Επιστολή Βέμπερ στο Ευρωκοινοβούλιο για Λαγό

Ολοένα και περισσότερες φωνές ζητούν να ληφθούν μέτρα από το Ευρωκοινοβούλιο, με τον επικεφαλής της Κ.Ο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, να ζητά με επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι τη λήψη μέτρων αναφορικά με τον Γιάννη Λαγό.

NewsRoom 09/10/2020 | 17:36

Μετά την απόφαση του Εφετείου Αθηνών βάση της οποίας η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση και ο Γιάννης Λαγός ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης μαζί με τους Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Παππά, Ματαθαιόπουλο, Παναγιώταρο και Μίχο, το Ευρωκοινοβούλιο βρίσκεται αντιμέτωπο με το πως θα χειριστεί την υπόθεση του ανεξάρτητος ευρωβουλευτή και πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής.

Ολοένα και περισσότερες φωνές ζητούν να ληφθούν μέτρα από το Ευρωκοινοβούλιο, με τον επικεφαλής της Κ.Ο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, να ζητά με επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι τη λήψη μέτρων αναφορικά με τον Γιάννη Λαγό.

Μεταξύ άλλων, ο Μ. Βέμπερ αναφέρει πως ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης πρώην χρυσαυγίτης επιτέθηκε στην ευρωβουλευτή της ΝΔ Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου - και όχι μόνο. Παράλληλα, ζητάει από τον Πρόεδρο Σασόλι «να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες ώστε η κατάπτυστη συμπεριφορά να μην επαναληφθεί ξανά».

Ολόκληρη η επιστολή Βέμπερ

«Αγαπητέ Πρόεδρε,

Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στην απαράδεκτη συμπεριφορά ενός μη-εγγεγραμμένου μέλους, του κυρίου Ιωάννη Λαγού, προς μέλος της Ομάδας του ΕΛΚ, την κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2020, στη δίκη του ελληνικού νέο-ναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής το οποίο διώχθηκε με την κατηγορία ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση, ο κύριος Λαγός απευθύνθηκε δημόσια στην κυρία Ασημακοπούλου με προσβλητικά σχόλια που βασίζονται στον ισχυρισμό της συμμετοχής της σε αυτό που ο κ. Λάγος χαρακτήρισε πολιτική «συνωμοσία εναντίον των μελών της Χρυσής Αυγής».

Επιπλέον, στην ομιλία του στην Ολομέλεια στις 5 Οκτωβρίου 2020, ο κύριος Λαγός τόλμησε να κατηγορήσει τον ομιλητή του ΕΛΚ για «κοροϊδία της δημοκρατίας» και αποκάλεσε τον Έλληνα πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, «πολιτικό απόβρασμα» για το ρόλο του στο να φέρει το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής στη Δικαιοσύνη.

Αυτές οι παρατηρήσεις υπερέβησαν τα όρια του υπεύθυνου πολιτικού λόγου, τόσο σε προσωπικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο. Επιπλέον, η συμπεριφορά του κ. Λαγού είναι ακόμη πιο ακατάλληλη υπό το φως της απόφασης που ανακοινώθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2020 από το Εφετείο Αθηνών, το οποίο καταδίκασε το ελληνικό νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή για τον σχηματισμό και τη λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης υπό τον μανδύα ενός πολιτικού κόμματος.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν ανέκαθεν αποφασισμένο να υπερασπιστεί με αποφασιστικότητα τη δημοκρατία ενάντια στον φασισμό και αυτή η αξιοθρήνητη συμπεριφορά δεν μπορεί να συνδεθεί με τις αξίες του Οίκου μας.

Επομένως, σύμφωνα με το άρθρο 175 του Κανονισμού μας, σας ζητώ να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες ώστε αυτή η αξιοθρήνητη συμπεριφορά να μην επαναληφθεί ξανά».

Τεστ κορονοϊού για τον Λαγό και αμετανόητο παραλήρημα

Νωρίτερα, ο Γιάννης Λαγός ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης μαζί με τους Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Παππά, Ματαθαιόπουλο, Παναγιώταρο και Μίχο, επιδόθηκε σε νέο ένα παραλήρημα μέσω Twitter, επιμένοντας στις αιτιάσεις του περί «χούντας» και «στέρησης δικαιώματος λόγου».

Ο νυν ανεξάρτητος ευρωβουλευτής και πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, είπε πως θα βρεθεί στο δικαστήριο τη Δευτέρα «αν δε βγει θετικό το τεστ κορονοϊού».

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη, ο δικηγόρος του Γιάννη Λαγού κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στο Εφετείο ανέφερε ότι ο πελάτης του «θα εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντά του. Πήγαν εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησαν την άρση της ασυλία του στο Ευρωκοινοβούλιο». «Σύντροφοι χάσατε. Χρειάζεται αμετάκλητη απόφαση. Εκεί θα παραμείνει ο Λαγός».