Επιστολή διαμαρτυρίας ασθενών κρατουμένων στο "κολαστήριο" προς Παρασκευόπουλο: "Έχει καταργηθεί η θανατική ποινή στην Ελλάδα"

Μία σειρά από ζητήματα εμπεριέχει η επιστολή διαμαρτυρίας των ασθενών κρατουμένων του Νοσοκομείου των Φυλακών Κορυδαλλού «Άγιος Παύλος», γνωστό και ως «κολαστήριο», λόγω αλλαγών που συμπεριλαμβάνονται στο Σχέδιο Νόμου για το Σύμφωνο Συμβίωσης και αφορούν άρθρα του Νόμου 4322, δηλαδή του γνωστού και ως νόμο

korydallos 10

Μία σειρά από ζητήματα εμπεριέχει η επιστολή διαμαρτυρίας των ασθενών κρατουμένων του Νοσοκομείου των Φυλακών Κορυδαλλού «Άγιος Παύλος», γνωστό και ως «κολαστήριο», λόγω αλλαγών που συμπεριλαμβάνονται στο Σχέδιο Νόμου για το Σύμφωνο Συμβίωσης και αφορούν άρθρα του Νόμου 4322, δηλαδή του γνωστού και ως νόμος Παρασκευόπουλου.

Η επιστολή:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Μετά λύπης μας ενημερωθήκαμε, ότι ορισμένα άρθρα στο σχέδιο νόμου για το Σύμφωνο Συμβίωσης αφορούν αλλαγές σε άρθρα του Νόμου 4322, τα οποία πλήττουν και ουσιαστικά καταργούν τους ανθρωπιστικούς λόγους, για τους οποίους θεσπίστηκαν και τις διατάξεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΕΣΔΑ 53/1974 άρθρο 6 παρ. 1-3 και άρθρα 2 και 5.

Σας παραθέτουμε τις αντιρρήσεις μας και τις προτάσεις μας για την βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά κυρίως στις ευπαθείς ομάδες και τους ασθενείς κρατουμένους του Ν.Κ.Κ. και όχι μόνο.

  1. Ζητούμε την απόσυρση του άρθρου 22 του σχεδίου νόμου στο Σύμφωνο Συμβίωσης.

Κύριε Υπουργέ, η κατάσταση που επικρατεί στο Ν.Κ.Κ., όσον αφορά στις συνθήκες κράτησης και νοσηλείας, είναι γνωστή σε όλους. Το ΝΚΚ δεν μπορεί να παρέχει τις απαραίτητες εξετάσεις ούτε τις εξειδικευμένες θεραπείες και παρόλα αυτά να αποφυλακίζεται ο κρατούμενος ασθενής με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ενώ έξω έχει την οικογένειά του, τα παιδιά του, καλύτερα μέσα για να βελτιώσει την υγεία του. Στην επόμενη πιστοποίηση του ΚΕΠΑ να του δίνεται 67% και κάτω και χωρίς αυτός να έχει υποπέσει σε νέο αδίκημα, να επιστρέφει στο ΝΚΚ, όπου δεν μπορούν να του παρέχονται τα απαραίτητα για την βελτίωση της υγείας του και σε άθλιες συνθήκες. Είναι σαν να εξαναγκάζεται ο ασθενής, όταν αποφυλακιστεί να μην βελτιώσει την υγεία του, γιατί αν το κάνει, θα ξαναβρεθεί στην φυλακή. Καταπατάται έτσι το δικαίωμα στην υγεία και στην ζωή, επίσης, το πολυτιμότερο αγαθό της ανθρώπινης ύπαρξης κατά παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με αποτέλεσμα να καταδικάζεται η Ελλάδα από το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εκτός αυτού, είναι άνιση και δυσμενής μεταχείριση, διότι οι έως τώρα απολυθέντες με το άρθρο 4 του 110Α δεν υφίστανται τα ίδια με τους μετά την αντικατάσταση του παραπάνω άρθρου. Με την αντικατάσταση του άρθρου 4 του 110Α ΠΚ είναι σαν να βρίσκονται οι απολυθέντες ασθενείς σε διαρκή ομηρία. Εξαφανίζονται ουσιαστικά οι ανθρωπιστικοί λόγοι του έως τώρα νόμου αντί βελτιώσεως αυτών και προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

