Επίσημη επίσκεψη του Επιτρόπου Δικαιοσύνης της ΕΕ στην Ελλάδα – Ποιους θα συναντήσει

Το ζήτημα της Δικαιοσύνης και του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα φαίνεται πως προβληματίζει πολύ την ΕΕ

AP21159266318615

Συνεχίζεται η ευρωπαϊκή ανησυχία για το επίπεδο του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, αφού μία ημέρα μετά την αποχώρηση της επιτροπής LIBE, γίνεται γνωστό ότι την επόμενη εβδομάδα, τη χώρα μας θα επισκεφτεί ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, Didier Reynders.

Η επίσκεψη δεν έχει ακόμη αναρτηθεί στην επίσημη σελίδα της Κομισιόν, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι συνεργάτες του Didier Reynders ήδη οργανώνουν σειρά συναντήσεων που θα έχει ο Επίτροπος στη χώρα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη προγραμματιστεί ραντεβού μεταξύ του Didier Reynders και του προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρη Βερβεσού, ενώ έχει ήδη αποσταλεί πρόσκληση στην οργάνωση VouliWatch, με την οποία την προσκαλεί σε συνάντηση στις 17 Μαρτίου, με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για να συζητήσει μαζί τους θέματα του χαρτοφυλακίου του. Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, το VouliWatch θα εκπροσωπήσει ο διευθυντής της οργάνωσης, Στέφανος Λουκόπουλος.

Παραμένει ζητούμενο το αν ο Didier Reynders θα συναντηθεί και με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί πολλές φορές τους τελευταίους μήνες σε σοβαρές καταγγελίες περί σύμπλευσης της δικαστικής εξουσίας με την εκτελεστική.

Το ζήτημα της Δικαιοσύνης και του Κράτους Δικαίου πάντως φαίνεται πως προβληματίζει πολύ την ΕΕ. Άλλωστε, ο Didier Reynders απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση την περασμένη εβδομάδα, εξέφρασε τις ανησυχίες του για τη διαδικασία διορισμού του Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδας.

«Όσον αφορά τον Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η Επιτροπή υπενθυμίζει, όπως έχει ήδη επισημανθεί στην Έκθεση για το Κράτος Δικαίου του 2022, ότι το τρέχον σύστημα διορισμών στις ανώτατες θέσεις του δικαστικού σώματος εγείρει ανησυχίες ότι υπόκειται σε δυνητικά ισχυρή επιρροή από την εκτελεστική εξουσία», είπε ο ίδιος, συστήνοντας τη συμμετοχή του δικαστικού κλάδου στη διαδικασία, σύμφωνα με τα σχετικά ευρωπαϊκά πρότυπα.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα του κράτους Δικαίου απασχόλησε έντονα την επιτροπή της LIBE που επισκέφτηκε την Ελλάδα πριν λίγες ημέρες. Στην τοποθέτησή της η Ολλανδή ευρωβουλευτής, Σόφι Ιν’τ Βελντ είχε πει χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα υπάρχουν «πολύ σοβαροί κίνδυνοι για το κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα». «Η διαδικασία λογοδοσίας, απαραίτητη για μια υγιή Δημοκρατία, βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση. Περιορίζεται η δυνατότητα κινήσεων ανεξάρτητων Αρχών και ελεύθερων ΜΜΕ, η Δικαιοσύνη είναι εξαιρετικά αργή και αναποτελεσματική, προκαλώντας την κουλτούρα της ατιμωρησίας. Η διαφθορά διαβρώνει τις δημόσιες υπηρεσίες και το κοινό καλό», σημείωσε.

Παράλληλα, είχε εκφράσει την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπουργοί, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος και άλλοι αξιωματούχοι δεν ήταν διαθέσιμοι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

H αστυνομία εισέβαλε σπίτι της, αλλά αυτή δηλώνει: «Είμαστε περήφανα ένοχες για κάθε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης» (vid)

mariare8umno.00 02 39 16.Still002

H αστυνομία εισέβαλε σπίτι της, αλλά αυτή δηλώνει: «Είμαστε περήφανα ένοχες για κάθε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης» (vid)

Σε μια πρωτοφανή κίνηση κατατρομοκράτησης φοιτήτριας προχώρησε η αστυνομία στο Ρέθυμνο την Παρασκευή.

Σωματείο Εργαζομένων «Αττικόν» για Καλλιάνο: Αυτός που ψήφισε για την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, τώρα απειλεί γιατρούς

kallianos4

Σωματείο Εργαζομένων «Αττικόν» για Καλλιάνο: Αυτός που ψήφισε για την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, τώρα απειλεί γιατρούς

Εξοργισμένοι δηλώνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αττικόν για τα όσα καταγγέλλει ο βουλευτής της Νέας…

Δολοφονία Λυγγερίδη: Δύο νέες προφυλακίσεις – Ανάμεσά τους και ο φερόμενος ως «καθοδηγητής» της Θύρας 7

filaki

Δολοφονία Λυγγερίδη: Δύο νέες προφυλακίσεις – Ανάμεσά τους και ο φερόμενος ως «καθοδηγητής» της Θύρας 7

Ενώπιον του ανακριτή οι κατηγορούμενος αρνήθηκαν τα όσα καταλογίζονται σε βάρος τους

Αιμιλία Υψυλάντη: Οι γυναίκες σήμερα σκοτώνονται όλη μέρα στα καθήκοντά τους και νιώθουν ενοχές

Screenshot 2024 04 28 175209

Αιμιλία Υψυλάντη: Οι γυναίκες σήμερα σκοτώνονται όλη μέρα στα καθήκοντά τους και νιώθουν ενοχές

Ξέσπασε η γνωστή ηθοποιός σχετικά με την καθημερινότητα των σύγχρονων γυναικών, ενώ παράλληλα μίλησε και…