Επιστολή ενοχλημένου αναγνώστη μας για τη φωτό συλληφθέντος για παιδεραστία

cover
NewsRoom 12/04/2014 | 16:52

Το δημοσίευμα του www.koutipandoras.gr για τον 45χρονο συλληφθέντα για παιδεραστία στην Κυψέλη και η ανάρτηση της φωτογραφίας του (

)

παρακίνησαν αναγνώστη μας να μας στείλει μια φιλική επιστολή διαμαρτυρίας. Κατανοούμε τα επιχειρήματά του, ωστόσο θεωρούμε άδικο να συγκρίνονται οι υποθέσεις δίωξης του Κώστα Βαξεβάνη και των οροθετικών γυναικών με εκείνη ενός συλληφθέντος για τόσο αποτρόπαιες πράξεις όπως η ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων. Δημοσιεύσαμε τη φωτογραφία του κρίνοντας πως αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να έρθουν στο φως κι άλλες υποθέσεις στις οποίες ενδεχομένως να εμπλέκεται. Αυτό, βεβαίως, και δεν σημαίνει ότι έχουμε καταδικάσει τον συλληφθέντα πριν το κάνει η δικαιοσύνη.

Διαβάστε την επιστολή του αναγνώστη μας:

«Εγώ και η σύζυγός μου είμαστε τακτικοί αναγνώστες σας, καθώς θεωρούμε ότι το περιοδικό σας είναι από τα λίγα μέσα έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου της χώρας, τα οποία αντέχουμε ακόμα να διαβάζουμε. Επίσης είμαστε αναγνώστες σας, γιατί θεωρούμε ότι οι προσπάθειές σας συνολικά σαν ομάδα (και όχι μόνο του κ. Βαξεβάνη, τον οποίο εκτιμούμε ιδιαίτερα και θεωρούμε πραγματικά έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες μαχόμενους δημοσιογράφους) ότι πρέπει να επικροτούνται και να στηρίζονται εμπράκτως με την αγορά του εντύπου σας, και όχι μόνο διαδίδοντάς το «από στόμα σε στόμα» ή με την επίσκεψή μας στην ιστοσελίδα σας.

Σας στέλνω αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα σχετικά με ένα δημοσίευμα που αναρτήσατε στη σελίδα σας σχετικά με την δημοσιοποίηση από την αστυνομία, πλήρων στοιχείων ενός συλληφθέντα ύποπτου για παιδεραστία (http://www.koutipandoras.gr/article/111412/sti-dimosiotita-ta-stoiheia-p...). Η δημοσιοποίηση περιγράφει το δελτίο της αστυνομίας, μαζί με πλήρεις φωτογραφίες του υπόπτου και με μία υπόδειξη ότι γίνεται για την « προστασία του κοινωνικού συνόλου των ευάλωτων ή ανίσχυρων πληθυσμιακών ομάδων […]». Ουσιαστικά δηλαδή, γίνεται μία ακριβής ανατύπωση του δελτίου της ΕΛ.ΑΣ. Και φυσικά, τα σχόλια των αναγνωστών από κάτω, στον παροξυσμό της αμετροέπειας, όπου σαν όχλος του μεσαίωνα άλλοι να απαιτούν « θανάτο στους μαυριδερούς βρωμιαραίους», άλλοι να απαντούν «εμείς είμαστε στο πλάι των αλλοδαπών ως κατατρεγμένων» κτλ.

Και έρχομαι στο «δια ταύτα»: χωρίς να είμαι ούτε ειδικός σε ειδεχθή εγκλήματα, ούτε συμπαθών τους αλλοδαπούς «κατά την έννοια της ελληνικής αριστεράς», χωρίς καν να διερευνήσω το προφίλ ή την προϊστορία του υπόπτου, δεν μπορώ πραγματικά να κατανοήσω από μεριά της συντακτικής σας ομάδας, την τόσο εξόφθαλμη διαπόμπευση ενός ανθρώπου (πάντα για την ώρα ύποπτου, ποτέ υπόδικου), χωρίς καν να έχει περάσει από δικαστήριο, απλά και μόνο βάσει των καταθέσεων της Αστυνομίας. Πως μπορείτε να καταδικάζετε κάποιον στη συνείδηση της κοινής γνώμης για ένα τέτοιο βαρύτατο έγκλημα, χωρίς πρώτα να έχει αποδοθεί στον κατηγορούμενο το τεκμήριο της αθωότητας, παρά τον διαπομπεύετε απροκάλυπτα χωρίς ίχνος δεύτερης σκέψης ότι μπορεί (έστω και κατά μία μικρή πιθανότητα) να είναι αθώος; Δεν αναγνωρίζετε ότι καταστρέφετε έτσι μια ανθρώπινη ζωή;

Φυσικά, θα μου πείτε, ότι « είναι ανακοίνωση της Αστυνομίας για να προστατεύσει τον πληθυσμό από τέτοια επικίνδυνα στοιχεία». Συμφωνώ απολύτως. Και ερωτώ: η δημοσίευση στοιχείων ενός ανθρώπου με βαρύτατες υποψίες τέλεσης αδικημάτων, χωρίς προηγούμενη εκδίκασή της και ετυμηγορία από μεριάς Δικαιοσύνης, δεν περικλείει σοβαρότατους κινδύνους για τη δημοκρατία;