Είναι απορίας άξιον, δικαστικοί λειτουργοί να μην εφαρμόζουν τον ισχύοντα νόμο και να παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

  1. Να προστεθεί διάταξη:

Εντός 15 ημερών από την δημοσίευση του παρόντος ανακαλούνται με διάταξη του Εισαγγελέα Πλημ/κων του τόπου κράτησης ανακλήσεις λόγω παραβίασης όρων και απολύσεις που είχαν χορηγηθεί σε κρατούμενους κατ’ άρθρο 110Α ΠΚ, εφόσον αυτοί δεν υπέπεσαν σε νέο αδίκημα κατά την περίοδο της δοκιμασίας τους.

  1. Λόγω ίσης μεταχείρισης προτείνουμε να προστεθεί στο άρθρο 40 του σχεδίου νόμου στο εδάφιο Δ’ ο θεσμός της ηλεκτρονικής επιτήρησης θα εφαρμοστεί πιλοτικά για χρονικό διάστημα μέχρι 18 μηνών και θα αφορούν: δ) έως 50 υποδίκους για εγκλήματα που επισύρουν ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης ή καταδίκους που έχουν καταδικαστεί σε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης και κρατούνται και νοσηλεύονται για ασθένειες που προβλέπονται στο άρθρο 105 παρ. 7 ΠΚ στο ΝΚΚ, οι οποίοι έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής καθοιονδήποτε τρόπο και δηλώνουν μόνιμη κατοικία στην Περιφερειακή ενότητα Αττικής εξαιρουμένων των νήσων που υπάγονται σε αυτήν. Στους καταδίκους αυτούς θα εφαρμοστεί σύστημα παρακολούθησης της παραμονής τους στην κατοικία τους.

Διότι απλά τα χρονικά όρια που προβλέπει ο νόμος για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής επιτήρησης σε εμάς τους ασθενείς υπερκαλύπτει τα χρονικά όρια για την αποφυλάκισή μας και ουσιαστικά δεν προλαβαίνει κάποιος να κάνει χρήση του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης. Με αποτέλεσμα η προτεινόμενη ρύθμιση να συνιστά τυπικώς και ουσιαστικώς εμπαιγμό και κατάφορη καταδολίευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  1. Για λόγους ίσης μεταχείρισης προτείνουμε να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 3 του Νόμου 4322: για τους κρατούμενους που εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 105 παρ. 7 το 1/3 της ποινής καθοιονδήποτε τρόπο.

Διότι εάν ένας κρατούμενος εμπίπτει στις περιπτώσεις που εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 105 παρ.7 ΠΚ, όταν έχει εκτίσει το 1/3 πραγματικής έκτισης, έχει εκτίσει ουσιαστικά τα 2/3 της ποινής. Χρονικά όρια κράτησης που ίσχυαν στην Ελλάδα πριν το 2000.

Για τους λόγους αυτούς και επειδή η άνιση μεταχείριση που βιώνουν οι ευπαθείς ομάδες και συγκεκριμένα οι ασθενείς του ΝΚΚ κι επειδή οι υποσχέσεις που λάβαμε κατά την επίσκεψή σας μαζί με τον Υπουργό Υγείας, έχουν μείνει υποσχέσεις. Όπως επίσης, με το άρθρο 22 του Σχεδίου Νόμου του Συμφώνου Συμβίωσης επιχειρείται η ακύρωση του 110Α και του ανθρωπιστικού του χαρακτήρα, επιφυλασσόμεθα κάθε νόμιμου δικαιώματός μας και κατερχόμαστε σε κινητοποιήσεις από την Δευτέρα 16/11/2015. Ζητούμε την άμεση επίσκεψή σας στο ΝΚΚ για την διευθέτηση όλων όσων σας προτείνουμε με την παρούσα επιστολή.

Έχουμε δικαίωμα στην ζωή. Η θανατική ποινή έχει καταργηθεί στην Ελλάδα.

Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή-Αποφασίζει για τα αντίποινα το Ισραήλ

mesh

Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή-Αποφασίζει για τα αντίποινα το Ισραήλ

Καζάνι που βράζει ξανά η Μέση Ανατολή, όπου πυρετώδεις διπλωματικές προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου…