Επισήμως υποψήφιοι για Νόμπελ οι κουβανοί γιατροί χάρη στην ελληνική πρωτοβουλία

Περισσότερες από 100.000 υπογραφές μάζεψε η ελληνική πρωτοβουλία για τους κουβανούς γιατρούς που προσφέρουν υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο - Τι αναφέρει στο μήνυμά της προς την ελληνική πρόταση η Νορβηγική επιτροπή

AP 19086139591705

Δεκτή έγινε η επίσημη κατάθεση της υποψηφιότητας της ταξιαρχίας Henry Reeve, της ηρωικής ομάδας κουβανών γιατρών δηλαδή που ταξιδεύουν όπου υπάρχει ανάγκη για υγειονομική φροντίδα, μετά την κατάθεση του σχετικού αιτήματος από την Ελληνική Πρωτοβουλία για για το NΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ 2021 ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ.

Με ένα λιτό μήνυμα, η Νορβηγική Επιτροπή των Νόμπελ, ανακοίνωσε χθες στην ελληνική πλευρά ότι η πρόταση για εισδοχή στις υποψηφιότητες έγινε δεκτό, ευχαριστώντας την επιτροπή για την προσπάθεια που κατέβαλε για να οργανώσει την πρόταση υποψηφιότητας. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Συντονιστής της Πρωτοβουλίας, Βελισσάριος Κοσσυβάκης, η πρωτοβουλία κατόρθωσε να συγκεντρώσει περισσότερες από 100.000 υπογραφές για την υποστήριξη του αιτήματος. Το

«Η πρωτοβουλία μας αυτή ήταν σαν σπίθα που εξαπλώθηκε, συσπειρώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες Άτομα, αλλά και ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ, ΔΗΜΟΥΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ, ΚΟΜΜΑΤΑ… που  παλεύουν να αναδειχθεί το Αληθινό Αλληλέγγυο και τόσο Ανθρώπινο πρόσωπο της Κούβας, η οποία το αποδεικνύει με κάθε της δράση, προσφέροντας τις υπηρεσίες της κατά μήκος και πλάτος του πλανήτη, στέλνοντας γιατρούς, καθηγητές και όχι βόμβες,  ιδίως στους φτωχούς λαούς ή σε όποιους της το ζητήσουν. Άκρως αναγκαία πράξη για όσους Αγαπούν την Αλήθεια, εφόσον η Κούβα συκοφαντείται τόσο άγρια από όσους  υπηρετούν  συμφέροντα  που υποκύπτουν στους εκβιασμούς των ΗΠΑ», αναφέρει ο κ. Κοσσυββάκης. Την πρόταση κατέθεσε  ο ομότιμος καθηγητής Ε.Μ. Πολυτεχνείου Γιάννης Μηλιός, ο οποίος έκανε τις απαραίτητες διαδικασίες, μετά από εξουσιοδότηση της 
ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ Επιτροπής των 600 προσωπικοτήτων που είχε ιδρυθεί γι’ αυτό τον σκοπό.

Η Ιατρική Ταξιαρχία “Henry Reeve” έχει ήδη αναπτυχθεί μέσα σε 6 μήνες σε 38 χώρες, ενώ οι 3.700 κουβανοί επαγγελματίες υγείας  περιέθαλψαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Η ταξιαρχία Henry Reeve

Μεταξύ του 1963 και του 2005, περισσότεροι από 100.000 Κουβανοί γιατροί και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας προσέφεραν υπηρεσίες σε 97 χώρες, κυρίως στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Μέχρι τον Μάρτιο του 2006, 25.000 Κουβανοί επαγγελματίες υγείας εργάζονταν σε 68 χώρες.

Το 2005, ο μεγάλος κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να συστηματικοποιήσει ακόμη περισσότερο τις «λευκές ταξιαρχίες» της χώρας του θέτοντας αυστηρές προϋποθέσεις για την ένταξη εθελοντών σε αυτές.

Στην ομάδα αυτή θα μπορούσαν να συμμετέχουν γιατροί  αυστηρά κριτήρια συμπεριλαμβάνοντας τη γνώση της επιδημιολογίας και των ασθενειών, αλλά και δύο γλωσσών, καθώς και άριστη φυσική κατάσταση αλλά και  την προθυμία να μεταβούν όπου και αν χρειαστεί

«Θα εκπαιδεύσουμε επαγγελματίες, που θα είναι έτοιμοι να καταπολεμήσουν το θάνατο. Θα αποδείξουμε πως υπάρχει απάντηση σε πολλές τραγωδίες του πλανήτη, πως ο πλανήτης μπορεί και πρέπει να γίνει καλύτερος, θα καταδείξουμε την αξία της συνείδησης και της ηθικής, και θα προσφέρουμε ζωή», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά τότε, ενώπιον 1.905 αποφοίτων της Ιατρικής.

Οι κουβανοί γιατροί στον κόσμο

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, μεταξύ του 1963 και του 2005, περισσότεροι από 100.000 Κουβανοί γιατροί και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας προσέφεραν υπηρεσίες σε 97 χώρες, ενώ μέχρι τον Μάρτιο του 2006, 25.000 Κουβανοί επαγγελματίες υγείας εργάζονταν σε 68 χώρες. Σύμφωνα με τη Le Monde diplomatique αυτά τα μεγέθη ξεπερνούν ακόμη και εκείνα που μπορεί να αναπτύξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με τον νυν αντιπρόεδρο της χώρας Roberto Morales Ojeda, ο οποίος έχει διατελέσει και υπουργός Υγείας, οι γιατροί της Κούβας, μέσα σε 56 χρόνια και χιλιάδες αποστολές προσέφεραν υπηρεσίες υγείας σε περισσότερους από 1,8 δισεκ. ανθρώπους και πραγματοποίησαν περίπου 348 εκατομμύρια χειρουργικές επεμβάσεις.

Επίσης, η Κούβα έχει βοηθήσει στην εγκαθίδρυση 11 σχολών της Ιατρικής σε χώρες του Τρίτου Κόσμου. Συνολικά οι Κουβανοί γιατροί έχουν εργαστεί σε 38 τέτοιες σχολές, και σήμερα, υπάρχουν 305 καθηγητές πανεπιστημίου που διδάσκουν σε 30 σχολές της ιατρικής και σε τουλάχιστον 20 διαφορετικές χώρες.

Θύρα 7 για συλλήψεις: «Στις ζωές μας δεν θα ξεπλύνετε τα Τέμπη και τους Λιγνάδηδες που συγκαλύπτετε»

Θύρα 7

Θύρα 7 για συλλήψεις: «Στις ζωές μας δεν θα ξεπλύνετε τα Τέμπη και τους Λιγνάδηδες που συγκαλύπτετε»

«Τα εκατομμύρια των οπαδών θα σας δώσουν την απάντηση την ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ…

Ο Άδωνις απάντησε στο Καλλιάνο: «Κανένας μας δεν εξαιρείται αυτής της διαδικασίας»

MixCollage 24 Apr 2024 02 27 PM 1076

Ο Άδωνις απάντησε στο Καλλιάνο: «Κανένας μας δεν εξαιρείται αυτής της διαδικασίας»

Εξηγήσεις επιχείρησε να δώσει ο Άδωνις Γεωργιάδης για τον τρόπο λειτουργίας του ΕΣΥ έδωσε μέσω…

Νέα Αριστερά: Θέλει ήττα Μητσοτάκη ή Κασσελάκη; Η συνέντευξη του Σακελλαρίδη (video)

6124608

Νέα Αριστερά: Θέλει ήττα Μητσοτάκη ή Κασσελάκη; Η συνέντευξη του Σακελλαρίδη (video)

Επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη έκανε μέσω συνέντευξης του στη Ναυτεμπορική ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Τι ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ για τα «στελέχη» της Θύρας 7: Βαρύ παρελθόν και σχέσεις με Ολυμπιακό – δήμο Πειραιά

ΜΑΤπΡέντη

Τι ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ για τα «στελέχη» της Θύρας 7: Βαρύ παρελθόν και σχέσεις με Ολυμπιακό – δήμο Πειραιά

Τα ονόματα και τα «πεπραγμένα» των αρχηγικά μελών της Θύρας 7 - Αναλυτικά η ανακοίνωση…

Σοκ στις ΗΠΑ: Πρώην αστυνομικός σκότωσε σύζυγο και ανήλικη ερωμένη – Προσπάθησε να αυτοκτονήσει (video)

huizar

Σοκ στις ΗΠΑ: Πρώην αστυνομικός σκότωσε σύζυγο και ανήλικη ερωμένη – Προσπάθησε να αυτοκτονήσει (video)

Διπλή γυναικοκτονία στις ΗΠΑ με πρωταγωνιστή έναν πρώην αστυνομικό

Ξύλο στη Βουλή: «Θα σε βάλω φυλακή, πα..@@..στα» – Πώς ξεκίνησε o τσακωμός Φλώρου και Γραμμένου (photos)

6200577

Ξύλο στη Βουλή: «Θα σε βάλω φυλακή, πα..@@..στα» – Πώς ξεκίνησε o τσακωμός Φλώρου και Γραμμένου (photos)

Πρωτοφανές περιστατικό στην ελληνική Βουλή μεταξύ του Κωνσταντίνου Φλώρου και του Βασίλη Γραμμένου