Επιμένει στην εικόνα μιας διαφορετικής… Ελλάδας ο Μητσοτάκης

Ολα καλά στη χώρα μας, η οποία βαδίζει από το το ένα σκληρό lockdown στο άλλο, τα βλέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης    

4550530

Ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για ισχυρή οικονομία, επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας και επιστροφή της γενιάς του brain drain, των ανθρώπων δηλαδή που η πολιτική των κυβερνήσεων στις οποίες συμμετείχε τους έδιωξε από τη χώρα.

Μιλώντας σε εκδήλωση για την ελληνική υψηλή στρατηγική που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προσφιλή του συνήθεια, περιέγραψε την εικόνα μιας χώρας που μόνο εκείνος και οι στενοί συνεργάτες του βλέπουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας «που προέκυψε ως αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο διαχειριστήκαμε την πανδημία, αλλάζοντας την εικόνα την οποία έχουν άλλοι για την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, απόδειξη της ισχύος της χώρας και έναντι της Τουρκίας, είναι η πορεία της οικονομίας μας, κάθως, είπε «χωρίς ισχυρή οικονομία θα ήμασταν αδύναμοι να προβάλλουμε την ισχύ που επιθυμούμε».

«Αν το διακύβευμα των πρώτων εκατό χρόνων από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους ήταν η εθνική ολοκλήρωση, η οποία ολοκληρώθηκε τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα και το διακύβευμα των δεύτερων εκατό ετών ήταν η οικονομική ανάπτυξη, με τη δυνατότητα της χώρας, παρά τα μεγάλα προβλήματα και την οπισθοχώρηση της τελευταίας δεκαετίας, να συμμετέχει σε ένα club των πιο πλούσιων χωρών του κόσμου, ποιο πρέπει να είναι το διακύβευμα της τρίτης εκατονταετίας;» είπε.

«Θα έλεγα ότι είναι μια Ελλάδα που έχει αυτοπεποίθηση, δίνει μεγάλη έμφαση στην οικονομική ευημερία προς όφελος όλων των πολιτών, αντιμετωπίζει δηλαδή ουσιαστικά προβλήματα κοινωνικών ανισοτήτων τα οποία παντού στον κόσμο διευρύνθηκαν. Μια χώρα που έχει ισχυρή θέση περιφερειακή, είναι αξιόπιστος σύμμαχος και συνδυάζει την σκληρή ισχύ με οικονομική δύναμη και με μια δυνατότητα να μπορεί να επενδύει σε αυτό που ονομάζουμε ήπια ισχύ που είναι η αξιοπιστία της χώρας και τη δυνατότητά της να ασκεί ενεργό πολιτική ενδεχομένως με μη παραδοσιακό τρόπο. Για παράδειγμα η ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας που προέκυψε ως αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο διαχειριστήκαμε την πανδημία είναι ένα παράδειγμα που μπορεί να αλλάξει την εικόνα την οποία έχουν άλλοι για αυτή», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι «αυτή η αλλαγή παραδείγματος να έχει ένα πολλαπλασιαστικό όφελος ως προς τη δυνατότητα της χώρας να προσελκύσει επενδύσεις, να προσελκύσει ταλέντα, να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα».

«Είναι ένα μικρό παράδειγμα για το πώς αντιλαμβανόμαστε τον διαχωρισμό μεταξύ της ήπιας ισχύος που είναι το ισχυροποιημένο brand της χώρας σε σχέση με τους κλασικούς μοχλούς της γεωπολιτικής ισχύος», ανέφερε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την ελληνική διασπορά, όπου σημείωσε ότι «επιτέλους δώσαμε το δικαίωμα σε συμπολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό να μπορούν να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους, να συμμετέχουν στα κοινά χωρίς να χρειάζεται να δαπανούν χρόνο και χρήμα για να έρθουν στην Ελλάδα».

«Όλη η γενιά του brain drain, τα παιδιά που έφυγαν από την Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις και θα μπορούν να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο διαμονής τους. Είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί τους θέλουμε ενεργά συμμετέχοντες στα πολιτικά δρώμενα της χώρας» πρόσθεσε, ενώ υποστήριξε πως οι δυνατότητες που έχει η χώρα για να επιστρέψουν οι συμπολίτες μας που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης είναι πολύ περισσότερες από ό,τι ήταν πριν από χρόνια. 

«Υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση, καθώς πιστεύω ότι η ελληνική οικονομία μετά την πανδημία θα μπει σε μια τροχιά γρήγορης ανάπτυξης, ξένες εταιρείες επενδύουν στην Ελλάδα και αναζητούν πολύ συχνά ανθρώπινο δυναμικό με τα χαρακτηριστικά που έχουν συμπολίτες που έφυγαν από τη χώρα, που έχει η νέα διασπορά» είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε δε ότι όσοι έφυγαν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα όχι μόνο αν τους προκύψει μια καλή επαγγελματική ευκαιρία, θα επιστρέψουν αν έχουν εμπιστοσύνη στις μακροπρόθεσμες δυνατότητες της χώρας να προοδεύσει και να μπορέσει να ξεκολλήσει από το τέλμα της τελευταίας δεκαετίας. 

«Και αυτή η προοπτική διαφαίνεται στον ορίζοντα» είπε υπογραμμίζοντας ότι «η διασπορά είναι μια τεράστια προίκα για τη χώρα μας».
 

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

akis skertsos

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει συμπάθειες και συμπόνοια, ο γαλάζιος Υπουργός σύγκρινε την πρόβλημα…

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Κέιτ

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Ο Βέλγος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει η πριγκίπισσα της Ουαλίας…

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

240327221854 athanasios mpinis 270324 1024x574 1

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη σχετίζεται…