεργίας, τηλεκπαίδευσης / φροντίδας των παιδιών στο σπίτι, κοινωνικής απομόνωσης, ενδοοικογενειακής βίας, έλλειψης ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, καθώς και από το γεγονός ότι η προσπάθειά μας να ανταποκριθούμε όχι μόνο δεν αναγνωρίζεται, αλλά δέχεται τα ενοχικά πυρά της “ατομικής ευθύνης”, έχει ανάγκη από:

–  Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας

– Ανοιχτά ασφαλή σχολεία με τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα και έμφαση στην ψυχοκοινωνική / μαθησιακή υποστήριξη των παιδιών

– Ανοιχτούς χώρους άθλησης και παιχνιδιού με μέτρα προστασίας

– Ανοιχτούς χώρους τέχνης και πολιτισμού με μέτρα προστασίας

Καλούμε γονείς παιδιών και συλλόγους / ενώσεις γονέων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων (παιδικών σταθμών, πρωτοβάθμιας – δευτεροβάθμιας – τριτοβάθμιας εκπαίδευσης), να υπογράψουν την παραπάνω επιστολή.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ  

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

καπερναρος

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

«Η Αστυνομία δέχεται συνεχώς επιθέσεις στα γήπεδα, αλλά πάντα περνούσαν στο ντούκου», παραδέχτηκε ο πρόεδρος…