Newsroom

Newsroom

Επιμένει σε αυξημένη επιτροπεία η τρόικα

Η τρόικα φαίνεται να επιμένει σε αυξημένη επιτροπεία σε έσοδα, δαπάνες, αυτόματες δημοσιονομικές διορθώσεις και ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό για το…

Η τρόικα φαίνεται να επιμένει σε αυξημένη επιτροπεία σε έσοδα, δαπάνες, αυτόματες δημοσιονομικές διορθώσεις και ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό για το χρέος, την επιτήρηση του οποίου ζητεί να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική υπάρχει ήδη έτοιμη πρόταση 5 σημείων από την τρόικα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην καταβολή των δόσεων προς τους πιστωτές της χώρας.

1. Διεθνοποίηση του ελέγχου του δεσμευμένου λογαριασμού για το χρέος που σήμερα διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος με υπέρτερη εποπτεία από ΕΚΤ.

2. Στον τομέα των εσόδων προτείνεται ένα μέρος από τα έσοδα (για παράδειγμα ένα μέρος από τα έσοδα του ΦΠΑ , τα οποία θα αποτελούν κομμάτι από το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, να περνούν κατευθείαν στο δεσμευμένο λογαριασμό για χρέος σε μηνιαία βάση.

3. Έτοιμο πλάνο με δεξαμενές δαπανών, από τις οποίες θα πρέπει να γίνονται αυτόματα περικοπές σε περιπτώσεις αποκλίσεων του ελληνικού προγράμματος.

4. Η τρόικα ζητεί εποπτεία και για τον επιμέρους δανεισμό (έντοκα γραμμάτια) ή τις δανειακές συμβάσεις που θα υπογράφουν περιφέρειες και δήμοι, προκειμένου επίσης να μην υπάρχουν αποκλίσεις στο ύψος του χρέους.

5. Ζητεί δε να υπάρχει εξωτερική πρόσθετη τεχνική βοήθεια στις ελληνικές Αρχές σε θέματα όπως η συλλογή των φόρων, η καταπολέμηση της διαφθοράς, τα στατιστικά στοιχεία, η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων και οι αποκρατικοποιήσεις.

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία πολιτικών για την ενίσχυση της ανάπτυξης, τίθεται ως μέγιστη προτεραιότητα η ολοκλήρωση στην έκταση και το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί στα 181 έργα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής.