Newsroom

Newsroom

Επιπλέον 24 μαχητικά στελθ F-35 παράγγειλε η Τουρκία – Πόσο πραγματική είναι η απειλή για την Ελλάδα;

Η Τουρκική κυβέρνηση έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας της την εντολή να αγοράσει επιπλέον 24 μαχητικά στελθ F-35, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Φικρί Ιτσίκ, μεταδίδει η Daily Sabah.

5818ad651dc52454678b4b5c

H Γραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας ανακοίνωσε πως αποφάσισε να παραγγείλει και δεύτερη παρτίδα μαχητικών αυτού του τύπου την περασμένη βδομάδα.

Η Τουρκία αναμένει την παράδοση της πρώτης παρτίδα το 2018

Το χρονικό των τουρκικών F-35

Το πρόγραμμα του μαχητικού στελθ F-35 στο οποίο συμμετέχει η Τουρκία έχει μέχρι στιγμής πολλά σκαμπανεβάσματα.

Αρχικά είχε παραπονεθεί μαζί με άλλες χώρες στις ΗΠΑ για την άρνησή τους να μοιραστούν τον πηγαίο κώδικα του λογισμικού του αεροσκάφους.

Στις 24 Μαρτίου του 2011 ανακοίνωσε πως πάγωνε την παραγγελία 100 μαχητικών αυτού του τύπου που είχε αρχικά θέσει λόγω αυτής της άρνησης των ΗΠΑ

Ο τότε τούρκος υπουργός Άμυνας είχε δηλώσει πως οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την παράδοση του κώδικα που θα επέτρεπαν ακόμα και τον τηλεχειρισμό του αεροσκάφους δεν είχαν αποφέρει αποτελέσματα.

Τον Απρίλιο του 2012 η Τουρκία πρότεινε την μείωση του κόστους με διαμοίραση της παραγωγής και σε τουρκικές αμυντικές και αεροδιαστημικές βιομηχανίες που θα λειτουργούσαν με χαμηλότερο εργατικό κόστος σε σύγκριση με εκείνο των ΗΠΑ και των άλλων χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Παρά την διαφωνία με τον κώδικα του λογισμικού η Τουρκία συμφώνησε να παραγγείλει 2 F-35 τον Ιανουάριο του 2012. Η απόφαση αυτή αναβλήθηκε τον Ιανουάριο του 2013 λόγω των τεχνικών προβλημάτων που παρουσίασε στο αεροσκάφος και τις αβεβαιότητες σχετικά με το αυξανόμενο κόστος

Τα πρώτα τουρκικά F-35 αναμένεται να παραδοθούν το 2017 και θα ανήκουν στην έκδοση Block 3F.

Η Τουρκία σύμφωνα με δημοσιεύματα που έχουν δει το φως κατά καιρούς αναμένεται να παραλαμβάνει 10 αεροσκάφη τον χρόνο αφότου μπουν σε υπηρεσία το 2018.

Η συνολική παραγγελία αφορά σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα και κατά καιρούς εξαγγελίες της Άγκυρας για 100 αεροσκάφη. Η Άγκυρα έχει επενδύσει 195 εκατομμύρια από το 1999 και το συνολικό κόστος αναμένεται να φτάσει τα 16 δισεκατομμύρια.

Αποτελούν απειλή για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία;

Ωστόσο όταν τελικά τεθεί σε υπηρεσία με την τουρκική αεροπορία υπάρχουν πολλά ζητήματα που θέτουν σε αμφιβολία το πόσο πραγματικά στελθ είναι το F-35.

Ο αξιόπιστος ιστότοπος ausairpower τεκμηριώνει την φτωχή απόκρυψη του μαχητικού όταν η κίνηση του δεν είναι κάθετη στο ηλεκτρομαγνητικό κύμα του ραντάρ. Χαρακτηριστικά αναφέρεται :

“The root of the survivability problems apparent in the Joint Strike Fighter is that its stealth capabilities are strongly dependent on aspect and threat radar operating band.”

Δηλαδή με άλλα λόγια, είναι stelth μόνο στο ιδανικό σενάριο που έχει να αντιμετωπίσει μόνο ένα ραντάρ, το καταστρέφει και επιστρέφει δίχως να ενοχληθεί. Επίσης είναι σχεδόν αναμενόμενο πως τα F-35 που θα εξαχθούν από τις ΗΠΑ κατά πάσα πιθανότητα θα ενσωματώνουν υποδεέστερα χαρακτηριστικά stealth, χαρακτηριστικό το θέμα με τον πηγαίο κώδικα λογισμικού, και ότι τα χαρακτηριστικά αυτά ισχύουν μόνο στην περίπτωση στην οποία το φορτίο μεταφέρεται στη μικρή εσωτερική αποθήκη οπλισμού.

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

phlio 1

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας.