Newsroom

Newsroom

Επίσημη επίσκεψη Ερντογάν σε Αθήνα – Συνεχής ενημέρωση

Σε τεταμένο κλίμα διεξάγεται η επίσημη επίσκεψη του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Αντιπαράθεση με το καλημέρα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο για την συνθήκη της Λωζάνης. Θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη έθεσε ο Ερντογάν. «Αδιαπραγμάτευτη η συνθήκη της Λωζάνης» ξεκαθάρισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

5a290ee31dc524dd488b464b

Σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ο Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας υποδεχόμενος τον τούρκο πρόεδρο στο Προεδρικό Μέγαρο. Απαντώντας στα όσα δήλωσε σε συνέντευξή του ο τούρκος πρόεδρος περί επικαιροποίησης της συνθήκης της Λωζάνης, ο Προκόπης Παυλόπουλος διαμήνυσε πως η συνθήκη της Λωζάνης είναι «αδιαπραγμάτευτη». 

Στην Αθήνα βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης ο τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Λίγα λεπτά πριν τις 11:00 το πρωί, ο τούρκος πρόεδρος κατέβηκε από το τουρκικό προεδρικό αεροσκάφος συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Εμινέ Ερντογάν. O έλληνας υπουργός εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς τον υποδέχτηκε πρώτος από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης ενώ στη συνέχεια απέδωσαν τιμές αγήματα της στρατονομίας και της αερονομίας. Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την πρωτεύουσα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στην Ελλάδα στα πλαίσια επίσημης επίσκεψης έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. 

Στις 11:30 ο τούρκος πρόεδρος έφτασε στο Σύνταγμα όπου τον υποδέχτηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Ο Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε στεφάνι στο «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη». 

Εν συνεχεία, όπως είθισται, ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι των δυο χωρών. Πρώτα η μπάντα του στρατού έπαιξε τον τουρκικό ύμνο και έπειτα τον ελληνικό.

Επόμενος σταθμός για τον Ταγίπ Ερντογάν, το Προεδρικό Μέγαρο. Περίπου στις 11:45 ο τούρκος πρόεδρος έφτασε στην Ηρώδου Αττικού όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Η επίσημη τελετή υποδοχής στην Ηρώδου Αττικού περιελάμβανε την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δυο χωρών και την επιθεώρηση τιμητικού αγήματος.

Στην είσοδο του Μεγάρου ο τούρκος Πρόεδρος είχε θερμή χειραψία με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκος Βούτση τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη. Τον τούρκο Πρόεδρο συνόδευε πλειάδα διπλωματών και υπουργών, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Οικονομικών, Ενέργειας, Εξωτερικών, Εσωτερικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα.

Ακολούθησε η παρουσίαση των δυο αντιπροσωπειών. Λίγο πριν τις 12:00 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο τούρκος πρόεδρος εισήλθαν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συζητήσεις ανάμεσα στις δυο αντιπροσωπείες.

Αλέξης Τσίπρας και Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησαν για αρκετή ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτήν την ώρα οι κοινές δηλώσεις.

Δείτε live εικόνα:


Τσίπρας σε Ερντογάν: «Σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα»

Να χτιστούν γέφυρες στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας οι οποίες θα έχουν σταθερά θεμέλια όπως είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών κάλεσε ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδεχομένος τον στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε στην Ελλάδα των Ερντογάν επισημαίνοντας ότι έρχεται ως πρόεδρος της Τουρκίας έπειτα από 65 ολόκληρα χρόνια.

«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η δική μου επιθυμία είναι οι σχέσεις των δυο χωρών να βρίσκονται σε ένα κλίμα συνεννόησης και καλής γειτονίας», τόνισε στο διάλογο που είχαν «on camera» με τον τούρκο πρόεδρο ο έλληνας πρωθυπουργός.

«Πιστεύω βαθιά στην ελληνοτουρκική φιλία. Τη φιλία των λαών μας και ως πρωθυπουργός το έχω αποδείξει αυτό» συνέχισε για να προσθέσει: «Ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, με εντάσεις και προκλήσεις μεγάλες, όπως η προσφυγική κρίση, η κρίση στη Συρία, και η ένταση στο τελευταίο διάστημα στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, είναι να βρούμε λύση σε σύνθετα προβλήματα και συνθέτες προκλήσεις. 

Ερντογάν: «Η Τουρκία δεν εποφθαλμιά εδάφη άλλης χώρας»

Εμφανώς διαλλακτικότερος απ’ ό,τι νωρίτερα στη συζήτησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύντομη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό μπροστά στις κάμερες, ο Τούρκος Πρόεδρος εστίασε στην ανάγκη Ελλάδα και Τουρκία να εστιάσουν στο γεμάτο, όπως είπε ποτήρι, ώστε να «οικοδομήσουμε τις συνομιλίες μας πάνω σ’ αυτή την αντίληψη».

