Επιμένει στην περικοπή των συντάξεων ο Στουρνάρας: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται

ΤΙ και αν το προσχέδιο του προϋπολογισμού της κυβέρνησης που δεν περιλαμβάνει περικοπή συντάξεων, πέρασε πανηγυρικά από το Eurogroup. Ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας -που εκπροσωπεί πολιτικά και το μέτωπο ΝΔ - ΚΙΝΑΛ- επιμένει πως οι συντάξεις πρέπει να κοπούν, ασχέτως αν η κυβέρνηση έχει υπερβεί όλους τους οικονομικούς στόχους και έχει το δημοσιονομικό χώρο να ελαφρύνει το φορτίο των πολιτών.

stournaras

Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Ο Γιάννης Στουρνάρας κινήθηκε, πάλι σε γραμμή ΔΝΤ και πήρε πολύ σαφή θέση όσον αφορά το θέμα της μείωσης των συντάξεων. «Με αυτά τα πράγματα δεν μπορούμε να παίζουμε, οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», είπε συγκεκριμένα ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Ο κεντρικός τραπεζίτης συμφώνησε απόλυτα με την αρνητική στάση του ΔΝΤ όπως αυτή εκφράστηκε προχθες από τον εκπρόσωπό του Ταμείου, Τζέρι Ράις.

Παρόλα αυτά, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν μπορούσε να αποκρύψει τα στοιχεία για τη γενικότερη καλυτέρευση της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση των “κόκκινων” δανείων, ενώ υπογράμμισε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στη ζώνη του ευρώ και διαθέτουν επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας για να απορροφήσουν επιπλέον πιστωτικές ζημίες.

Επίσης, πρόσθεσε πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιώσει σημαντικά τη ρευστότητά τους, μειώνοντας την εξάρτησή τους από την κεντρική τράπεζα για χρηματοδότηση, ενώ οι καταθέσεις πελατών αυξάνονται σταθερά.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, οι προσπάθειες των τραπεζών για την μείωση των κόκκινων δανείων έχουν αρχίσει να αποδίδουν, καθώς στο τέλος Ιουνίου του 2018, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έφθασε τα 88,6 δισεκ. ευρώ (47,6% του συνόλου των ανοιγμάτων), μειωμένο κατά 17,3% ή 18,6 δισεκ. ευρώ από το ανώτατο επίπεδο που είχε καταγραφεί το Μάρτιο του 2016.

Όπως είπε, μέχρι σήμερα η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προέρχεται κατά κύριο λόγο από διαγραφές δανείων.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…