Επίσημη θέση ΔΝΤ: Νέα μέτρα για την Ελλάδα αν τα πλεονάσματα παραμείνουν στο 3,5%

Ξεκάθαρη πλέον είναι η στάση του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα. Το Ταμείο διά στόματος του εκπροσώπου του, Τζέρι Ράις, επισημαίνει πως αν τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 παραμείνουν στο 3,5%, για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα θα πρέπει να παρθούν νέα «υψηλής ποιότητας» μέτρα.

Ο συσχετισμός είναι απλός. Το Βερολίνο επιμένει τόσο στα υψηλά πλεονάσματα όσο και στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, με το Ταμείο να ζητά μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ή νέα μέτρα για να καταστούν εφικτοί οι δημοσιονομικοί στόχοι. «Αν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν σε υψηλότερα πλεονάσματα (σ.σ. από το 1,5% που ζητάει το ΔΝΤ) για κάποιο διάστημα, εμείς θα το υποστηρίξουμε εφόσον υπάρξουν αξιόπιστα και υψηλής ποιότητας μέτρα» ανέφερε ο Τζέρι Ράις.

Είναι πλήρως κατανοητό πως όταν το Ταμείο κάνει λόγο για «αξιόπιστα και υψηλής ποιότητας μέτρα», εννοεί νέα «σκληρά και επώδυνα μέτρα». «Ο στόχος που προτιμάμε θα ήταν το 1,5%. Πιστεύουμε ότι σημαίνει λιγότερη λιτότητα, είναι πιο ρεαλιστικός και πιο αξιόπιστος […] Αλλά εάν η ελληνική κυβέρνηση και οι ευρωπαίοι εταίροι επιλέξουν ένα υψηλότερο πλεόνασμα, τότε η δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι εκεί» είπε χαρακτηριστικά.

Επί της ουσίας, ο κ. Ράις επιβεβαίωσε όλες τις διαρροές που είχαν γίνει πριν τη Δευτέρα, αναφορικά με τις προθέσεις του Ταμείου αν τα πρωτογενή πλεονάσματα για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν μειωθούν. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου αποκάλεσε «σημαντικό πρώτο βήμα προς τα εμπρός» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, τονίζοντας όμως πως «δεν είναι επαρκές για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Το Ταμείο έχει επανειλημμένα ζητήσει από τους Ευρωπαίους να συγκεκριμενοποιήσουν το ταχύτερο τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα που προτίθενται να λάβουν για το χρέος, ακόμα κι αν η εφαρμογή τους έλθει αργότερα. Το Eurogroup αντίθετα αποφάσισε τη Δευτέρα να μεταθέσει την όλη συζήτηση για για το απώτερο μέλλον.

Άλκης Καμπανός: Ένοχοι και οι 12 κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, πρότεινε η εισαγγελέας

Άλκης Καμπανός: Ένοχοι και οι 12 κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, πρότεινε η εισαγγελέας

Καταπέλτης ο εισαγγελέας - Την ενοχή και των 12 κατηγορούμενων για τη δολοφονία του Άλκη…

Εργαζόμενος βρήκε 50.000 ευρώ σε μετρητά και αμέσως σπατάλησε τις 14.000 σε διασκέδαση και κεράσματα

Εργαζόμενος βρήκε 50.000 ευρώ σε μετρητά και αμέσως σπατάλησε τις 14.000 σε διασκέδαση και κεράσματα

Τελικά, ο εργάτης επέστρεψε στον δικαιούχο το ποσό των 36.000 ευρώ που απέμεινε, ενώ είναι…