Σε μια παραδοχή δίχως προηγούμενο μάλιστα, ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν εποφθαλμιά τα εδάφη άλλης χώρας» και πρόσθεσε πως «είμαστε δύο λαοί οι οποίοι συνυπήρξαν και ως εκ τούτου συμβαίνει να έχουμε ομογενείς που ζουν στα ελληνικά εδάφη. Το ίδιο κι εσείς».


Παυλόπουλος σε Ερντογάν: Αδιαπραγμάτευτη η συνθήκη της Λωζάνης

«Η συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν χρειάζεται αναθεώρηση και επικαιροποίηση». Αυτό ακριβώς δήλωσε ο έλληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνοντας σαφές μήνυμα στον Τούρκο Πρόεδρο και τα όσα εκείνος δήλωσε περί επικαιροποίησης της συνθήκης της Λωζάνης.

«Θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η φιλία μας από πλευράς διεθνούς δικαίου είναι η συνθήκη της Λωζάνης. Αυτή η συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση, καλύπτει απολύτως τα ζητήματα που είχε να καλύψει, δεν αφήνει περιθώρια για γκρίζες ζώνες και ρυθμίζει και τα θέματα αναφορικά με τις μειονότητες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος για να προσθέσει: «Καθορίζει στην Ελλάδα πως υπάρχει ελληνική μουσουλμανική μειονότητα».

«Τα ίδια που είπα για τον μέλλον της Τουρκίας στην Ε.Ε. ισχύουν και για τις υπόλοιπες χώρες. Ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική και της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, όμως υπάρχουν προϋποθέσεις που αφορούν τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.», πρόσθεσε ακόμη ο Προκόπης Παυλόπουλος 

Θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη έθεσε ο Ερντογάν

Απαντώντας στον κ. Παυλόπουλο ο Ερντογάν έθεσε ουσιαστικά θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη. Αναφέρθηκε στην ανάγκη επικαιροποίησης ορισμένων ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

«Μέσα στο διάστημα αυτό των 94 χρόνων ξαναοικοδομείται ο πλανήτης μας, άλλαξαν πολλά πράγματα ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα στο διάστημα αυτό. Είπατε ότι στη Συνθήκη της Λωζάνης χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπάρχει αναφορά στη λέξη τουρκική. Πρέπει να αξιολογήσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν μπορούν να ασκήσουν τη θρησκεία τους βάσει της συνθήκες της Λωζάνης; Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας μετά τις δηλώσεις Ερντογάν, ο Έλληνας Πρόεδρος, επικαλούμενος και την πανεπιστημιακή του ιδιότητα, σημείωσε ότι οι Συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση ή επικαιροποίηση. «Η ερμηνεία του Δικαίου είναι αυτή που επιτρέπει την προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται και όροι που οδηγούν σε παρεξηγήσεις» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

«Το θέμα της προστασίας των ομογενών μας στη Θράκη, είναι για εμάς ύψιστης προτεραιότητας» ανταπάντησε ο Τούρκος πρόεδρος. «Επιθυμία μου είναι να μην ασχοληθούμε με το άδειο μέρος του ποτηριού, αλλά να κοιτάξουμε το γεμάτο και να ενσχύσουμε τις σχέσεις μας. Και πιστεύω ότι μετά την επίσκεψη αυτή θα κοιτάξουμε μπροστά», προσέθεσε ο κ. Ερντογάν.

Δείτε φωτογραφίες από την άφιξη Ερντογάν









Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Μετά το πέρας της συνάντησης του έλληνα πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο, περίπου στις 14:50, θα γίνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 16:30 ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τον Αρχηγό της Μείζονος Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το επίσημο πρόγραμμα της πρώτης ημέρας του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα ολοκληρώνεται με το επίσημο δείπνο προς τιμήν του και της συζύγου του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη σύζυγό του στο Προεδρικό Μέγαρο στις 19:30.

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου

Αύριο, Παρασκευή, στις 11:15, ο πρόεδρος της Τουρκίας μαζί με την σύζυγό του και την συνοδεύουσα τουρκική αντιπροσωπεία αναμένονται στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος», όπου θα τους υποδεχθούν, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Στις 12.10 υπολογίζεται η άφιξή τους στην Κομοτηνή, η επίσκεψη στο Kirmahalle Cammi», και θα ακολουθήσει στις 13:30-15:00 γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα, η διήμερη επίσημη επίσκεψη ολοκληρώνεται στις 16:00 με την αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.