Γιατί αλήθεια, όλοι κοντοσταθήκαμε (και το « ΚτΠ » φυσικά, αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία τους στη δημοσιότητα, παρά τις ξεδιάντροπες προσπάθειες  άλλων κίτρινων φυλλάδων μεγάλης κυκλοφορίας) όταν η ΕΛ.ΑΣ. διαπόμπευε εξαθλιωμένες οροθετικές πόρνες, προσπαθώντας να «σώσει την υπόληψη του Έλληνα οικογενειάρχη […]»;

Γιατί κοντοσταθήκαμε στη σύλληψη του κυρίου Βαξεβάνη από την Ασφάλεια Προστασίας του Πολιτεύματος, όταν η ΕΛ.ΑΣ. και τα διατεταγμένα συγκροτήματα των ΜΜΕ, προσπαθούσαν να διαπομπεύσουν ένα δημοσιογράφο που δημοσίευε ένα θέμα το οποίο ενοχλούσε κάποιους; Δε θα ήταν πολύ εύκολο για όλους εμάς να εκλάβουμε το αυτονόητο και να επικροτήσουμε τους ισχυρισμούς των συστημικών ΜΜΕ, δηλαδή ότι ο κ. Βαξεβάνης είναι πρωτίστως « κίνδυνος για το Πολίτευμα της χώρας»[sic!];

Φυσικά για τον ίδιο παραπάνω λόγο: γιατί και στα δύο παραπάνω παραδείγματα, όλοι οι κατηγορούμενοι/ες έχουν το τεκμήριο της αθωότητας, όσο βαριές και να είναι οι κατηγορίες εναντίον τους, μέχρι τη διεξαγωγή και την ολοκλήρωση της δίκης. Και φυσικά και πάλι, μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας, να παραβάλλονται οι δικαστικές αποφάσεις στο πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργούν ζωτικοί θεσμοί του κράτους, όπως οι διωκτικές αρχές και η δικαιοσύνη. Και ειδικά στην Ελλάδα αυτή την περίοδο, όπου βλέπουμε άνθρωποι να κατηγορούνται, να λοιδωρούνται, να συλλαμβάνονται, να καταδικάζονται και να φυλακίζονται πάνω ανυπόστατα στοιχεία και σε κατηγορητήρια εντελώς σαθρά. Είναι περιττό να αναφέρω, πιστεύω, περιστατικά που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και που αποτελούν ντροπή για την ελληνική πολιτεία. Και δε μιλάω για κάποιους μεγαλοσχήμονες του δημόσιου βίου, όπου η διαπόμπευσή τους γίνεται πολλές φορές για άλλους, σκοτεινούς λόγους, αλλά για απλούς, καθημερινούς ανθρώπους, οι οποίοι έτυχε να είναι σε λάθος τόπο, λάθος στιγμή.

Δε θα μιλήσω ούτε καν για το στρεβλό τρόπο που λειτουργούν οι διωκτικές αρχές σήμερα στην Ελλάδα, μέσα σε μία δημοκρατία που παραπαίει. Ούτε για το σημερινό επίπεδο της απόδοσης δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Και από μόνα τους αυτά τα δύο, θα έπρεπε να μας βάζουν σε υποψίες, για τον αντικειμενικό στόχο της συγκεκριμένης διαπόμπευσης (« δημοσιοποίησης στοιχείων », κατά την ΕΛ.ΑΣ.), και που η συντακτική σας ομάδα (άθελά της ή εσκεμμένα, δε γνωρίζω) την αναπαρήγαγε αυτούσια και χωρίς καμία δεύτερη σκέψη.

Δεν έχω προσωπική πρόθεση να υπερασπιστώ κάποιον, είτε είναι αλλοδαπός, είτε οτιδήποτε άλλο, αν αυτός είναι ύποπτος για κάτι και χωρίς πρώτα να έχω σχηματίσει μία προσωπική άποψη για το γεγονός. Όμως το να διαπομπεύεται κάποιος χωρίς καν να έχει δικαστεί και καταδικαστεί/ή αθωωθεί, είναι ένα απαράδεκτο λάθος και πληγή για το κύρος της ενημέρωσης. Ειδικά όταν αυτό προέρχεται από ένα περιοδικό που διαθέτει περγαμηνές στη μαχόμενη δημοσιογραφία, και για το οποίο η ενδελεχής αναζήτηση της αλήθειας και η ψύχραιμη αντιμετώπιση ενός γεγονότος εν εξελίξει είναι πρώτιστης σημασίας.

Θα εκτιμούσα την απάντησή σας για τις παραπάνω παρατηρήσεις μου. Αν συμφωνείτε με τα επιχειρήματά μου, θα σας παρακαλούσα να αφαιρέσετε την εν λόγω δημοσίευση για τον ύποπτο, με την επιφύλαξη φυσικά της μελλοντικής αναφοράς στο γεγονός, όταν πλέον θα έχει επέλθει η απόφαση της δικαιοσύνης στο σοβαρότατο αυτό θέμα.

Γιατί είναι θέμα αξιοπρέπειας, δικαιοσύνης και ισοπολιτείας.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία».

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.