Newsroom

Newsroom

Επιμένει σε γενναία ελάφρυνση του χρέους προκαταβολικά και χωρίς όρους το ΔΝΤ

Λίγες ώρες πριν από το Eurogroup, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα δώσει την ένδειξη για την εκταμίευση της δόσης, το ΔΝΤ έδωσε στη δημοσιότητα την ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (DSA).

574335331dc524de388b480e

Είχαν διαρρεύσει κατά το παρελθόν στοιχεία για αυτή την ανάλυση, όμως εντύπωση προκαλεί ότι δόθηκε στη δημοσιότητηα χωρίς να έχει εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.

Στην έκθεση το Ταμείο μιλά για την ανάγκη μιας εμπροσθοβαρούς και άνευ όρων ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα. Όπως αναφέρει, η χώρα πρέπει να λάβει άμεσα «παραχωρήσεις» σε ό,τι αφορά τα νέα δάνεια με μεγαλύτερη περίοδο χάριτος, μετάθεση πληρωμών και σταθερά επιτόκια.

Αυτό θα έστελνε ένα σημαντικό μήνυμα προς τις αγορές για τη δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων να εκπληρώσουν όλα τα στοιχεία της αναδιάρθρωσης. Όπως λέει, χωρίς τέτοιες κινήσεις, το χρέος θα εκτοξευτεί στο 250% του ΑΕΠ το 2060.

Πηγές από το Μαξίμου σχολιάζουν πως «είναι οι γνωστές θέσεις του ΔΝΤ». Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως σε κάποια σημεία τα όσα αναφέρονται στην ανάλυση ευθυγραμμίζονται με τις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς και άλλα όχι, αναφερόμενοι στα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει το Ταμείο.

«Απαράδεκτη η θέση του ΔΝΤ»

Γερμανός αξιωματούχος, που μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη θέση του ΔΝΤ και πρόσθεσε ότι είναι απίθανη μία συμφωνία για το χρέος την Τρίτη. Η δήλωση αυτή θυμίζει κατά πολύ όσα είχε τονίσει πριν λίγες μέρες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας πως τέτοιου είδους προτάσεις δεν θα αποδεκτές με εκείνον υπουργό

Αντί για αυτό, αναφέρει το Reuters, η Γερμανία υπολογίζει στην Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να πείσει τα υπόλοιπα στελέχη στο Ταμείο να υποχωρήσουν στην απαίτηση για απόφαση σχετικά με την ελάφρυνση χρέους τώρα. Σκοπός είναι να δεχθούν έναν οδικό χάρτη για την ελάφρυνση που δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, αλλά εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις και τα δεδομένα.

Η ανάλυση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος:

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

437100549 348981421492025 1935200647555485649 n

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

«Σε σημεία που χιλιάδες άνθρωποι έμπαιναν καθημερινά!» - Την αποκάλυψη για τις εκατοντάδες βόμβες έκανε…