Newsroom

Newsroom

Επηρεάζεται το ρήγμα της Αταλάντης από το σεισμό της Χαλκίδας;

Του Νίκου Σπυρόπουλου

seismos 34

Του Νίκου Σπυρόπουλου

Την άποψη ότι ο φόβος για έναν ισχυρό μετασεισμό απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο εξέφρασε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο koutipandoras.gr. Επιφυλακτικός για τη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής, εμφανίζεται ο Βασίλης Καραστάθης, σεισμολόγος, διευθυνητής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας. Πώς επηρρεάζει όμως ο σεισμός που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην περιοχή της Χαλκίδας, το ρήγμα της Αταλάντης;

«Το φαινόμενο εκτονώνεται σιγά – σιγά και ο φόβος για έναν μεγάλο μετασεισμό απομακρύνεται. Η μετασεισμική ακολουθία είναι ομαλή και καταγράφει τάσεις εκτόνωσεις», δήλωσε ο κ. Λέκκας μιλώντας για τον σεισμό των 5,3 ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην περιοχή της Χαλκίδας.

«Είμαστε επιφυλακτικοί μέχρι στιγμής. Παρακολουθούμε όλα τα δεδομένα στην περιοχή», τονίζει ο κ. Καραστάθης.

Σύμφωνα με τα όσα εξηγεί ο κ. Λέκκας, «δύσκολα η περιοχή θα δώσει μεγαλύτερο σεισμό».

 

Επηρρεάζεται το ρήγμα της Αταλάντης;

Αρκετές βέβαια ήταν και είναι οι ανησυχίες που εκφράζονται από το πρωί σήμερα, καθώς το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης βρίσκεται στην ίδια ρηξιγενή ζώνη με το ρήγμα της Αταλάντης.

Όπως διευκρινίζει στο koutipandoras.gr, ο κ. Καραστάθης «δεν πρόκειται για το ρήγμα της Αταλάντης που έχει γεννήσει μεγάλους σεισμούς», αλλά για άλλο ρήγμα.

«Η ενέργεια του ρήγματος της Αταλάντης έχει εκτονωθεί και χρειάζονται χρόνια ώστε να συγκεντρωθεί ξανά», σημειώνει ο κ. Λέκκας.

Πώς όμως έχει επηρεάσει το ρήγμα της Αταλάντης ο σεισμός;

«Δεν είναι τα μεγέθη τέτοια ώστε να επηρεάσει. Ωστόσο χρειάζεται ακόμη παρακολούθηση. Το μέγεθος αυτό καθαυτό δεν είναι σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να πιθανολογούσε κάποια διέργεση.  Πρέπει να περιμένουμε να δούμε μερικές ώρες ή μέρες» υπογραμμίζει ο κ. Καραστάθης ενώ ταυτόχρονα σημειώνει ότι με βάση των νέων δεδομένων θα επανακτημηθεί η κατάσταση.

 

Ο αντισεισμικός κανονισμός

Ως έναν από τους καλύτερους αντισεισμικούς κανονισμούς στον κόσμο, χαρακτήρισε τον ελληνικό, ο πρόεδρος του ΟΕΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

«Είναι πολύ καλός. Ειδικά για τις καινούργιες κατασκευές δεν τίθεται κανένα θέμα κινδύμου».

«Τα σπίτια της περιοχής είναι σε πάρα πολύ επίπεδο. Οι περισσότερες κατασκευές έχουν γίνει με σωστούς όρους δόμησης», αναφέρει ο σεισμολόγος Βασίλης Καραστάθης.

Σημειώνεται ότι ο «Αντισεισμικός Κανονισμός κάθε χώρας είναι το νομικό κείμενο που περιέχει το σύνολο των κανόνων που καθορίζουν τις ελάχιστες απαιτήσεις για το σχεδιασμό αντισεισμικών κατασκευών, το οποίο αναθεωρείται και επικαιροποιείται όποτε κριθεί αναγκαίο».

O πρώτος Ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός στην Ελλάδα συντάχθηκε και άρχισε να ισχύει το 1959. Το 1984 συμπληρώθηκε με πρόσθετα άρθρα, η αποκλειστική εφαρμογή των οποίων άρχισε το 1985.

Το 1995 τέθηκε σε αποκλειστική εφαρμογή ο Ν.Ε.Α.Κ. (Νέος Ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός), ενώ από το 2001 ισχύει ο Ε.Α.Κ. – 2000 (Ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός – 2000). Από τότε μέχρι σήμερα, στο αρχικό κείμενο του Ε.Α.Κ. – 2000 έχουν γίνει τροποποιήσεις, συμπληρώσεις και διευκρινήσεις που κρίθηκαν αναγκαίες.

Το 2003 συμπεριλήφθηκε στον Κανονισμό ο Νέος Χάρτης Ζωνών Σεισμικής Επικινδυνότητας. Στο Χάρτη αυτό υπάρχουν 3 Ζώνες Σεισμικής Επικινδυνότητας σε αντίθεση με τον προηγούμενό του που υπήρχαν 4.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…