Newsroom

Newsroom

Επισκέψεις μελών του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες στη Θράκη

Στην περιοχή της Θράκης βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες μέλη του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, με σκοπό να πραγματοποιήσουν επισκέψεις…

Στην περιοχή της Θράκης βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες μέλη του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, με σκοπό να πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε παραμεθόριες περιοχές του Έβρου και σε κέντρα φύλαξης μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή. Το κλιμάκιο του ΕΣΠ είχε πραγματοποιήσει διαδοχικές επισκέψεις σε κέντρα της Ορεστιάδας, της Αλεξανδρούπολης, αλλά και στη Βέννα του νομού Ροδόπης, όπου τα μέλη του είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των κρατούμενων μεταναστών, αλλά και να αξιολογήσουν τις περιπτώσεις κατά τις οποίες, ορισμένοι από τους κρατούμενους χρίζουν παροχής ασύλου από τη χώρα μας. Τα συνολικά αποτελέσματα των επισκέψεων τους, αλλά και τη γενικότερη ανάλυση σχετικά με την αντιμετώπιση και την προστασία, που πρέπει να έχουν οι προσφυγές, είχαν τη δυνατότητα να τις εκθέσουν σε σχετικές εκδηλώσεις, που έλαβαν χώρα. Επί του ζητήματος τοποθετήθηκε το κ. Σπύρος Κουλοχέρης, μέλος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Προσφυγές, που τόνισε την προσπάθεια για βοήθεια προς ορισμένους ανθρώπους, που «αν και δικαιούνται διεθνούς προστασίας, εντούτοις βρίσκονται κάτω από άθλιες συνθήκες». «Προσπαθούμε να δώσουμε φωνή σε αυτούς τους ανθρώπους», τόνισε, «έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου, η οποία θα τους δώσει τη δυνατότητα μιας καλύτερης τύχης».

Πραγματική εξαθλίωση στα κέντρα φύλαξης μεταναστών

Όσον αφορά την εικόνα, που αποκόμισαν τα μέλη του ΕΣΠ, κατά τις επισκέψεις τους στα κέντρα φύλαξης κρατουμένων της περιοχής μας, ο κ. Κουλοχέρης έκανε λόγο για πραγματική εξαθλίωση. Ανέφερε, μάλιστα, χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπως ήταν και μια περίπτωση σε φυλάκιο του Έβρου, όπου 70 παιδιά, ηλικίας από 10-12 μέχρι 17 ετών, κοιμούνταν ανά τρία σε στρώματα χωρίς σεντόνια και κουβέρτες, και έπεφταν από τα στρώματα, επειδή δεν είχαν χώρο. «Το βασικότερο», υπογράμμισε, «είναι ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν αυτό, που θέλουν». «Και αυτό», συνέχισε, «σε μια χώρα, η οποία είναι γνωστή για τη φιλοξενία της και την επιμονή στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Καυστικός ήταν επίσης και για τη δράση και συμπεριφορά των μελών της FRONTEX, σημειώνοντας ότι «είδαμε τη FRONTEX να κάνει εσφαλμένες καταγραφές και μια γενικότερη αδιαφορία, η οποία πραγματικά ξενίζει».

«Να ενεργοποιηθεί όλος ο πληθυσμός για την αντιμετώπιση της πρόκλησης»

Αφού παραδέχτηκε τη δύσκολη κατάσταση, την οποία αντιμετωπίζει η χώρα μας, δεδομένου ότι «το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα στην Ευρώπη έπαψε πια να περνάει από το Μαρόκο στην Ισπανία και από τη Λιβύη στην Ιταλία, και όλο πια το ρεύμα προσφύγων από την Ασία και από την Αφρική έρχεται από τον Έβρο», υπογράμμισε δε ότι «ανάμεσα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας». «Και γι’ αυτούς πρέπει να μεριμνήσει το ελληνικό κράτος», συνέχισε, «το οποίο μέχρι στιγμής αδυνατεί». Τόνισε, τέλος, και την ανάγκη συμβολής των ίδιων των πολιτών, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί ει δυνατόν η σημερινή κατάσταση των προσφύγων. «Πρέπει να γίνει άμεσα οποιαδήποτε ενέργεια από τον κόσμο», υποστήριξε, «σε πολύ απλά πράγματα, από το να μαζέψει δηλαδή τρόφιμα και κουβέρτες, μέχρι να ενεργοποιηθεί, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος». Καταλήγοντας, έθεσε τον απώτερο στόχο των προσπαθειών του ΕΣΠ, που αγωνίζεται «όχι μόνο για την ανακούφιση των προσφύγων και για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και για να ενεργοποιήσει όλο τον πληθυσμό, ώστε να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πρόκληση αυτή, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η Ευρώπη και όλος ο κόσμος».
Θωμάς Σταμούλης
http://www.paratiritis-news.gr

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…

Ανδρουλάκης για Φοίβο Ιωαννίδη: Έφυγε ένας από τους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

androulakis

Ανδρουλάκης για Φοίβο Ιωαννίδη: Έφυγε ένας από τους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

«Ένας από τους πιο σημαντικούς πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Φοίβος Ιωαννίδης δεν είναι πια…