Επίσημη επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου

Την Αθήνα θα επισκεφτεί στις 15 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος. Η επίσκεψη αυτή θεωρείται μείζονος σημασίας, καθώς πολλοί σχετίζουν το γεγονός αυτό με το ζήτημα του χρέους, λόγω της συνάντησης που θα έχει ο Μπάρακ Ομπάμα με την Άνγκελα Μέρκελ μετά από την επίσκεψή του στην Αθήνα.

580f93be1dc52440258b4647

Συγκεκριμένα, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη στήριξή του στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει ο αμερικανός Πρόεδρος στην Αθήνα θα είναι η προσφυγική κρίση και οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.

Ο αμερικανός Πρόεδρος θα φτάσει στην Ελλάδα στις 15 Νοεμβρίου, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα επαναβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να εισέλθει η ελληνική οικονομία στο μονοπάτι της σταθερότητας και της επανόδου στην ευημερία», υπογραμμίζει η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας. 

Όπως τονίζεται, ο Ομπάμα «θα κάνει την σαφή την εκτίμηση των ΗΠΑ για την αξιοσημείωτη γενναιοδωρία που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός στους πρόσφυγες και τους μετανάστες».

Η χρονική συγκυρία της επισκέψεώς του μόνο τυχαία δεν είναι, αφού τότε αναμένεται η κορύφωση της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, γεγονός που σύμφωνα με τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015 θα πρέπει να ξεκλειδώσει οριστικά τα μέτρα που πρέπει να παρθούν από τους δανειστές για το χρέος. 

Ως γνωστόν, οι ΗΠΑ κατά καιρούς έχουν εκφράσει την άποψη πως πρέπει να ανοίξει και να καταλήξει θετικά αυτή η συζήτηση, με πιο πρόσφατη παρέμβαση αυτή του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Τζέικομπ Λιου, κατά την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ.

Από εκεί και πέρα, σημαντικό μέρος στην ατζέντα της συζήτησης θα έχουν και οι γεωστρατηγικές συζητήσεις, καθόσον η γενικότερη αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι κινήσεις απομάκρυνσης της Τουρκίας από τη Δύση, τις οποίες επιχειρεί ο Ερντογάν τους τελευταίους μήνες, προσδίδει στην Ελλάδα άλλη βαρύτητα για τους σχεδιασμούς της Ουάσινγκτον.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο πρώτος αμερικανός Πρόεδρος που επισκέπτεται την Ελλάδα μετά τον Μπιλ Κλίντον το 1999, επί κυβέρνησης Σημίτη.